“Στα βαθιά” οι συνομιλίες για το Κυπριακό, λέει ο Άιντα




Στα σημαντικά θέματα έχει προχωρήσει η πορεία των συνομιλιών βρίσκονται οι δύο ηγέτες, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μαρθ Άιντα, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο ίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό.

Ο κ. Άιντα επαίνεσε την άμεση αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη στο περιστατικό με τους Τ/κ τη Δευτέρα, σημειώνοντας τη θέση των δύο ηγετών ότι εκφράσεις μίσους και ρατσισμού δεν θα εκτροχιάσουν τις συνομιλίες.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Άιντα είπε πως αυτή ήταν πολύ εποικοδομητική, παρόμοια με αυτή που είχε χθες με τον κ. Ακιντζί. “Είχαμε τη συνάντηση των ηγετών χθες, θα έχουμε άλλη αύριο. Είμαστε τώρα στο μέσο των έξι συναντήσεων που συμφωνήσαμε να έχουμε το Νοέμβριο. Είμαστε στα βαθιά για μια σειρά θεμάτων, σημαντικών για τις συνομιλίες”, σημείωσε.

Ο κ. Άιντα ανέφερε στη συνέχεια πως παρόλο που αντιλαμβάνεται την ανάγκη των ΜΜΕ για κάποιες λεπτομέρειες, η συμφωνία είναι να γίνει ένας απολογισμό στο τέλος αυτών των έξι συναντήσεων, στην οποία θα λεχθεί το πού βρισκόμαστε και με ποιον τρόπο προχωράμε.

Στη συνέχεια, ο κ. Άιντα είπε πως έχει επαινέσει τον κ. Αναστασιάδη για τις γρήγορες και ισχυρές αντίδρασεις του στα πολύ αρνητικά και ντροπιαστικά γεγονότα της Δευτέρας. “Αισθάνομαι ότι ο τρόπος που επικοινώνησε ο Πρόεδρος και ο τρόπος που αντέδρασε θετικά ο κ. Ακκιντζί στην επικοινωνία του κ. Αναστασιάδη ήταν μια δυνατή ένδειξη και θα είδατε από τη χθεσινή συνάντηση ότι οι ηγέτες, παρά το γεγονός ότι δεν επιθυμούν να κάνουν δηλώσεις επί της ουσίας σε αυτή τη φάση, ήθελαν να πουν πολύ ξεκάθαρα ότι εκφράσεις μίσους και ρατσισμού δεν θα εκτροχιάσουν τις συνομιλίες. Αντιθέτως, τόνισαν και υπογράμμισαν την ανάγκη να παραμείνουν σταθεροί και να επικεντρωθούν στην εξεύρεση λύσης”, πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος των ΗΕ ανέφερε πως με ικανοποίηση πρόσεξε επίσης ότι πολλοί νέοι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες, αποστασιοποιήθηκαν έντονα από τις μεμονωμένες πράξεις βίας, για τα οποία ήταν υπεύθυνη μια πολύ μικρή μειονότητα και επίσης ότι τώρα λαμβάνονται μέτρα για να οδηγηθούν οι ένοχοι ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτός, όπως είπε, “είναι ο σωστός τρόπος να αντιδράσει κανείς σε κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα μπορέσει να ξεφύγει από τον έλεγχο”.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αποτέλεσμα για το περιουσιακό μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, ο κ. Άιντα απέφυγε να απαντήσει καθώς η συμφωνία ήταν να μην προβαίνουν σε δηλώσεις για αυτές τις συναντήσεις. “Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε πολύ συστηματικές εποικοδομητικές συνομιλίες για αυτό το θέμα και για άλλα θέματα, στο επίπεδο ηγετών. Συναντήθηκαν δυο φορές αυτή την εβδομάδα και δυο φορές θα συναντηθούν την ερχόμενη και οι διαπραγματευτές συναντώνται τώρα”, πρόσθεσε.

Τέλος, σε ερώτηση αν η εντατικοποίηση φέρνει αποτελέσματα, είπε πως βρίσκονται σε μια εποικοδομητική φάση διότι η εντατικοποίηση είναι υποβοηθητική.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: