Συνεχίζεται η ένταση: Ένας νεκρός, ένας τραυματίας στην Ειδομένη




Ένας Μαροκινός μετανάστης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Όπως είπε ο Αντώνης Ρήγας από την οργάνωση “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”, ο άτυχος νεαρός ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης στο σημείο όπου εδώ και μέρες παραμένουν ακινητοποιημένες αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ.

Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στην ουδέτερη ζώνη, όπου εκατοντάδες μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο διέλευσης των προσφύγων στο έδαφος της ΠΓΔΜ φωνάζοντας συνθήματα. Οι μετανάστες ζητούν να επιτραπεί και σε αυτούς η διέλευση, ενώ στο ελληνικό έδαφος βρίσκονται από το πρωί δυνάμεις της αστυνομίας για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο γενίκευσης των επεισοδίων.

Δύο τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατευθύνονται στην Ειδομένη προκειμένου να επιβιβασθούν σ’ αυτά, χωρίς εισιτήριο, όσοι μετανάστες επιθυμούν, με προορισμό την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Στα τρένα, που έχουν από 10 βαγόνια το καθένα, αναμένεται να επιβιβασθούν μετανάστες που παραμένουν επί μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ προσβλέποντας να τους επιτραπεί η διέλευση.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη από χθες το βράδυ, καθώς απαγορεύτηκε η διέλευση σε όλους τους πρόσφυγες. Αιτία στάθηκε το γεγονός ότι, χθες το μεσημέρι, ομάδα περίπου 500 μεταναστών που βρίσκονται εδώ και μέρες “εγκλωβισμένοι” στην περιοχή, προσπάθησαν να περάσουν στη γειτονική χώρα από μη περιφραγμένο σημείο με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να “απαντήσουν” με περιορισμένη χρήση χημικών.

Εξοργισμένοι οι περίπου 2.500 μετανάστες, στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση, κάθισαν μπροστά στο σημείο διέλευσης, με αίτημα να μην περάσει κανείς -ούτε οι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Συρία στους οποίους επιτρέπεται η διέλευση, αν δεν επιτραπεί σε όλους η είσοδος. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, σήμερα το πρωί, όταν πρόσφυγες πιάστηκαν στα χέρια με τους διαμαρτυρόμενους μετανάστες και ακολούθησε πετροπόλεμος, ενώ ξηλώθηκαν και οι δοκοί στήριξης των συρματοπλεγμάτων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτή την ώρα στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 2.500 είναι από εθνικότητες που απαγορεύεται η διέλευση.

«Αν δεν ληφθούν μέτρα τώρα η κρίση στην Ειδομένη θα μεταφερθεί, δυστυχώς πολύ γρήγορα στα μεγάλα αστικά κέντρα»,υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ και επικρίνει την κυβέρνηση ότι απαντά με επικοινωνιακές συσκέψεις και συνεντεύξεις τύπου.

“Η αφελής προσέγγιση των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με όρους υποκειμενικής ηθικής και δικαιοσύνης είναι ατελέσφορη για τα εθνικά μας δίκαια ειδικά μάλιστα όταν συνδυάζεται με καθυστερήσεις στην υλοποίηση συμφωνιών που η ίδια η κυβέρνηση θεώρησε δική της επιτυχία.

“Αυτές οι καθυστερήσεις αύξησαν τη διαπραγματευτική ισχύ της Τουρκίας με περίτρανη απόδειξη τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής ΕΕ – Τουρκίας», τονίζεται σε ανακοίνωσή του κόμματος, ενώ συμπληρώνει ότι η ανεπάρκεια των πολιτικών του τελευταίου χρόνου, δίνει αφορμές για να ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αποβολή της χώρας μας από τον ενιαίο χώρο Σένγκεν.

“Και αυτές δεν αντιμετωπίζονται με την προχειρότητα των δηλώσεων της Κυβερνητικής Εκπροσώπου. Χρειάζεται επί τέλους σοβαρή δουλειά!”, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ

Νατάσα Καραθάνου, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: