Δεν μπορεί να είναι εξαγνισμός η παραδοχή για το μαύρο χρήμα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι η «αλεπού» της κυπριακής πολιτικής σκηνής, μου είχε πει το καλοκαίρι ένας κοινός φίλος, προσπαθώντας να αναλύσει το «φαινόμενο» του πολιτικού ανδρός. Κάποιος άλλος χρησιμοποίησε μία άλλη λέξη, πολύ γνωστή στην Ελλάδα. «Είναι κουφάλα ο τύπος», υποστήριξε.

Σίγουρα είναι έξυπνος, αλλά παίζει ένα επικίνδυνο παιγνίδι, που δεν ξέρω αν θα του βγει στο τέλος, όταν επιδιώξει να αντικαταστήσει τον κ. Νίκο Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας ή του «συνιστώντος ελληνοκυπριακού κράτους», στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία και ο λαός την υποστηρίξει στο δημοψήφισμα, κάτι που βεβαίως απεύχομαι.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου φέρει ένα βάρος. Το βάρος ενός μεγάλου σκανδάλου. Το κουβαλά με άλλους συναδέλφους του στον ΔΗΣΥ, οι οποίοι επίσης γνώριζαν την πηγή του υπόγειου χρήματος που έρρεε στα ταμεία του κόμματος. Ομιλώ για τη χρηματοδότηση του ΔΗΣΥ από τη Focus, η οποία τα «έσκασε» και στο ΑΚΕΛ, όπως υποστηρίζουν συνάδελφοι δημοσιογράφοι, αλλά και μεμονωμένα σε πολιτικούς. Αυτό που συνέβη -και παραδέχθηκε ο κ. Νεοφύτου- είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Δεν θα αναφέρω τι θα συνέβαινε στις σοβαρές χώρες και πόσοι πολιτικοί θα είχαν παραιτηθεί πάραυτα. Αυτό που θα υπογραμμίσω είναι ότι ο στόχος του Προέδρου του ΔΗΣΥ, να εξαγνιστεί το κόμμα του διά της παραδοχής του σκανδάλου, δεν πρέπει να επιτευχθεί. Και να με συγχωρεί ο αγαπητός Αβέρωφ, αλλά η παραδοχή θα ήταν γενναία πράξη αν συνοδευόταν από κομματικές και άλλες ποινές. Θα περίμενα, ας πούμε, ότι θα είχε διώξει από τον ΔΗΣΥ αυτόν που τους κουβάλησε τον ιδιοκτήτη της Focus, ο οποίος τους φόρτωσε χρήματα, για να έχει φυσικά επιχειρηματικά οφέλη.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι στην Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου είπε τα εξής: «Πήραμε μια χρηματοδότηση από τη Focus και με πολλή ειλικρίνεια το είπαμε, όπως και άλλα κόμματα. Να συνεχίσουμε τις υποκρισίες; Να κάνουμε κάποιες παραδοχές. Για δεκαετίες, το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα, οι προεκλογικές εκστρατείες εχρηματοδοτούντο χωρίς διαφάνεια».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε και κάτι άλλο, ακριβώς επειδή είναι… «κουφάλα». Επιχείρησε να αθωώσει το κόμμα του και το ΑΚΕΛ, που τα πήραν -ο ίδιος το έχει παραδεχθεί- και την ίδια στιγμή προσπάθησε να αφήσει αιχμές για τα άλλα κόμματα, που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πληρώθηκαν από τη Focus. Είπε συγκεκριμένα: «Καλά, κάποιοι που δεν πήραν εισφορές από τη Focus, από πού πήραν και έκαναν προεκλογικές εκστρατείες εκατομμυρίων; Από πού; Και αν ο Συναγερμός ή το ΑΚΕΛ είναι οι διαπλεκόμενοι των διαπλεκομένων, επειδή πήραν εισφορά από τη Focus -παρεμπιπτόντως ο ΔΗΣΥ χρωστάει και 3,5 και πλέον εκατομμύρια ευρώ-, κάποια άλλα κόμματα, που όχι μόνο δεν χρωστάνε, αλλά έχουν και μερικά εκατομμύρια στις τράπεζες, έχουν καμιά μηχανή που κόβει χρήματα και δεν το ξέρουμε εμείς;».

Ωραία «λογική» και συλλογιστική από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος, όμως, πρέπει να είναι πραγματικά τολμηρός, όπως δείχνει, και να κάνει δύο βήματα:

* Πρώτον: Να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε το κόμμα του κάτω από το τραπέζι ζητώντας και από τα άλλα κόμματα να το πράξουν, και

* Δεύτερον: Να δεχθεί, και να πείσει και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ανεξάρτητη έρευνα για τα οικονομικά των κομμάτων.

Άθελά του -ή μήπως ηθελημένα;- ο κ. Αβέρωφ παραδέχθηκε τη διαφθορά που κυριαρχεί τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου. Είναι εξωφρενική και η παραδοχή του, ότι δηλαδή το κόμμα που ηγείται τα παίρνει από επιχειρηματίες, αλλά πιο εξωφρενική είναι η έλλειψη ευαισθησίας από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου. Δεν συγκινήθηκε, δεν ενοχλήθηκε ο κ. Κώστας Κληρίδης… Προσέξτε, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος του νησιού -προς τιμήν του, θα πουν κάποιοι- παραδέχθηκε τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Κάρφωσε και το ΑΚΕΛ, άφησε υπονοούμενα και για άλλα κόμματα. Είπε, με λίγα και απλά λόγια, ότι ο πολιτικός κόσμος του νησιού είναι διεφθαρμένος. Αλλά ο Εισαγγελέας κοιμάται.

Ο κ. Νεοφύτου το έκανε βεβαίως για να απομυθοποιήσει την εξαγορά των πολιτικών, στο στυλ «ρε αδελφέ, τι έγινε, το παραδέχομαι, θα με σκοτώσετε και από πάνω;». Βεβαίως δεν θα τον σκοτώσει κανείς, αλλά η εξαγορά πολιτικών, υπουργών, δημοσιογράφων (και αυτών) πρέπει να τιμωρείται. Παραδειγματικά, αγαπητέ Αβέρωφ…

WWW.PHILENEWS.COM, WWW.MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: