“Μονομαχία γιγάντων” Αβέρωφ-Νικόλα για το Κυπριακό




Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν ομιλητές στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα “Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι άλυτο εδώ και 41 χρόνια με μια μακρά συζήτηση να γίνεται δημιουργώντας στο εσωτερικό την εντύπωση ότι ο κυρίαρχος λόγος της μη επίλυσης του Κυπριακού είναι οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Παγιώθηκε στην Κύπρο, σημείωσε, ότι υπάρχουν δύο Σχολές για το Κυπριακό πρόβλημα. “Θεωρώ ότι αυτές οι δύο Σχολές υπηρέτησαν στο ανώτατο αξίωμα, τόσο ο Πρόεδρος Βασιλείου, ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο Σπύρος Κυπριανού και ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Αλλά αν το θέμα του Κυπριακού ήταν αποκλειστικά, θέμα με διαφορετικές προσεγγίσεις της δικής μας πλευράς έπρεπε ήδη κατά την διάρκεια της μιας ή της άλλης Σχολής σκέψης να είχε επιλυθεί το Κυπριακό. Το Κυπριακό παραμένει άλυτο”, τόνισε, “για ένα και μόνο λόγο – μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έδειξε την αναγκαία πολιτική βούληση σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού για να μπορέσουμε επιτέλους να πραγματώσουμε το κοινό μας όραμα, την επανένωση του τόπου μας”.

Σπαταλούμε, συνέχισε, εθνική ενέργεια με το να συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε το Κυπριακό πρόβλημα ως πρόβλημα διαφορετικών Σχολών εντός Κύπρου.

Αναφερόμενος στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, είπε πως έχουμε αυτή την επιλογή ενώπιον μας αντί του οριστικού διαχωρισμού της πατρίδας μας. “Από το 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία εδράζεται στην δικοινοτικότητα”, σημείωσε, ενώ “ακόμα και το ενιαίο κράτος του 1960 παραβίαζε αρχές που σήμερα επικαλούμαστε”.

Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ανέφερε ο κ. Νεοφύτου είναι μια επιλογή που μας βοηθά στο να αποφύγουμε αυτό που κανένας δεν συμμερίζεται, την διχοτόμηση της Κύπρου. “Πέραν του ότι με την πάροδο του χρόνου τσιμεντώνονται οι επί εδάφους διαχωριστικές γραμμές. Πρέπει όλους να μας προβληματίσει ότι η πάροδος του χρόνου εμπερικλείει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, να παγιώσει στις αντιλήψεις του λαού μας την συμφιλίωση να ζούμε εμείς από εδώ κι εκείνοι από εκεί. Οι νεώτερες γενιές είναι πιο έντονες από ότι οι παλαιότερες που έχουν και κοινά βιώματα συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως τον προβληματίζει ότι κινδυνεύουμε με την παρέλευση του χρόνου να ζούμε σε μια μοιρασμένη πατρίδα που το σύνολο των προσφύγων μας να μην έχει βιώματα από την κατεχόμενη γη. “Και δεν θέλω να παρεξηγηθώ για να εκληφθεί ότι μπροστά σε αυτό το δεδομένο θα ήταν ποτέ δυνατό να δεχθώ την οποιαδήποτε λύση που θα έθετε σε κίνδυνο τον κυπριακό Ελληνισμό και συμφωνώ με την άποψη ότι όταν πρόκειται περί εθνικών θεμάτων, η λύση δεν αφορά τις σημερινές γενιές αλλά και τις επόμενες”, ανέφερε.

Μιλώντας για τις προοπτικές στο Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως “αν δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η εκλογή Ακιντζί σήμανε και την λύση του Κυπριακού είναι λάθος αντίληψη”.

Εμείς του ΔΗΣΥ, συνέχισε, καλώς ή κακώς οποιαδήποτε πολιτική θέση να έχει κάποιος στα πολιτικά ζητήματα έχουμε μια κληρονομιά – τον πραγματισμό.

“Είναι κι αυτή η προσπάθεια (οι διαπραγματεύσεις) μια δύσκολη προσπάθεια. Εξάλλου αν ήταν εύκολο το Κυπριακό δεν θα μιλούσαμε σήμερα εδώ για το Κυπριακό”, σημείωσε.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όπως η γεωστρατηγική, οι εξελίξεις στην περιοχή μας οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για να μπορέσουμε να έχουμε μια σωστή λύση του Κυπριακού.

“Δεν θεωρώ ότι μπορούμε να πετύχουμε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι ο εθνικός μας στόχος”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε επίσης ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ καθώς και στους ενεργειακούς πόρους στην περιοχή μας αλλά και στην αναταραχή και πολιτική αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή μας.

“Θεωρώ πως η διεθνής κοινότητα, το σύνολο των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας βλέπουν ως θετική εξέλιξη την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος γιατί θα δημιουργήσει σε αυτή την περιοχή ένα πυλώνα σταθερότητας αλλά και μια γέφυρα πολιτική-διπλωματική-οικονομική-ενεργειακή”, είπε.

Αναγνωρίζω τις δυσκολίες, τους κινδύνους που εμπεριέχουν την πορεία μας προς την λύση, σημείωσε, αλλά την ίδια ώρα καταγράφω και τους κινδύνους της μη λύσης. “Μπροστά στον φόβο τον οποίον και κατανοώ, υπάρχει κοινή ελπίδα – υπάρχει και η προοπτική για να απελευθερώσουμε τις μεγάλες δυνάμεις του λαού μας, να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον”, συμπλήρωσε λέγοντας ότι “τα μεγάλα οράματα δεν χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες”.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Φωτογραφία via @ch_stavrides
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Φωτογραφία via @ch_stavrides

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μίλησε για την ανάγκη μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό. “Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο και πρέπει να ξεκινάμε από αυτό το σημείο για την διαφύλαξη και προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί η Τουρκία θέλει να το διαλύσει”, σημείωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι “εμείς θέλουμε λύση. Ολοι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν λύση του Κυπριακού. Φτάνει αυτή η λύση να είναι λειτουργική και βιώσιμη”.

Ε’ιπε ότι για την μη λύση του Κυπριακού ευθύνεται η Τουρκία κι όχι οι Ελληνοκύπριοι, αναφέροντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ο διαπραγματευτής μας πρέπει να αφουγκράζεται την συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

Ως ΔΗΚΟ, συνέχισε, είμαστε ξεκάθαροι – θα πούμε `ναι` σε μια λύση που θα προνοεί και θα περιλαμβάνει την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Ζητούμε όμως, να μας εξηγήσουν κάποιοι, τι εννοούν με την λέξη μετεξέλιξη. Τι σημαίνει μετεξέλιξη; Σημαίνει συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή σημαίνει κάτι άλλο; Γιατί αν αυτό που εννοούν, είναι να τροποποιήσουμε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να την μετατρέψουμε σε μια ομοσπονδία, και να δώσουμε κάποιες αρμοδιότητες στην τουρκοκυπριακή Πολιτεία, φυσικά συμφωνούμε κι αν αυτή η ρύθμιση θα είναι βιώσιμη θα την υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αν όμως, από την άλλη αυτό που εννοούν κάποιοι είναι ότι συμφωνούμε με τον κ. Ακιντζί ότι το ψευδοκράτος θα μετεξελιχθεί στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο και η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετεξελιχθεί στο ελληνοκυπριακό κρατίδιο, και θα υπάρχει μια παρθενογένεση ενός νέου κράτους, τότε διαφωνούμε”, είπε.

Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, θα καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος και θα έχουμε την παρθενογένεση, που θέλει η Τουρκία.

Ειλικρινά σας λέω, ανέφερε, δεν έχω καταλάβει μέχρι σήμερα ποια είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ πάνω σε αυτό το θέμα.

“Θα πούμε `ναι` σε μια λύση που θα αποχωρήσει άμεσα ο τουρκικός στρατός κι όχι σε βάθος χρόνου, θα πούμε `ναι` σε μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, θα πούμε `ναι` σε μια λύση όπου οι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να απολαμβάνουν την ιδιοκτησία τους και δεν θα χάνει κανένας τα περιουσιακά του δικαιώματα. Θα πούμε `ναι` σε μια λύση που θα δίνει στους Κύπριους τις ίδιες ελευθερίες που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις. Θα πούμε `ναι` σε μια λύση που δεν θα επιτρέπει στην Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να έχει λόγο για το τι γίνεται στην Κύπρο. Θα πούμε `ναι` σε μια λύση που θα επιτρέπει στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συνυπάρχουν σε ένα κράτος με σεβασμό στην πολιτική ισότητα και των δύο κοινοτήτων”, πρόσθεσε.

Θα πούμε `ναι` σε μια λύση, συνέχισε, που δεν θα νομιμοποιεί την παραμονή όλων των εποίκων, θα πούμε `ναι` σε μια λύση που θα επιτρέψει στον κυπριακό Ελληνισμό να συνεχίσει να ζει και να ευημερεί πάνω σε αυτό το νησί χωρίς να αποστερούμε οποιαδήποτε δικαιώματα από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Εμείς αυτή την λύση θέλουμε, ανέφερε, την οποία θέλει και η συντριπτική πλειοψηφία των Ε/κ βάσει δημοσκοπήσεων για το Κυπριακό.

Αυτοί που δεν θέλουν λύση στο Κυπριακό, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι αυτοί που προωθούν είτε που δέχονται ρυθμίσεις που δεν αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχει κατασκευαστεί ένα άκρως επιζήμιο αφήγημα ότι για την μη λύση του Κυπριακού ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι, και όχι η Τουρκία κι αυτό συνεχίζεται καθημερινά. “Απενοχοποιεί την Τουρκία, τροφοδοτεί την προπαγάνδα εναντίον μας, και υπονομεύει ακόμη και τον δικό μας τον διαπραγματευτή, τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, σημείωσε.

Ενάμισι χρόνο μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, οφείλουμε να αξιολογήσουμε με αντικειμενικότητα την πορεία τους μέχρι σήμερα. “Και δυστυχώς, αυτή η αξιολόγηση μας φέρνει σε ένα πολύ δυσάρεστο συμπέρασμα πως η πολιτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι στιγμής έχει αποτύχει. Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων η Τουρκία και το ψευδοκράτος βρίσκονται σε πολύ καλύτερο σημείο από εκείνο που είχαν ξεκινήσει. Η δική μας η πλευρά, είναι σε πολύ χειρότερο σημείο από εκεί που εμείς είχαμε ξεκινήσει”, συμπλήρωσε.

Μετά την ομιλία των δύο πολιτικών αρχηγών, ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνιζε ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ανδρέας Θεοφάνους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: