“Σφαγή” των συντάξεων ζητούν οι δανειστές




Περικοπές στις συντάξεις ζητούν οι δανειστές, οι οποίοι, όπως αναφέρει το Mega, δεν φαίνεται να πείθονται από τις κυβερνητικές προτάσεις.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι αναγκαίες περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τις ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο η άλλη πλευρά θεωρεί πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και έχει καταθέσει τρία προτάσεις, φωτιά όλες, για την τσέπη των συνταξιούχων.

Η πρώτη πρόταση είναι να υπάρξει οριζόντια μείωση 6% σε όλες τις συντάξεις. Η δεύτερη κάνει λόγο για περικοπή 15% σε συντάξεις άνω των 800 ευρώ και η τρίτη για περικοπή 30% σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Φαίνεται πάντως πως προκρίνεται η δεύτερη πρόταση.

Επίσης οι δανειστές, με πρωτοπόρο το ΔΝΤ, ζητούν το ποσοστό ανταποδοτικότητας να πέσει στο 45-55% ώστε να είναι ανάλογο με το αντίστοιχο των περισσοτέρων χωρών της ευρωζώνης, τονίζοντας πως οι χώρες αυτές δεν θα μπορούν εύκολα να περάσουν στη δική τους κοινή γνώμη ότι δίνουν βοήθεια στην Ελλάδα όπου το ποσοστό ανταποδοτικότητας φτάνει το 75%.

Η κυβέρνηση πάντως, μέσω του αρμοδίου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, διατείνεται πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα «ουσιώδη χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» και δηλώνει πως θα προστατεύσει, στον μέγιστο βαθμό, τις επικουρικές συντάξεις.

Πληροφορίες MEGA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: