Οι δανειστές …έφτασαν: Μπαίνουν στα …βαθιά για κόκκινα δάνεια, τράπεζες, πλειστηριασμούς




Στα βαθιά μπαίνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών και οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς τα άτυπα χρονοδιαγράμματα λήγουν το ένα μετά το άλλο. Κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών είναι τα “κόκκινα” δάνεια και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ζήτημα που συνδέεται πλέον ανοιχτά με την εκταμίευση όχι μόνο της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και με τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου, επέστρεψαν στην Αθήνα και αναμένεται να συναντηθούν σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, αμέσως μετά την επιστροφή του πρώτου από το Λονδίνο. Την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί και η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Σημειώνουμε ότι το Πρόγραμμα του ΔΝΤ έχει εκπνεύσει και η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου συμμετέχει ως “παρατηρητής” μόνο.

Σύμφωνα με τον Θανάση Κουκάκη του cnn.gr, ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει ότι τα κλιμάκια θα αναχωρήσουν στις 20 Νοεμβρίου, ημέρα που θα κατατεθεί στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2016. Συγκεκριμένα έως τη Δευτέρα θα πρέπει να προχωρήσουν τα ακανθώδη ζητήματα του υφιστάμενου πακέτου προαπαιτούμενων, ώστε EuroWorking Group και ESM να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ.

Το πρώτο και σημαντικότερο ζήτημα είναι η ψήφιση του νόμου για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Το βασικό σενάριο για τους πλειστηριασμούς προστατεύει το 55% των δανειοληπτών καθώς προβλέπει όριο αντικειμενικής αξίας στις 180.000 ευρώ με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ το εισοδηματικό κριτήριο διαμορφώνεται στις 30.000 ευρώ.

Δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η αποκρυστάλλωση της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στο ζήτημα αυτό θα γίνει μια γενική προσέγγιση και θα οριοθετηθούν οι επόμενες κινήσεις.

Τρίτη εκκρεμότητα που θα πρέπει να ρυθμιστεί είναι οι αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών, καθώς οι διατάξεις που ψηφιστήκαν από τη Βουλή προ δύο εβδομάδων δεν κρίθηκαν επαρκής.

Τέταρτο θέμα που θα πρέπει να προχωρήσει είναι το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στο οποίο θα ενταχθούν το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Έως τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει ακόμη συμφωνία για τις ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ώστε να είναι δυσκολότερη η ένταξη και ευκολότερη η απένταξη για όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις. Έκτο ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί είναι οι τιμές των φαρμάκων η πατέντα των οποίων έχει λήξει.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι υπόλοιποι υπουργοί που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου θα προσδιορίσουν με τα στελέχη των θεσμών και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ που αφορά στο ασφαλιστικό και στη φορολογία των αγροτών. Αυτό αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή στο διάστημα 23-30 Νοεμβρίου, προκειμένου εν συνεχεία οι θεσμοί να ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση που θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος.

Ως γνωστόν, το προχθεσινό Eurogroup έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι για να αποδεσμεύσει τα 2 δισ. ευρώ της δόσης, αλλά και τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, θα πρέπει η Αθήνα να ψηφίσει όλα τα προαπαιτούμενα, αλλά και τις ρυθμίσεις για τα “κόκκινα” δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης το ότι δεν υποχώρησε στο νόμο Κατσέλη, στις 100 δόσεις και στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και το ότι πέτυχε την αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με το Mega, η κυβέρνηση φέρεται να κατέθεσε νέα πρόταση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με την οποία προστατεύεται το 55%-65% των δανειοληπτών και υποστηρίζει ότι βρίσκεται πολύ κοντά με τους δανειστές σε ό,τι αφορά στο εισοδηματικό όριο των 32 με 35 χιλιάδων ευρώ για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μετά από φόρους. Προσέγγιση, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, υπάρχει και στο όριο της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας στα 180-200.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 100.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Μάλιστα, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο, ο νόμος να ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών. Με λίγα λόγια εξετάζει την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη, σε λίγα χρόνια.

Μένει να φανεί πώς θα υποδεχτεί τη νέα πρόταση της Αθήνας η πλευρά των δανειστών, που εστιάζουν στη δημιουργία ενός πλαισίου που δεν θα επιτρέπει σε “στρατηγικούς κακοπληρωτές” να ευνοούνται.

President of Eurogroup and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (L) and Managing Director of the European Stability Mechanism (ESM) Klaus Regling. EPA, LAURENT DUBRULE
President of Eurogroup and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (L) and Managing Director of the European Stability Mechanism (ESM) Klaus Regling. EPA, LAURENT DUBRULE

Μιλώντας χθες στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogorup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν και την ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου ώστε να μην μπορούν να το εκμεταλλεύονται κάποιοι προκειμένου να μην πληρώνουν.

Οι δανειστές ζητούν στην ουσία ανατροπές σε όλες τις ρυθμίσεις οφειλών, με πρόσχημα ότι πρέπει να… ξεριζωθεί η κουλτούρα του κακοπληρωτή. Σύμφωνα με το κουαρτέτο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποθαρρύνει τις ρυθμίσεις και τις καθυστερήσεις πληρωμών, αφού μόνον έτσι θα συμμαζευτεί το χάος των ληξιπρόθεσμων.

Σύμφωνα με το Mega, το αντεπιχείρημα του οικονομικού επιτελείου είναι ότι οι δανειστές αγνοούν τη σκληρή πραγματικότητα, που δείχνει ότι στην Ελλάδα της κρίσης, από τους περίπου 1.700.000 μισθωτούς, το 40% δεν πληρώνονται κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 650.000 εργαζόμενοι είτε πληρώνονται με πολύμηνη καθυστέρηση είτε μόνο έναντι του μισθού τους, κάτι που σημαίνει ότι και να θέλουν, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι αν και τον Οκτώβριο η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών “φρέναρε” σε σχέση με τους φρενήρεις ρυθμούς του καλοκαιριού και ειδικά του Σεπτεμβρίου, τα χρέη μόνο στις εφορίες από την αρχή του έτους έχουν φτάσει αισίως στα 9 δισ. ευρώ και ακόμα η χρονιά δεν έχει κλείσει.

Το… αυτί των δανειστών φαίνεται, πάντως, ότι δεν ιδρώνει ούτε με αυτά τα στοιχεία και εκτός από την εμμονή τους στις ενστάσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, διατυπώνουν εκ νέου επιφυλάξεις και για την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιστωτές ζητούν πιο αυστηρές προϋποθέσεις υπαγωγής, ήτοι συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος- περιουσίας από τα οποία να προκύπτει σαφώς αδυναμία πληρωμής, αλλά και αυστηρότερους όρους για την τήρηση της ρύθμισης, έτσι ώστε να γίνεται πιο εύκολα η “έξοδος” για τους ασυνεπείς.

Όσο για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης ακόμα και για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, το υπουργείο Οικονομικών ούτε καν το συζητά, αφού εκτιμάται ότι τιναχθούν στον αέρα τα έσοδα του Προϋπολογισμού, που έδειξαν να… συμμαζεύονται.

Τον Οκτώβριο, αυτά που μπήκαν στα κρατικά ταμεία ήταν περίπου 190 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο, κυρίως λόγω ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, ενώ σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο, η αύξηση ήταν 714 εκατ. ευρώ, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για κάλυψη της “τρύπας” ως το τέλος του έτους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: