Τούρκος στρατηγός: Θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στη θάλασσα




Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προσφέρουν κάθε στήριξη για την προστασία των δικαιωμάτων και των προνομίων των Τούρκων της Κύπρου στη θάλασσα, ανέφερε ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, που βρίσκεται στα κατεχόμενα για την 32η επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Είπε, επίσης, ότι πέραν του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, το νερό από την Τουρκία είναι ένα νέο στρατηγικό στοιχείο. Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο στρατηγός Γκιουλέρ συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τη λεγόμενη πρόεδρο του κοινοβουλίου Σιμπέλ Σιμπέρ και το “πρωθυπουργό” Ομέρ Καλιοντζού.

Παράλληλα, εξέφρασε υποστήριξη στις προσπάθειες της τ/κ πλευράς όπως αυτές για άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την αναστήλωση των Μαρωνίτικων εκκλησίων.

Ο στρατηγός Γκιουλέρ δήλωσε ότι η Τουρκία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριζαν πάντα οποιαδήποτε εργασία που είναι προς όφελος των Τ/κ και πρόσθεσε ότι υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες των Ακιντζί και Καλιοντζού. Είπε επίσης ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των Τ/κ και να υποστηρίξει μια δίκαιη λύση στη βάση της ισότητας. Επίσης ανέφερε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι «αποτελεσματικές και de facto εγγυήσεις της Τουρκίας».

Υπενθύμισε ότι δόθηκε άδεια για ανασκαφές της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) εντός περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως στρατιωτικές από την Τουρκία και ότι επίσης απαντήθηκαν θετικά τα αιτήματα σχετικά με την Μαρωνιτική Εκκλησία στο χωριό Ασώματος, όπως και σχετικά με την άδεια αναστήλωσης της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας.

Σε σχέση με το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, ανέφερε ότι αφήνουν την τελική απόφαση στο ψευδοκράτος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θέλουν μια δίκαιη λύση που δεν θα παίρνει τους Τ/κ πίσω πριν από το 1974, και θα κάνει τις νέες γενιές να ζήσουν με ασφάλεια, ειρήνη, ηρεμία, ισότητα και ελευθερία. Για το ψευδοκράτος ανέφερε ότι είναι σήμερα, ύστερα από 32 χρόνια, πιο ικανό να σταθεί στα δικά του πόδια με μια ισχυρή οικονομία και δημοκρατία και να βαδίσει με αισιοδοξία στο μέλλον.

Πρόσθεσε ότι η “βόρεια” Κύπρος θα είναι ζωντανή και θα συμμετέχει σε μια πιθανή ομοσπονδιακή δομή, η οποία θα είναι διζωνική και δικοινοτική. Πρόσθεσε ότι εργάζεται για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη ειρήνη σε συνεννόηση με την Τουρκία. Είπε, επίσης, ότι σε συνεννόηση με τις στρατιωτικές αρχές πετυχαίνουν καλά αποτελέσματα. Ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσουν με καλή διάθεση να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Τ/κ αλλά θα δώσουν επίσης δικαιώματα στην ε/κ πλευρά.

Από πλευράς του ο ψευδοπρωθυπουργός ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά χρησιμοποιεί το καθεστώς κράτους-μέλους στην ΕΕ για να πάρει κάποιες παραχωρήσεις, αλλά δεν δίνει τίποτα και πρόσθεσε ότι η ειρήνη πρέπει να οικοδομηθεί στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία η ε/κ πλευρά να αλλάξει τη στάση της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: