Ανδρουλάκης: “Υπάρχει προσπάθεια αποδιεθνοποίησης του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ”




“Γίνεται μία προσπάθεια το θέμα της ονομασίας να φύγει από τον ΟΗΕ και με κάποιον τρόπο να υπάρχει εμπλοκή από την Ευρώπη, μέσω της κυρίας Φ. Μογκερίνι”, δήλωσε στον ρ/φ σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ανδρουλάκης καταλόγισε σε “διάφορες πολιτικές ομάδες και την πλευρά των Σκοπίων”, ότι επιχειρούν, όπως είπε, να εμπλέξουν την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ώστε να μετατραπεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ “σε διμερές θέμα, κάτι που βέβαια θα κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα”.

“Από την πλευρά των Σκοπίων θεωρούν ότι τους βοηθάει μία τέτοια εξέλιξη και κάποιοι από τους Ευρωπαίους θεωρούν, επίσης, χρήσιμο να φύγει το θέμα, ότι θα ξεμπλοκαριστεί με κάποιον τρόπο, αν φύγει από τον ΟΗΕ, από την απόφαση που έχει πάρει ήδη το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε σχέση με την ονομασία”, είπε ο κ.Ανδρουλάκης, μιλώντας στην εκπομπή “Δύο στις 12”, που παρουσιάζουν ο Νίκος Γιώτης και ο Φάνης Γρηγοριάδης.

“Καταλαβαίνω βέβαια την αναγκαιότητα να υπάρχει πληροφόρηση για τις διαδικασίες και τις συζητήσεις για το θέμα της ονομασίας και να έχει ενημέρωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει εμπλοκή και να φύγει ένα μήνυμα προς τα Σκόπια, ότι το θέμα αυτό παύει να είναι διεθνές ζήτημα και γίνεται διμερές”, επισήμανε ο κ.Ανδρουλάκης, εντάσσοντας τις κινήσεις που γίνονται σε μία προσπάθεια “να στηρίξουν τα Σκόπια γιατί είναι γενικά σε μία πολιτική αστάθεια αυτήν την περίοδο, με τα πολλά λάθη που έκανε η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τις εσωτερικές αδυναμίες των Σκοπίων θα τις φορτωθεί η Ελλάδα”.

“Εμείς θέλουμε η FYROM να σταθεροποιηθεί οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως περνάει από το να κάνει η Ελλάδα πίσω στο θέμα της ονομασίας”, είπε ο ευρωβουλευτής.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: