H Κύπρος δεν θα δώσει ούτε ένα σεντ από τα 3 δις της βοήθειας της ΕΕ προς την Τουρκία




H Κύπρος δεν θα συμμετέχει στην παραχώρηση των 3 δις της βοήθειας που υποσχέθηκε η ΕΕ προς την Τουρκία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ξεκαθαρίσει σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής πως η Κύπρος δεν είναι δυνατόν να παραχωρήσει ένα τέτοιο ποσό, θα εξαγγείλει ωστόσο ότι θα κατευθύνει τα χρήματα προς την Ιορδανία και το Λίβανο που “ως γνωστόν, φιλοξενούν σημαντικότατο αριθμό προσφύγων”.

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι “πρέπει επίσης να δούμε ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα τόσο από πλευράς ΕΕ όσο και από πλευράς Τουρκίας”, εξηγώντας ότι
στα χέρια της κυβέρνησης έφτασε μια πρόσφατα μία έκθεση που “καταγράφει τις μέχρι σήμερα εξελίξεις” και δείχνει ότι “δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που περνούν στην Ευρώπη από την Τουρκία”, θέμα που θα απασχολήσει τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ν.Χριστοδουλίδη τη Σύνοδο θα απασχολήσει ένας σημαντικός αριθμός θεμάτων μεταξύ των οποίων, το μεταναστευτικό, η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (αύριο Παρασκευή), η τραπεζική ένωση για την οποία η Κύπρος ζητάει περαιτέρω συντονισμό και το θέμα της τρομοκρατίας και το ζήτημα της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ. Σε σχέση με το τελευταίο ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία “a la carte” ιδιότητας κράτους μέλους.

Συγκεκριμένα ο Ν.Χριστοδουλίδης ανέφερε: “στο δείπνο όπως γνωρίζετε θα συζητηθεί το θέμα της Βρετανίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει την ανάγκη να εξεταστούν τα αιτήματα του Λονδίνου. Από ’κεί και πέρα δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε μία ‘a la carte’ ιδιότητα κράτους μέλους. Είναι κάτι πολύ σημαντικό τόσο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για όλα τα κράτη μέλη.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε δε πως ο σε σχέση με την τρομοκρατία ο Πρόεδρος “θα εξηγήσει την ανάγκη όπως μέσα από συλλογικές δράσεις εργαστούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε το εν λόγω φαινόμενο και να αποφευχθούν ενέργειες που υπονομεύουν την προσπάθεια αυτή”.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: