“Εξαντλητική ενημέρωση” από Αναστασιάδη στο Εθνικό Συμβούλιο




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε το Σάββατο, εξαντλητικά, το Εθνικό Συμβουλίου, και απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων από τα μέλη του σώματος για τις εξελίξεις των συνομιλιών κατά τις τελευταίες δέκα συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων και για τις συναντήσεις που είχαν οι διαπραγματευτές δήλωσε μετά την πολύωρη συνεδρία ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Β. Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και για όλες τις επαφές του στο εξωτερικό από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, για τις επισκέψεις στην Κύπρο Ευρωπαίων αξιωματούχων καθώς και αρχηγών κρατών και Υπουργών Εξωτερικών. O Πρόεδρος ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο και για την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, ζητά η Συμμαχία Πολιτών

Αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι αν δοθούν τα έγγραφα των προτάσεων των Τουρκοκυπρίων, αλλά και οι αντιπροτάσεις που προτίθεται να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε θα μπορούν και τα μέλη του Συμβουλίου να συμβάλλουν με εναλλακτικές.

«Όπως ξέρετε η συνεδρία ουσιαστικά περιορίστηκε στην ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η τοποθέτηση μας θα γίνει – και θεωρούμε ότι είναι το σωστό – πρώτα εντός του Εθνικού Συμβουλίου και μετά θα προβούμε στη δική μας την εκτίμηση και δημόσια», είπε ο κ. Λιλλήκας μετά τη συνεδρία του Εθνικού.

Πρόσθεσε ότι «διατηρούμε επιφυλάξεις ως προς το κλίμα που καλλιεργείται, όμως το πιο ουσιαστικό για μας είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Αρχηγών δεν μας επιτρέπει να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την υποβολή των δικών μας προτάσεων».

«Ζητήσαμε όπως μας επιδοθούν τα έγγραφα των συνομιλιών έτσι ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να καταθέσουμε στον Πρόεδρο βοηθητικά τις δικές μας εναλλακτικές επιλογές, αναγνωρίζοντας βέβαια το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει ποιες θα αξιοποιήσει ή όχι», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Θεωρούμε, πρόσθεσε, «για να είναι συλλογική η διαχείριση του Κυπριακού θα πρέπει ο ίδιος ο Πρόεδρος να μας επιτρέψει να τον βοηθήσουμε με αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου». Σε ερώτηση αν θα τους δοθούν τα έγγραφα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η τοποθέτηση του Προέδρου ήταν όχι» εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα την αναθεωρήσει».

Επανέλαβε ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο στη διαχείριση του Κυπριακού, αν δεν ξέρουμε τι ζητά η Τουρκοκυπριακή πλευρά και αν δεν ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις του Προέδρου, ή τι προτίθεται να αντιπροτείνει.

Σε ερώτηση τι ακριβώς ανασκοπήθηκε κατά την πολύωρη συνεδρία του Εθνικού αν δεν έγινε επαρκής ενημέρωση, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι «δεν είπα ότι δεν έγινε επαρκής ενημέρωση, είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος, όπως ήταν φυσιολογικό αναλώθηκε σε ενημέρωση από τον Πρόεδρο». Ο Πρόεδρος, όπως ανέφερε, ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τα δικά του ταξίδια στο εξωτερικό, τα ταξίδια ξένων αξιωματούχων στην Κύπρο, τις συνόδους της ΕΕ και στη συνέχεια και για την εξέλιξη των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η ενημέρωση πρέπει να πω ότι ήταν κατά κεφάλαιο θα έλεγα που αποτελεί αντικείμενο των συνομιλιών». Από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου υποβλήθηκαν μόνο διευκρινιστικές ερωτήσεις πάνω στα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε. Θα μπορούσε να ήταν μια καλή αρχή αν είχαμε και τα έγγραφα και γνωρίζαμε τις προθέσεις του Προέδρου στο τι θα αντιπροτείνει, για να υποβάλουμε κι εμείς τις δικές μας προτάσεις, επανέλαβε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: