Ευχαριστημένη η κυβέρνηση από τον Κέρι αλλά είναι μεγάλο “αγκάθι” ο έρωτας με Τουρκία




Θετική είναι η αποτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι στην Αθήνα, αν και ο έρωτας των Αμερικανών με την Τουρκία ενοχλεί σφόδρα την Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι άνοιξαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι το προσφυγικό, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, η οικονομία τα ενεργειακά αλλά και η κρίση στη Συρία.

Η Αθήνα εκτιμά πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός στο προσφυγικό χαρακτηρίζοντας “επίδειξη αξιών” την αντιμετώπιση των προσφύγων από την Ελλάδα, ενώ χαιρέτισε και τη συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές το καλοκαίρι. Βέβαια, τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά στο θέμα των παραβάσεων είναι απαράδεκτη αμερικανική θέση.

Σύμφωνα με την Αλεξία Τασούλη (στο Mega), στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν προφανές πως θα συζητείτο και το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες παραμονή της επίσκεψης Κέρι, σημειώθηκαν 18 παραβιάσεις και 5 παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας.

Μάλιστα σε μια από αυτές δύο από το σμήνος των έξι τουρκικών αεροσκαφών ήταν οπλισμένα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ευθέως το θέμα στον Αμερικανό υπουργό και σύμφωνα με πληροφορίες του είπε:

“Όπως συζητάμε θέματα ασφαλείας, καλής γειτονίας και διεθνούς δικαίου στη Μαύρη Θάλασσα ή στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να μιλάμε και για την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο. Στηρίζω την ενίσχυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων για αυτό και επισκέφτηκα την Άγκυρα και ξαναξεκίνησα τον διάλογο με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αλλά πρέπει και η άλλη πλευρά να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο”.

Ωστόσο η αμερικανική στάση εξακολουθεί να είναι ίδια με εκείνη του Πόντιου Πιλάτου και αυτό διεφάνη και από την απάντηση που έδωσε ο Τζον Κέρι όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

“Δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Απλώς θα πω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους διπλωματικούς διαύλους για να συζητάνε τα θέματα του Αιγαίου και δεν θα αλλάξω αυτούς τους διαύλους. Απλώς προτρέπω την Ελλάδα και την Τουρκία ως συμμάχους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να διατηρήσουν καλές σχέσει γειτονίας”, είπε χαρακτηριστικά.

Παρόμοιες θέσεις είχε εκφράσει με εμφανή όμως αμηχανία ο εκπρόσωπος του State Department, Μαρκ Τόνερ, απαντώντας στις ερωτήσεις του ανταποκριτή του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου.

“Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία και το δικαίωμά της να αμύνεται. Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα πρέπει να σας πω ότι από το 2011 η Ελλάδα αντιμετώπισε πάνω από 7.000 τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι 800 εκ των οποίων έγιναν με εξοπλισμένα αεροσκάφη. Θα υποστηρίξει ο κ. Κέρι το δικαίωμα της Ελλάδας να αμύνεται; Και τι θα συμβεί αν ένας Έλληνας πιλότος καταρρίψει ένα τουρκικό αεροσκάφος;”, ρώτησε χαρακτηριστικά ο Μ. Ιγνατίου.

“Για το πρώτο σκέλος της ερώτησης δεν θα κάνω εικασίες πριν λάβει χώρα η επίσκεψη. Έχουμε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων με την Ελλάδα και θα συζητήσουμε όλες τις πλευρές των ελληνοαμερικανικών σχέσεων”, ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ωστόσο ο ίδιος σχεδόν κομπιάζοντας χαρακτήρισε το δεύτερο σκέλος της ερώτησης υποθετικό και όταν ο ανταποκριτής του MEGA του εξήγησε πως δεν είναι υποθετικό και τον κάλεσε να επαναλάβει τη θέση των ΗΠΑ η απάντηση ήταν η εξής:

“Γνωρίζετε τη θέση μας επ’ αυτού του θέματος. Δεν έχει αλλάξει. Προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία ως συμμάχους του ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή”.

http://mignatiou.com/2015/12/dio-metra-dio-stathma-keri-stin-athina-gia-paraviasis-na-ta-vrite-me-tous-tourkous/

http://mignatiou.com/2015/12/keri-i-ipa-stirizoun-tin-ellada-idiki-anafora-se-agogo-tar/

http://mignatiou.com/2015/12/tsipras-se-keri-imaste-komvos-statherotitas-stin-periochi/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: