Ο πρόεδρος Ομπάμα απαντά στις εμπρηστικές δηλώσεις του Τραμπ: Όχι στο φόβο




O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα άδραξε χθες την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για το τέλος της δουλείας, για να απευθύνει μια έκκληση υπέρ της ανεκτικότητας και του σεβασμού, δύο ημέρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που πρότεινε να απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Χωρίς να τον κατονομάσει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστρεψε τα βέλη του κατά του υποψηφίου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 με την ευκαιρία της ομιλίας που εκφώνησε στο Καπιτώλιο για τη συμπλήρωση 150 ετών από την υιοθέτηση της 13ης Τροπολογίας, με την οποία καταργήθηκε επίσημα η δουλεία στην χώρα.

«Θυμηθείτε ότι η ελευθερία μας συνδέεται με την ελευθερία των άλλων, ανεξαρτήτως του παρουσιαστικού τους (…) ή της θρησκείας που πιστεύουν» είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους υπό τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα των γερουσιαστών και βουλευτών.

Απηύθυνε έκκληση προς τους Αμερικανούς πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των προγόνων τους και να ξεπεράσουν «τον κυνισμό και τον φόβο».

Υπερέβησαν τις 100.000 οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν για να απαγορευθει η είσοδος του Ντόναλντ Τραμπ στο βρετανικό έδαφος

Ένα κείμενο διαμαρτυρίας στον ιστότοπο του βρετανικού κοινοβουλίου για την απαγόρευση της εισόδου του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις δηλώσεις του για τους μουσουλμάνους και τη ριζοσπαστικοποίηση, όπως αναφέρει, συνοικιών του Λονδίνου και του Παρισιού, ξεπέρασε χθες τις 100.000 υπογραφές.

“Οι υπογράφοντες εκτιμούν πως θα πρέπει να απαγορευθεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο του Ντόναλντ Τζ. Τραμπ”, σύμφωνα με το κείμενο διαμαρτυρίας που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα.

Το γεγονός ότι οι υπογραφές ξεπέρασαν τις 100.000 σημαίνει ότι το κείμενο μπορεί να υποβληθεί προς συζήτηση στους βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου. Γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), είχαν συγκεντρωθεί μάλιστα 120.000 υπογραφές. Η κυβέρνηση απαντά σε όλα τα κείμενα που έχουν συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές, ενώ όταν συγκεντρώσουν περισσότερες από 100.000, το θέμα μπορεί να εισαχθεί για συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Οι δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος ζήτησε να απαγορευθεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, καταδικάσθηκαν σ’ όλο τον κόσμο. Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε επίσης πολεμική με τις δηλώσεις του για το Παρίσι και το Λονδίνο.

“Δείτε τι συνέβη στο Παρίσι, τη φρικτή σφαγή (…). Υπάρχουν ζώνες στο Παρίσι που είναι ριζοσπαστικοποιημένες, όπου οι αστυνομικοί αρνούνται να πάνε. Είναι τρομοκρατημένοι”, δήλωσε.

“Έχουμε ζώνες στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη που είναι τόσο ριζοσπαστικοποιημένες ώστε οι αστυνομικοί φοβούνται για την ίδια τους τη ζωή”, πρόσθεσε.

“Οι λονδρέζοι αστυνομικοί κάνουν πολύ καλή δουλειά. Και έχουν πολύ καλές σχέσεις με τους βρετανούς μουσουλμάνους, η συμβολή των οποίων στη χώρα μας είναι τεράστια”, ήταν η αντίδραση σήμερα στο κοινοβούλιο του βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν.

“Ειλικρινά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ αντιβαίνουν στις ιδρυτικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών”, πρόσθεσε. “Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσει κάποιος σε τέτοιες ανοησίες είναι να υπάρξει ένας δημοκρατικός διάλογος και να του πει πολύ ξεκάθαρα ότι οι απόψεις του δεν είναι ευπρόσδεκτες”.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει χθες τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ “εντελώς ανόητες”. “Ο μοναδικός λόγος που θα απέφευγα ορισμένες συνοικίες της Νέας Υόρκης είναι ο κίνδυνος να πέσω εκεί πάνω στον Ντόναλντ Τραμπ”, ειρωνεύθηκε.

“Κάθε υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτος να ενημερωθεί από τη Μητροπολιτική Αστυνομία για την πραγματικότητα της τήρησης της τάξης στο Λονδίνο”, ανακοίνωσε από την πλευρά της η λονδρέζικη αστυνομία, προσθέτοντας πως ο Τραμπ “έχει εντελώς άδικο”.

Στον ιστότοπο 38 Degrees έχει δημοσιοποιηθεί επίσης ένα κείμενο που ζητάει να αφαιρεθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης δύο γηπέδων γκολφ στη Σκωτία και η μητέρα του οποίου ήταν Σκωτσέζα, ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα που του είχε δοθεί το 2010 από το σκωτσέζικο πανεπιστήμιο Ρόμπερτ Γκόρμπον (RGU) του Άμπερντιν. Σήμερα το μεσημέρι, το κείμενο αυτό είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 20.000 υπογραφές.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ουάσινγκτον, United States, Λονδίνο, United Kingdom

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: