Η Ρωσία θα κατασκευάσει τον πρώτο αιγυπτιακό πυρηνικό εργοστάσιο




Μόσχα και Κάιρο αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία, την άνοιξη του 2016, για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Αιγύπτου.

«Σχεδιάζουμε να υπογράψουμε το σχετικό συμβόλαιο, ύψους 26 δισ. δολαρίων στο πρώτο τέταρτο του 2016», ανέφερε ρωσική πηγή.

Η κατασκευή έχει ήδη συμφωνηθεί. Βάσει της συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί η Ρωσία θα παραχωρήσει στην Αίγυπτο δάνειο 26 δισ. δολαρίων με τον οποίο θα αποπληρώσει το 85% της δαπάνης κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου. Το υπόλοιπο 15% θα καλυφθεί από αιγυπτιακούς πόρους.

Το πυρηνικό εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στη Ντάμπαα, 130 χλμ. νότια του Καίρου και θα διαθέτει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 1200MW έκαστος.

Η Ρωσία θα παράσχει και την απαραίτητη τεχνογνωσία στο όλο πρόγραμμα μέσω της Rosatom της κρατικής ρωσικής εταιρείας που ασχολείται με την πυρηνική ενέργεια.

Το εργοστάσιο θα βοηθήσει την Αίγυπτο να αντιμετωπίσει το ενεργειακό της έλλειμμα. Η αρχική συμφωνία είχε επιτευχθεί τον Φεβρουάριο κατά την επίσκεψη Πούτιν στο Κάιρο.

Η ρωσική κίνηση αφορά και την Τουρκία καθώς όπως φαίνεται τα σχέδια κατασκευής του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, από τη Ρωσία, αναβάλεται, για την ώρα.

http://www.worldbulletin.net/headlines/167865/egypt-russia-to-sign-25bn-nuclear-plant-deal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: