Η WSJ αποκαλύπτει έγγραφο: Οι προτάσεις του ESM για την «ελάφρυνση» του χρέους




Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα, επιβολή ορίου στα επιτόκια και σύνδεση της αποπληρωμής με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, είναι ορισμένα από τα «μέτρα» τα οποία περιλαμβάνονται σε έγγραφο που συνέταξαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο και αφορούν τις δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το έγγραφο αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal (www.wsj.com) και στην ουσία «δείχνει» έως ένα βαθμό τις διαθέσεις των Ευρωπαίων αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με σαφή αποκλεισμό οποιουδήποτε «κουρέματος» της ονομαστικής του αξίας.

Το έγγραφο εστιάζει σε τρεις πιθανές οδούς ελάφρυνσης του βάρους: Την επιμήκυνση κάποιων δανείων, τη σύνδεση ορισμένων πληρωμών με το ΑΕΠ, την επιβολή ορίων στα επιτόκια ή την παροχή περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι πληρωμές.

Ο ESM προτείνει οριοθέτηση των προγραμματισμένων πληρωμών στο 1% του ΑΕΠ για τη δεκαετία 2023-2033 και στο 1,5% για την περίοδο 2034-2044. Το εναπομείναν χρέος στη συνέχεια θα διαιρεθεί σε ίσα μέρη και η αποπληρωμή του θα αρχίσει το 2044.

Επίσης, συστήνει την επέκταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι πληρωμές ορισμένων τόκων – που κανονικά λήγει το 2022 – για μία ακόμα δεκαετία. Τα χρέη που θα απομείνουν από τη μεταφορά θα αποπληρωθούν σε ίσες δόσεις από το 2044.

Επιπλέον, το έγγραφο επιβεβαιώνει την απόφαση των εταίρων να αλλάξουν τη μέθοδο με την οποία αξιολογούν τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πλέον, αντί να ασχολούνται με την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, θέτουν ως κριτήριο το ετήσιο κόστος αποπληρωμής, το οποίο θα πρέπει να μην υπερβαίνει το 15% της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτή η σύνδεση ουσιαστικά συνδέει το μέγεθος των ετήσιων τόκων που θα πρέπει να καταβάλει η χώρα μας με την πορεία του ΑΕΠ, αφού όσο πιο μικρή είναι η οικονομική δραστηριότητα τόσο πιο μικρό θα είναι και το 15% σε απόλυτές τιμές.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ESM εντοπίζει την περίοδο 2023-43 ως την πιο προβληματική, καθώς κατά διαστήματα το ετήσιο βάρος πληρωμών μπορεί να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ. Για το λόγο αυτό, προτείνει ακριβώς τη σύνδεση των πληρωμών με το ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα πάντα με την WSJ, το έγγραφο διανεμήθηκε μεν στους θεσμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ), αλλά όχι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει εξεταστεί σε επίπεδο Eurogroup.

http://www.wsj.com/articles/eurozone-bailout-fund-paper-examines-greek-debt-relief-measures-1449761017

http://mignatiou.com/2015/12/allazi-grammi-i-kivernisi-gia-to-dnt/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: