Στο Λονδίνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος




Επίσκεψη στο Λονδίνο πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ύστερα από επίσημη πρόσκληση του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Αγγλίας Αρχιεπισκόπου του Canterbury Τζάστιν Γουέλμπι, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τα Φανάρι.

Τη Δευτέρα ο Παναγιότατος  τέλεσε Μέγα Εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο δυτικό Λονδίνο, όπου και μίλησε στους πιστούς που γέμισαν ασφυκτικά τον ναό.

Στον δοξολογικό του λόγο ο κ.κ. Βαρθολομαίος εξήρε τον ρόλο της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και ειδικότερα του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου, μνημονεύοντας παράλληλα τους προκατόχους του στην αρχιεπισκοπική έδρα του Λονδίνου.

Το ίδιο βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθισε σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμή του η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας, παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων. Μεταξύ αυτών ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, ο Πρέσβης της Ελλάδας, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου, ηγέτες και εκπρόσωποι άλλων θρησκειών και δογμάτων, κληρικοί και πλήθος μελών και εκπροσώπων οργανώσεων της ομογένειας.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Παναγιότατος παραχώρησε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο St Mary’s στο Twickenham με θέμα «Θρησκεία σε Διάλογο: Η σημασία και αναγκαιότητα του διαλόγου στον κόσμο μας». Το ίδιο πανεπιστήμιο είχε υποδεχθεί το 2010 και τον Πάπα Βενέδικτο XVI.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έχει ήδη επισκεφθεί ως Οικουμενικός Πατριάρχης τη Βρετανία έξι φορές στο παρελθόν, μεταξύ 1993 και 2007, για να συζητήσει θέματα εκκλησιαστικών σχέσεων ή προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για να παραλάβει τίτλους Επίτιμου Διδάκτορος από βρετανικά πανεπιστήμια.

Η επίσκεψη στο Λονδίνο ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη.

ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία, Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: