Καταγραφή του κόστους λύσης: Κατευθύνσεις στα κλιμάκια ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί είχαν την περασμένη Παρασκευή και Δευτέρα συναντήσεις με τα κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κατά τις συναντήσεις αυτές τα δυο κλιμάκια πήραν από τους διαπραγματευτές τις κατευθυντήριες γραμμές κα ι τους όρους εντολής και άρχισαν να εργάζονται αναφορικά με το κόστος της λύσης και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός. Τα κλιμάκια αυτά, τα οποία βρίσκονται στην Κύπρο από την 10η Δεκεμβρίου και σήμερα ολοκληρώνουν τις επαφές τους στο νησί, χθες συναντήθηκαν και με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Όπως ο ίδιος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, η συνάντηση αφορούσε τον συντονισμό.

Χθες, πάντως, είχαν νέα συνάντηση οι διαπραγματευτικές ομάδες, οι οποίες συνέχισαν τη συζήτηση του περιουσιακού. Συζητείται η σύνδεση των κριτηρίων με τις κατηγορίες, που έχουν συμφωνηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει επί της ουσίας πρόοδος και οι συζητήσεις θα συνεχισθούν σε διάφορα επίπεδα. Την ερχόμενη Κυριακή, στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, αν και ο στόχος θα είναι ο καθορισμός ημερολογιακά των επόμενων συναντήσεων, δεν αποκλείεται να αγγίξουν  και το περιουσιακό υπό το φως και των όσων συζητούν από τους διαπραγματευτές. Την Κυριακή, αρχικά οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα επισκεφθούν το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους( ΔΕΑ).

Στο μεταξύ, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε χθες πως αν και η πορεία των συνομιλιών δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, ωστόσο δεν είναι εντελώς απαισιόδοξη και σημείωσε ότι νέοι ορίζοντες διανοίγονται σε περίπτωση λύσης. Ο κ. Ακιντζί, οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με το Σύνδεσμο Εργολάβων της Τουρκίας, ότι ο στόχος είναι να φθάσουν σε λύση η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Αναφερόμενος στο 2004 είπε πως  στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν οι Ε/κ το απέρριψαν με 75% και οι Τ/κ το υπερψήφισαν με 65%. «Δεν θέλουμε να περάσουμε την ίδια απογοήτευση και δεν θέλουμε το `ναι` μας να μετατραπεί σε `όχι`»,  είπε. Η Κύπρος, συνέχισε,  επωφελείται από την καλή σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, ωστόσο μια λύση στην Κύπρο θα δώσει άλλη διάσταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα επιταχυνθεί αν υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Ο Ακιντζί συνέδεσε για μια ακόμη φορά το νερό από την Τουρκία και το φυσικό αέριο. Είπε ότι όλοι θα επωφεληθούν αν ληφθούν λογικά μέτρα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και τη διαχείριση του νερού που στέλλει η Τουρκία στα κατεχόμενα.

ΒΛΕΠΕΙ ΛΥΣΗ Ο ΜΠΟΖΚΙΡ

Ο Τούρκος Υπουργός Ε.Ε. και Αρχιδιαπραγματευτής Βολκάν Μπόζκιρ εξέφρασε την έντονη πίστη του ότι θα λυθεί το Κυπριακό Πρόβλημα. Ο κ. Μπόζκιρ επέστησε και την προσοχή στο γεγονός ότι «οι δύο ηγέτες στην Κύπρο, κάνοντας ορισμένα σημαντικά βήματα, πέτυχαν να σπάσουν πολλά ταμπού στο νησί.

Αναφερόμενος στη ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η παραχώρηση στην Τουρκία μιας «προνομιακής σχέσης δεν βρίσκεται πλέον στην ατζέντα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΝΕΖΟΥ ΥΠΕΞ: Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 20 και 21 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Wang Yi, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, και θα παρακαθίσει σε επίσημες συνομιλίες, στο Υπουργείο Εξωτερικών, αντιπροσωπειών Κίνας και Κύπρου, υπό τον ίδιο και τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Καθοριστικό το 2016 για λύση – Στην Αθήνα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στις 4 Ιανουαρίου

«Οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό θα καταλήξουν, είτε θετικά είτε αρνητικά, εντός του 2016» εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και πως αυτό που προέχει για την πλευρά μας είναι η ποιότητα της λύσης.

Ο ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο Σίγμα (εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι), για πρώτη φορά δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται τις υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις κάποιων για λύση πριν ή εντός του 2016, καθώς υπάρχει ακόμα απόσταση για να διανυθεί. Ωστόσο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός του 2016, είναι εφικτό να υπάρξει κατάληξη της υφιστάμενης διαδικασίας, είτε θετική είτε αρνητική.

Ερωτηθείς για την δήλωση Άιντα και κατά πόσο υπάρχει στον ορίζοντα το ενδεχόμενο μιας πενταμερούς διάσκεψης, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν συζητείται αυτή τη στιγμή. Για να γίνει είπε πρέπει πρώτα οι εγγυήτριες δυνάμεις να συζητήσουν μεταξύ τους και στο παρών στάδιο, η Ελλάδα δεν έχει ιδέα, κατά την έκφραση του. Παρέπεμψε όμως στην επικείμενη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Έϊντε, στις 4 Ιανουαρίου. «Οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να συμφωνήσουν στην κατάργηση των εγγυήσεων και το θέμα της ασφάλειας να διευθετηθεί με άλλους τρόπους που να αφήνει Ε/κ-Τ/κ εξίσου ασφαλείς», ανέφερε.

Θέση μας ξεκαθάρισε, είναι ότι αν και εφόσον γίνει μια τέτοια διάσκεψη, τότε θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι παρούσα. Διαδικαστικά ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν ώστε να κλείσει το κεφάλαιο του περιουσιακού και στη συνέχεια να ανοίξει αυτό του εδαφικού, το οποίο χαρακτήρισε παρθένο έδαφος».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: