Πολωνία: Μερικές χώρες εξάγουν το μεταναστευτικό πρόβλημα που δημιούργησαν




Η πρωθυπουργός της νέας, συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο, απέρριψε τη “φόρμουλα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης” που συνίσταται, σύμφωνα με την ίδια, στο “να εξάγουν ορισμένες χώρες το μεταναστευτικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιες”.

“Δεν είναι δυνατόν να αποκαλούμε αλληλεγγύη τις προσπάθειες εξαγωγής του προβλήματος” των μεταναστών το οποίο “δημιούργησαν ορισμένες χώρες, χωρίς καμία συμμετοχή των υπολοίπων που θα πρέπει τώρα να αναλάβουν” να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους αυτούς, είπε η Σίντλο παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνησή της.

Αναφερόμενη στις επιθέσεις στο Παρίσι, η πρωθυπουργός της Πολωνίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα συμμετάσχει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ότι “προτεραιότητά της είναι η ασφάλεια” των συμπατριωτών της.

Στο θέμα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής η Πολωνία “δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ που είναι και θα παραμείνουν ο κυριότερος εγγυητής της ειρήνης στον κόσμο”, υπογράμμισε.

Η Σίντλο παρουσίασε το “πρόγραμμα των 100 ημερών” της κυβέρνησής της, επαναλαμβάνοντας στην ουσία τα κυριότερα θέματα που είχε αναφέρει στην προεκλογική του εκστρατεία το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Υποσχέθηκε μεταξύ άλλων ότι θα χορηγήσει μηνιαία επιδόματα ύψους 500 ζλότι (περίπου 120 ευρώ) για κάθε παιδί, ότι θα μειώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 χρόνια στα 65 για τους άνδρες και τα 60 για τις γυναίκες και ότι θα διανέμει δωρεάν φάρμακα για τους ηλικιωμένους άνω των 75 ετών.

Προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα αυτά, καθώς και τις επενδύσεις που σχεδιάζει για την ανάπτυξη, την καινοτομία, την έρευνα και την εκβιομηχάνιση της χώρας, η Σίντλο ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα επιβληθούν νέοι φόροι στις τράπεζες και τα σουπερμάρκετ και θα προωθήσει ένα πρόγραμμα τραπεζικών δανείων και φοροαπαλλαγών.
Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, τόνισε ότι η πολιτική της σε θέματα παιδείας και πολιτισμού θα πρέπει “να υπηρετεί την ενίσχυση του πατριωτισμού”.

Η πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα λάβει άνετα ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο αργά σήμερα το βράδυ, αφού το κόμμα της διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία και στα δύο Σώματά του.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βαρσοβία, Πολωνία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: