Ομπάμα σε Ερντογάν: Κοινός μας εχθρός το ΙΚ, αποκλιμάκωση με Ρωσία τώρα




Βρείτε τα με τη Ρωσία ήταν το ουσιαστικό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου προς τον Τούρκο ομόλογό του κατά την συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι.

Επισήμως, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναγνώρισε το δικαίωμα της Τουρκίας να αμύνεται – πως θα μπορούσε άλλωστε να μην το αναγνωρίσει το δικαίωμα αυτό σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Ωστόσο η δήλωση Ομπάμα δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στην Άγκυρα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε: «Συζητήσαμε για το πώς Ρωσία και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αποκλιμάκωση της έντασης, αναζητώντας ένα διπλωματικό τρόπο επίλυσης του ζητήματος», είπε.

«Όπως έχω πει στον κ. Ερντογάν, έχουμε έναν κοινό εχθρό και αυτός είναι το Ισλαμικό Κράτος και θέλω να είμαι σίγουρος ότι θα επικεντρωθούμε στην απειλή αυτή», κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Ωστόσο σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε το αμερικανικό αίτημα για κλείσιμο των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία και θα ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να συνταχθεί στον πόλεμο εναντίον του ISIS.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να γίνει αυτή η συνάντηση μόλις την Κυριακή, καθώς βλέπει τον Ερντογάν να εξελίσσεται σε “ταραξία” της περιοχής και την Τουρκία σε πηγή αποσταθεροποίησης της περιοχής. Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μπέν Ρόουντ, που ανακοίνωσε την συνάντηση είπε ότι αυτή θα καλύψει τον πόλεμο εναντίον του ISIS, ως πρώτο θέμα, αλλά και την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου από την τουρκική αεροπορία, όπως και την κατάσταση στη Συρία.

Επίσης Ομπάμα πιστεύεται ότι μετέφερε στον Ερντογάν τις απόψεις του Ρώσου προέδρου Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε χθες. Φαίνεται πως η Ρωσία απαιτεί μια δημόσια τουρκική συγνώμη, πριν την όποια συζήτηση για αποκλιμάκωση της κρίσης, απειλώντας ότι διαφορετικά η κρίση θα επεκταθεί.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται να χάνει την υπομονή του με τον κ. Ερντογάν και οι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι παρερμηνεύθηκε το νόημα της πρώτης δήλωσης του κ. Ομπάμα μετά την κατάρρευση του αεροπλάνου της Ρωσίας. Υποστηρίζουν ότι το βασικό μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα είναι να βοηθήσει να τερματιστεί η κρίση με τη Ρωσία, διότι η αντιπαράθεση εξυπηρετεί μόνο τους τζιχαντιστές.

Ο κ. Πούτιν και ο κ. Ομπάμα συμφώνησαν στην ανάγκη να εξαφανιστεό κίνδυνος του ISIS, αλλά διαφώνησε στη συζήτησή τους για τη τύχη του προέδρου της Συρίας. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν συζητά αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο της απομάκρυνσής του, λέγοντας ότι αυτό θα κληθεί να το επιλύσει ο λαός της χώρας. Αντίθετα, ο κ. Ομπάμα απαίτησε την αποχώρησή του. Επίσης, φαίνεται ότι η αμερικανική πλευρά είναι “ικανοποιημένη” με τις επιτυχίες της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής αν και οι Ρώσοι κτυπούν και τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. “Αυτό πρέπει να σταματήσει” ζήτησε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Αμερικανικές πηγές δεν διαφώτισαν τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο μεσολάβησης του Αμερικανού ηγέτη μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Είναι μία εξέλιξη που δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥΤΙΝ-ΟΜΠΑΜΑ: http://mignatiou.com/2015/11/sinantisi-ompama-poutin-gia-siria-ke-oukrania-se-kalo-klima/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: