Εμπλοκή και με τη δόση του 1 δισ.: “Τρύπα” 2-3 δισ. στον προϋπολογισμό βλέπουν οι δανειστές




Κενό της τάξεως των 2-3 δισ. ευρώ δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ βλέπουν οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2016 που ψηφίστηκε από τη Βουλή, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στους θεσμούς τους οδηγούν στην απόφαση να ζητήσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Mega, oi ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός κατατέθηκε χωρίς τη συναίνεσή τους αλλά και πως έχουν υπερεκτιμηθεί τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον ηλεκτρονικό τζόγο.

Υπολογίζουν επιπρόσθετα ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδενική ανάπτυξη όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που θα επηρεάσει και τα μέτρα του 2016.

Στα μέτρα αυτά των 3 δισ. ευρώ οι δανειστές συνυπολογίζουν και το 1,8 δισ. από το ασφαλιστικό και εκτιμούν ότι έως το 2018 ο πήχης των μέτρων που θα ζητηθούν ανεβαίνει στα 6-7 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αναμένονται πλέον στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να ζητήσουν την κατάθεση του πρόσθετου προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως «κολλάει» η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, που πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς μέχρι την Δευτέρα.

Σύμφωνα με την Ημερησία, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, καθώς έχει προκύψει σημαντική εμπλοκή στο θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του EuroWorking Group της Πέμπτης οι θεσμοί ζήτησαν την άμεση υλοποίηση δύο βασικών εκκρεμοτήτων στον τομέα της υγείας.

Πρόκειται για τη βασική εκκρεμότητα που έμεινε εκτός του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο ψηφίσθηκε την Τρίτη από την Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δέχεται περικοπή της τάξεως του 40% η οποία θα μετακυλιστεί στους ασφαλισμένους.

Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι δημόσιες μονάδες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος των διαγνωστικών εξετάσεων ως αποτέλεσμα της κρίσης και των μνημονιακών επιλογών της πενταετίας.
«Τις ξαναστήνουμε αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη», όπως τονίσθηκε χαρακτηριστικά.

Ένα επιπλέον επιχείρημα είναι ότι θα κλείσουν εκατοντάδες «μικρά» διαγνωστικά κέντρα που δεν θα μπορούν να απορροφήσουν την εκτίναξη του κόστους για τον ασθενή, σε αντίθεση με τα λίγα «μεγάλα» που λόγω οικονομιών κλίμακας θα συγκρατήσουν προσωρινά τις τιμές.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως αισιοδοξούν ότι «θα βρεθεί κοινός τόπος», καθώς θα πρέπει τη Δευτέρα να δοθεί από τον ESM το «πράσινο φως» για την εκταμίευση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: