Το φλερτ με το Failed State, η Οικονομία και η Τουρκία: Που πάει ο Αλέξης;




The Realist

Οι άνανδρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και η συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ώρες με αφορμή αυτό το γεγονός, φέρνουν στην επιφάνεια μια πραγματικότητα η οποία δημιουργεί έντονη ανησυχία για το μέλλον της Ελλάδας και τις εξελίξεις που έρχονται.

Η χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια διέρχεται μια πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία έχει αναδείξει βαθιά προβλήματα τα οποία έχει κληροδοτήσει στη χώρα ένα πολιτικό σύστημα το οποίο έχει αποτύχει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αντιμετωπίζοντας τις παθογένειες της χώρας. Όχι μόνο δεν τις αντιμετώπισε, όχι μόνο ευθύνεται για αυτές, αλλά γαλούχησε την κοινωνία στο να θεωρεί αυτές τις παθογένειες και αυτό το αποτυχημένο σύστημα ως τρόπο ζωής. Το αποτέλεσμα είναι η ελληνική κοινωνία σήμερα να αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα κατάματα και να προσπαθεί μάταια να ζήσει σε συνθήκες οι οποίες αποτελούν και πρέπει να αποτελέσουν μακρινό παρελθόν.

Στο επίπεδο της οικονομίας η χώρα έχει καταρρεύσει πλήρως και δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει μια τακτική την οποία εφάρμοσε από τον Γενάρη που για πρώτη φορά κατέλαβε την εξουσία, μέχρι τις τελευταίες εκλογές όπου επανεξελέγη.

Στο εσωτερικό συνεχίζει να φέρεται και να δρα, ως αντιπολίτευση που δίνει μάχη με μια πολιτική την οποία στο εξωτερικό, έχει συμφωνήσει και υπογράψει με τους δανειστές και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οποιοσδήποτε σοβαρός αναλυτής γνωρίζει ότι όταν ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός μια χώρας έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, είναι ζήτημα χρόνου να πληγεί η ίδια της η κυριαρχία. Τις περισσότερες φορές την χαριστική βολή τη δίνει ένα απρόσμενο γεγονός, μια επιπλέον κρίση η οποία μπορεί να προέλθει είτε εσωτερικά είτε από το εξωτερικό.

Η δεινή οικονομική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα την έχει οδηγήσει στο να εξαρτάται πλήρως για την επιβίωσή της από την Ευρώπη και τους δανειστές της. Ταυτόχρονα, η προσφυγική κρίση η οποία έχει ως βασική ρίζα τη κρίση και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, κτύπησε ως καταστροφικός τυφώνας την πόρτα της Ευρώπης, καταδεικνύοντας την ανικανότητα των ευρωπαϊκών θεσμών να αντιμετωπίσουν σοβαρές κρίσεις στον τομέα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής. Ανέδειξαν επίσης, την πλήρη απουσία σοβαρής ηγεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αποδεικνύουν ότι ο ιός που έχει πλήξει την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, δεν περιλαμβάνει μόνο τις ασθένειες του προσφυγικού και της οικονομικής κρίσης, αλλά και τη θανάσιμη ασθένεια της τρομοκρατίας.

Δυστυχώς η Ελλάδα αναδεικνύεται ως η βασική πύλη εισόδου αυτού του θανάσιμου ιού, και μάλιστα σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε πλήρη πολιτική, οικονομική και κοινωνική, παράλυση. Χωρίς μάλιστα να διακρίνονται στον ορίζοντα σημάδια ανάκαμψης.

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι σε όλο αυτό το ζοφερό σκηνικό η αντιπολίτευση απουσιάζει πλήρως και αυτό το κεφάλαιο είναι από μόνο του τεράστιο και χρήζει συζήτησης διεξοδικής. Παρόλα αυτά αποτελεί βασικό συστατικό της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα σήμερα.

Όμως, είτε καλώς είτε κακώς την πρωταρχική ευθύνη για την πορεία και τις τύχες της χώρας την έχει η σημερινή κυβέρνηση.

Και εδώ είναι που πραγματικά αναρωτιέται κανείς, τελικά υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Στο επίπεδο της οικονομίας άγεται και φέρεται μεταξύ μιας υποτιθέμενης (πάλι) διαπραγμάτευσης και μιας αδυναμίας εφαρμογής των μέτρων των οποίων η ίδια έχει υπογράψει και έχει ψηφίσει. Την ίδια στιγμή απευθυνόμενη στην ελληνική κοινωνία λειτουργεί ως αντιπολίτευση, ασκώντας έντονη κριτική στην ίδια την πολιτική της.

Η τραγωδία για τη χώρα όμως είναι ότι λόγω αυτής της τακτικής η κυβέρνηση στερείται αξιοπιστίας έναντι των εταίρων και δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει με σοβαρότητα επιλογών και συμπεριφοράς τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας τρομερής κρίσης ασφάλειας λόγω του προσφυγικού. Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση της δείχνει ότι όχι μόνο δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση, αλλά δεν διαθέτει καν το θεσμικό πλαίσιο για να την αντιμετωπίσει.

Επίσης, οι κινήσεις που κάνει και η πολιτική που φαίνεται να δρομολογεί είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Η ευθύνη της Τουρκίας για την τραγική εξέλιξη της κρίσης του προσφυγικού στην Ευρώπη, είναι ξεκάθαρη και αντί οι Ευρωπαίοι να ρίξουν το βάρος της πίεσης προς την Άγκυρα να κάνει αυτά που πρέπει, επιλέγουν την στρατηγική του χαϊδέματος και της ανταμοιβής του αυταρχικού καθεστώτος του κ. Ταγίπ Ερντογάν. Δισεκατομμύρια χρηματική ενίσχυση, επιβράβευση με παραχωρήσεις στην ενταξιακή πορεία με την ΕΕ, ανοχή της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του καθεστώτος Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και πίεση για παραχωρήσεις στην Τουρκία από ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, πέρα από την τραγική κατάσταση της οικονομίας, ήρθε να προστεθεί και η πιθανότητα μια θεσμικής κρίσης με τις αποκαλύψεις του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, οι οποίες εμπλέκουν απευθείας των Πρωθυπουργό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, και αυτοί που τον συμβουλεύουν, αποφάσισαν να επισκεφθεί την Άγκυρα για να συζητήσει το προσφυγικό, και άλλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Τουρκία.

Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός και η ομάδα του για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν ότι δεν είναι σε θέση να διαβάσουν τη συγκυρία και να κινηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις. ΟΤαγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός του, Αχμέτ Νταβούτογλου, προέρχονται από μια μεγαλειώδη πολιτική νίκη στις πρόσφατες εκλογές η οποία ανέρχεται σχεδόν στο 50%. Ακόμη πιο πολύ οι ηγέτες των G20, των είκοσι πιο ισχυρά οικονομικών χωρών στον κόσμο “προσκύνησαν” τον κ. Ερντογάν στη Αττάλεια.

Ξέχασε ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του, το χειρισμό της κ. Μέρκελ από τον κ. Ερντογάν, κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα, πριν λίγες εβδομάδες. Ας θυμηθούν κάποιοι την εικόνα της Καγκελαρίου της Γερμανίας, στον χρυσαφένιο θρόνο του παλατιού του κ. Ερντογάν. Και μιλάμε για την Καγκελάριο της Γερμανίας.

Είναι σίγουρος ο κ. Τσίπρας, ότι είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο; Οικονομία στα τάρταρα, σύνορα ξέφραγο αμπέλι, θεσμοί σε κρίση, δημόσια διοίκηση διαλυμένη, κοινωνία σε μαρασμό και άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας, και κυβέρνηση παιδική χαρά. Σκληρή πραγματικότητα, αλλά μιλάμε για τα συστατικά μιας Failed State.

Απέναντι, ο Σουλτάνος. Αυταρχικό καθεστώς, νωπός εκλογικός θρίαμβος, η Ευρώπη και γιατί όχι η Δύση στα πόδια του.

Καθεστώς Αιγαίου υπό αμφισβήτηση, Κυπριακό σε κομβικό σημείο, Ελλάδα ανύπαρκτη.

Το ερώτημα είναι αμείλικτο: Που πάτε κ. Τσίπρα ξυπόλητος στα αγκάθια;

WWW.MIGNATIOU.COM

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παραπάνω άρθρο, που έγραψε γνωστός πολιτικός επιστήμονας, που εδρεύει στην Ελλάδα, φιλοξενείται στην ιστοσελίδα μας στο πλαίσιο της αρχής μας ότι η λογοκρισία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Στην ιστοσελίδα μας αποκλείουμε ΜΟΝΟ κείμενα υπέρ της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, και βεβαίως τα υβριστικά. Είναι απόφασή μας και τη δηλώνουμε δημόσια. Με αυτό το δεδομένο, ότι ΔΕΝ λογοκρίνουμε κείμενα που μας στέλνετε, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι όσα φιλοξενούμε εκφράζουν την ιδεολογία ή τις θέσεις του ιδρυτή της ιστοσελίδας μας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: