Όλοι ξέρουν για πρόοδο, εκτός εμείς: Να μην βρεθούμε σε εκβιαστικά διλήμματα




Του Κώστα Βενιζέλου

Ο Τζον Κέρι, ο Φίλιπ Χάμμοντ, κι άλλοι ξένοι αξιωματούχοι βρισκόμενοι στην Κύπρο για επίσκεψη ανέδειξαν την εικόνα πως «είμαστε πολύ κοντά σε λύση».

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό,  Έσπεν Μπαρθ Άιντα, που  ανακάλυψε «την ευθυγράμμιση των άστρων», φαίνεται να είναι ο μαέστρος της μπάντας που παιανίζει την «σημαντική πρόοδο». Είναι μια συνταγή που επενδύει στο «καλό κλίμα», που κατ’ αυτήν τη θεωρία μπορεί να προσδώσει δυναμική στη διαδικασία και να εξαφανίσει τις διαφορές. Είναι μια υπόθεση εργασίας, η οποία προφανώς δεν υπολογίζει τις δυσκολίες, τα δεδομένα και διάφορους άλλους παράγοντες, εξωγενείς και μη.

Είναι η ίδια συνταγή που δοκιμάσθηκε, προ έντεκα χρόνων,  όταν κοτζάμ υπουργοί υπερδυνάμεων τηλεφωνούσαν βραδιάτικα σε πολιτικούς στην Κύπρο για να ανοίξουν τα μάτια τους και «αρπάξουν την μεγάλη ευκαιρία». Από εκείνη την εικόνα των παρεμβάσεων και των πιέσεων απουσίαζε το «διά ταύτα»: Το περιεχόμενο της προτεινόμενης λύσης. Όταν έγινε γνωστό το κείμενο στους πολίτες υπήρξε και η ανάλογη αντίδραση.

Εάν έχουν δίκαιο οι ξένοι αξιωματούχοι, με τους οποίους συμφωνεί η Πινδάρου και ο ΥΠΕΞ, που επίσης κάνουν λόγο «για λύση σύντομα», τότε προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα, που θα πρέπει να απαντηθούν από τους διαχειριστές του Κυπριακού. Έχουν τόσο πολύ προχωρήσει οι συζητήσεις, επιτεύχθηκε πρόοδος και απομένουν λίγες διαφορές που θα υπερπηδηθούν τους επόμενους μήνες;  Κι εάν ναι, προς ποια  κατεύθυνση κινούνται οι συγκλίσεις και γιατί δεν ενημερώθηκε ο κατά τα άλλα κυρίαρχος λαός; Ή μήπως θα έλθει πακέτο συνοδεία εκβιαστικού διλήμματος; Είναι δυνατόν, υπουργοί Εξωτερικών μεγάλων δυνάμεων να σταθμεύουν στην Κύπρο για να ανακοινώσουν τη μεγάλη πρόοδο και αυτή να μην υπάρχει;

Με βάση τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, όπως υποστηρίζουν ενημερωμένες πηγές, πολλά είναι τα ανοικτά ζητήματα. Πρόοδος υπήρξε. Όμως και ο Ραούφ Ντενκτάς συμφωνούσε με το 95% των Ιδεών Γκάλι το 1992,  ωστόσο, το υπόλοιπο 5% ήταν η πεμπτουσία του Κυπριακού.  Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων και δεν αναμένεται η εικόνα που θα δώσει να συνάδει με αυτή των Κέρι, Χάμμοντ κι άλλων( ο κ. Λαβρόφ δεν ακολούθησε τη συνταγή Άιντα). Είναι, όμως, σημαντικό να ενημερωθεί ο λαός τι θα πει.

Είναι, πάντως, επικίνδυνο να οικοδομείται μια δυναμική που αιωρείται. Γιατί, εάν για διάφορους λόγους, η παρούσα διαδικασία δεν προχωρήσει, τότε οι επιπτώσεις θα είναι ασήκωτες. Γιατί ήδη διαμορφώθηκε σε Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Βρυξέλλες, η εντύπωση πως βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας συμφωνίας. Γιατί ήδη διαμορφώθηκε με την βοήθεια των οπαδών της όποιας λύσης η εντύπωση ότι «για πρώτη φορά έχουμε στην τ/κ πλευρά» ένα άνθρωπο που θέλει συμφωνία. Αυτό τον καλό, φανατικό της λύσης άνθρωπο, τον κ. Ακιντζί, ποιος θα τον κατηγορήσει εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία; Προφανώς θα επικαλεστούν και τις δηλώσεις που έγιναν «μέσα στην τρελή χαρά» από Ε/Κ.

Το Κυπριακό δεν είναι δύσκολο να λυθεί, φτάνει να αρθούν τα κατοχικά δεδομένα και να εφαρμοστούν οι πιο βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Το αποτρέπει η εμμονή της Τουρκίας να ελέγχει εσαεί στρατιωτικά και στρατηγικά το νησί και αυτών που διαχειρίζονται εκ μέρους της το Κυπριακό που θεωρούν πως η Κύπρος είναι επαρχία της ρέπουσας Τουρκίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: