Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τη δοκιμή πυραύλου από το Ιράν




Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξετάζει τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Ιράν πραγματοποίησε δοκιμή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς τον προηγούμενο μήνα, κατά παραβίαση δύο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Χθες Δευτέρα δύο αμερικανοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι το Ιράν πραγματοποίησε δοκιμή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς στις 21 Νοεμβρίου. Ένας από τους αξιωματούχους ανέφερε πως ο πύραυλος διέγραψε τροχιά μέσα στο ιρανικό έδαφος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μια δυτική διπλωματική πηγή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε πως η δοκιμή πραγματοποιήθηκε κοντά στην πόλη λιμάνι Τσαμπαχάρ, κοντά στα σύνορα Ιράν – Πακιστάν. Πρόσθεσε πως επρόκειτο για πύραυλο με βεληνεκές 1.900 χλμ. με τη δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή.

«Εξετάζουμε σοβαρά» τις πληροφορίες αυτές, δήλωσε σήμερα κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου ο Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα.

Παράλληλα σήμερα, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ τόνισε μιλώντας στον ΟΗΕ ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν μια σοβαρή έρευνα για το συμβάν» αυτό, ενώ πρόσθεσε πως αν η Ουάσιγκτον επιβεβαιώσει τις αναφορές, οι ΗΠΑ θα θέσουν θέμα στο ΣΑ και θα προσπαθήσουν να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες ενέργειες. Έως τώρα καμία ενέργεια δεν έχει αποφασιστεί από το Συμβούλιο, αν και η Πάουερ τόνισε πως τα μέλη του ΣΑ θα συζητήσουν για το θέμα την επόμενη εβδομάδα.

Αρκετοί διπλωμάτες του ΣΑ δήλωσαν την Δευτέρα πως δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για τη νέα παραβίαση που καταγγέλθηκε.

Όλες οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων έχουν απαγορευτεί στο Ιράν, σύμφωνα με ψήφισμα του ΣΑ του 2010 που παραμένει σε ισχύ, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η πυρηνική συμφωνία που υπέγραψε στις 14 Ιουλίου η Τεχεράνη με την Ομάδα 5+1.

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης σήμερα πως το Παρίσι επιδιώκει να εξασφαλιστεί ότι το Ιράν τηρεί την απαγόρευση των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: