Κάρτερ: Ετοιμες οι ΗΠΑ «για αυξημένη χερσαία εμπλοκή» ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος




Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι έτοιμη να αλλάξει τακτική στη μάχη που διεξάγει ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, και ενδεχομένως η αλλαγή αυτή να περιλαμβάνει και χερσαία εμπλοκή, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ.

«Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τους κανόνες εμπλοκής μας», δήλωσε ο Κάρτερ σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. «Ο πρόεδρος (Μπαράκ Ομπάμα) έχει αναφέρει πως είναι έτοιμος να κάνει περισσότερα, ακόμη και στο έδαφος».

Τη Δευτέρα, ο Ομπάμα απέκλεισε την πιθανότητα εκτεταμένων χερσαίων επιχειρήσεων στην Συρία, ως μέρος της επιχείρησης ενάντια στους τζιχαντιστές του ΙΚ. Όπως τόνισε, μια τέτοια επέμβαση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, θα είχε μόνο προσωρινά αποτελέσματα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τη δολοφονία δύο ομήρων, ενός Κινέζου κι ενός Νορβηγού, από τους τζιχαντιστές του ΙΚ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε σήμερα την «ειδεχθή και άνανδρη δολοφονία» ενός Κινέζου κι ενός Νορβηγού που κρατούσε όμηρους η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Με ανακοίνωσή τους η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ καλούν τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να «συνεργαστούν ενεργά» με την Κίνα και τη Νορβηγία προκειμένου «να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι» για τους φόνους των ομήρων.

Ακόμη επαναλαμβάνουν ότι το ΙΚ «πρέπει να ηττηθεί» και η «μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος που προωθεί πρέπει να ξεριζωθούν».

Το ΙΚ ανακοίνωσε στα τέλη του Οκτωβρίου την εκτέλεση των δύο ομήρων, του Φαν Τζινγκχούι και του Ούλε Γιόχαν Γκρίμσγκερντ-Όφσταντ, δύο μήνες αφότου είχε απαιτήσει να καταβληθούν λύτρα για την απελευθέρωσή τους.

Η Νορβηγία είχε επιβεβαιώσει την απαγωγή του Γκρίμσγκερντ-Όφσταντ λίγο καιρό μετά την άφιξή του στη Συρία, αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο να καταβληθούν λύτρα.

Η Κίνα είχε ανακοινώσει επίσημα τον Σεπτέμβριο ότι ένας υπήκοος της χώρας πιθανόν βρισκόταν στα χέρια του ΙΚ.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, SPUTNIK, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: