Ξεκίνησε η G 20 – Παραλήρημα Ερντογάν υπέρ των φτωχών




Με την παρουσία των προέδρων, ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας και των πρωθυπουργών Βρετανίας, Γερμανίας, αλλά όχι και Γαλλίας, του γ.γ. του ΟΗΕ και της επικεφαλής του ΔΝΤ, ξεκίνησε τις εργασίες της η σύνοδος των χωρών G 20.

Οι G 20 συστάθηκαν το 1999. Συνήθως τα αντικείμενα των συνόδων ήταν χρηματοοικονομικά ζητήματα. Ωστόσο τα τελευταία έτη συζητούνταν και θέματα διεθνούς τρομοκρατίας και ασφάλειας. Αυτό θα γίνει και φέτος, με σημεία αναφοράς τις επιθέσεις στο Παρίσι, την κατάσταση στη Συρία, το «Ισλαμικό Κράτος» και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Ως προς τα οικονομικά, αναμένεται να συζητηθούν και οι διαστάσεις των στόχων περί βιώσιμης ανάπτυξης που εξέτασε ο ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευσή του το 2015. Επίσης, αναμένεται να εξεταστεί το θέμα της φορολογίας των διεθνών εταιριών.
Σημασία έχουν όμως και οι διμερείς επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της συνόδου. Μετά τις επαφές και τις προγραμματισμένες συζητήσεις, η σύνοδος θα ολοκληρωθεί αύριο με τη συνέντευξη τύπου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την παράδοση της προεδρίας των G 20 από την Τουρκία στην Κίνα.

Ο Ερντογάν πάντως, στο γνωστό παραληρηματικό του ύφος, λίγο πριν έναρξη της συνόδου, ξεσπάθωσε, ζητώντας αύξηση των μισθών και μείωση των κερδών των επιχειρηματιών, για να μην προκαλούνται οι φτωχοί.

Έχει ενδιαφέρον ότι τη δήλωση αυτή κάνει κάποιος που έφτιαξε για τον εαυτό του ένα παλάτι 1100 δωματίων. Κατά τον Ερντογάν ακόμα και για την τρομοκρατία φταίει η ζήλια των φτωχών κατά του παγκοσμίου κεφαλαίου.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις συζητήσεις περί αύξησης του βασικού μισθού στην Τουρκία, πράγμα που ήταν προεκλογική δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων προς από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Αυτό που έχει υποσχεθεί ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σε μερικές μέρες θα σχηματίσει κυβέρνηση, είναι η αύξηση του βασικού μισθού στις 1.300 λίρες (περίπου 430 ευρώ).

Α. Αμπατζής, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: