WSJ: Ο Ολάντ υποστηρίζει την ελάφρυνση χρέους αλλά λέει να προηγηθεί η μεταρρύθμιση




Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, σε ρεπορτάζ του Stelios Bouras και της Nektarias Stamouli, γράφει:

«Ο Hollande υποστηρίζει την Ελλάδα στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους αλλά λέει ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να προηγηθεί» (France’s Hollande Backs Greece on Debt Relief But Says Reform Must Come First). Ο γάλλος Πρόεδρος François Hollande προσέφερε στην Ελλάδα ισχυρή λεκτική υποστήριξη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά πρόσθεσε ότι η Αθήνα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά ζητήματα και να ξεπεράσει τα σημεία τριβής που προκύπτουν στις συζητήσεις με τους δανειστές.

«Μόνο αν η Ελλάδα παραμείνει σταθερή στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί και αυτές που δεν έχουν ψηφιστεί ακόμη» είπε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα. Η υποστήριξη του Hollande θα γίνει ευχάριστα αποδεκτή στην Ελλάδα, όμως η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να πάει μακριά χωρίς την υποστήριξη της πιο ισχυρής δανείστριας χώρας, της Γερμανίας. Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας αποκαλύπτουν διαφωνίες ως προς τις περικοπές συντάξεων, τη φορολόγηση των αγροτών και των ιδιωτικών σχολείων και τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

  • Associated Press και New York Times: «Ο Hollande υποστηρίζει το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους» (France’s Hollande Backs Greek Call for Debt Relief Talks). Ο Πρόεδρος Hollande υποστήριξε το αίτημα της Ελλάδας για έναρξη διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους για καλύτερους όρους αποπληρωμής του χρέους. (βλ. παρακάτω αναλυτικότερη παρουσίαση του τηλεγραφήματος στα «Γερμανόφωνα ΜΜΕ». Το τηλεγράφημα δημοσιεύτηκε επίσης στις ιστοσελίδες της Washington Post και του δικτύου CNBC). 

Associated Press/NZZ: «Ο Hollande τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων» (Hollande spricht sich für Verhandlungen aus). Ο Πρόεδρος Hollande υποστήριξε το αίτημα της Ελλάδας για ελάφρυνση χρέους. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο μετά την αξιολόγηση της προόδου των μεταρρυθμίσεων, είπε. «Φυσικά, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Αλλά αυτό δεν το αμφισβητεί ούτε η Ελλάδα. Αυτό που ζητάει είναι ευελιξία», είπε ο γάλλος Πρόεδρος κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα είναι απολύτως πιστή στις δεσμεύσεις της. Αυτές άλλωστε αμφισβητούνται από «ακραίες νεοφιλελεύθερες» δυνάμεις. «Είναι άλλο πράγμα η τήρηση των υποχρεώσεων και των συμφωνιών, και άλλο πράγμα να μην αντιμετωπίζεται η Ελλάδα ως ισότιμος εταίρος, αλλά ως κατάδικος που πρέπει να εκτίσει την ποινή του. Δεν είμαστε κατάδικοι» είπε ο έλληνας πρωθυπουργός. 
·         Rfi: Hollande à Athènes: «La question du Grexit est derrière nous» (o Hollande στην Αθήνα: «Το Grexit είναι πίσω μας». Ο ειδικός απεσταλμένος του σταθμού στην Αθήνα Florent Guignard αναφέρεται στην ομιλία του Γάλλου προέδρου στη Βουλή υπογραμμίζοντας το «κοινό πεπρωμένο» των δύο χωρών, ως το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης. Η υπογραφή της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου έδειξε ότι η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ευρώπη, είπε ο Hollande που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δέσμευση της Ευρώπης για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους, ενώ πρόσθεσε ότι το Grexit είναι παρελθόν.

Figaro: Το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποτελεί παρελθόν, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επισημαίνει σύντομο δημοσίευμα, που παραθέτει τις σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την κοινή συν/ξη τύπου με τον Α. Τσίπρα. [Reuters- Hollande: le Grexit est “derrière nous”]

France info: Ελλάδα: Hollande και Τσίπρας χέρι με χέρι. (Grece: Hollande et Tsipras main dans la main). Το σύντομο δημοσίευμα αναφέρεται στην κοινή συνέντευξη τύπου, υπογραμμίζοντας ότι ο Τσίπρας ευχαρίστησε το «φίλο Ολάντ» για τη στήριξή του στο ζήτημα του χρέους.

  • Capital.fr: Hollande avec les Grecs et contre les extrêmes à Athènes (O Hollande με τους Έλληνες εναντίον του εξτρεμισμού».) Στην ομιλία του Γάλλου προέδρου στην ελληνική Βουλή αναφέρεται το δημοσίευμα στην οποία κάλεσε για δημιουργία νέας ατζέντας στην Ευρώπη ενάντια στον εξτρεμισμό και στην ανάγκη άμεσης δράσης στο προσφυγικό, καθώς 500.000 είναι οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα φέτος. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη επενδύσεων στην Ελλάδα πέρα από το πακέτο Γιούνκερ. Από την πλευρά του ο π/θ Τσίπρας είπε ότι ο Hollande, στις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης, τον έπεισε ότι πρέπει να δεχθεί το συμβιβασμό για να μείνει η Ευρώπη ενωμένη, σε αντίθεση με τις διασπαστικές τάσεις που καλλιεργούν ακόμη και σήμερα οι ακραίες δυνάμεις στην Ευρώπη. 
  • AFP (συνδρ.): Η Γαλλία δεσμεύτηκε να βοηθήσει την Ελλάδα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αναφέρει πρακτορειακό δημοσίευμα. Ο Γάλλος Πρόεδρος F. Hollande, σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, υπέγραψε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, μνημόνιο “στρατηγικής συνεργασίας για το μέλλον”, με στόχο κυρίως να βοηθηθεί η Ελλάδα στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Οι δύο χώρες συμφώνησαν στη δημιουργία μιας “γαλλο – ελληνικής επιτροπής που θα επιτρέψει τη συνεργασία των δύο χωρών σε πρωταρχικούς τομείς όπως  ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στο πλαίσιο του συντονισμού της τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”. Η γαλλική βοήθεια και τεχνογνωσία θα αφορούν και στην “ανάπτυξη των οικονομικών ανταλλαγών και των επενδύσεων” καθώς και στην “εκπαιδευτική, γλωσσική και πανεπιστημιακή συνεργασία”, σύμφωνα με το κείμενο. “Η Γαλλία πρέπει να συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας”, επισήμανε ο F. Hollande μετά το τέλος της συνάντησης με τον Α. Τσίπρα. “Πρέπει να ακούσουμε τους Έλληνες αρμοδίους όταν μας λένε ότι θέλουν να φτάσουν ως το τέλος” των μεταρρυθμίσεων, “αλλά δεν πρέπει να ενεργούμε μονομερώς”, είπε ο κ. Hollande. “Πρέπει να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε ολόκληρη η Ευρώπη να ευνοήσει την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας”, πρόσθεσε. [Hollande s’engage a aider la Grece a realiser les reformes- Sabine WIBAUX-] 

Mετανάστευση

  • Les Echos/ AFP: Nέο ρεκόρ μεταναστευτικής ροής αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα. Ο αριθμός αφίξεων μεταναστών στην Ελλάδα μεγάλωσε υπό τη ρωσική επέμβαση στη Συρία και την εντατικοποίηση των συγκρούσεων γύρω από το Αλέπι. Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα, ανήλθε στις 48.000 κατά το πενταήμερο έως τις 21 Οκτωβρίου, κάτι που αποτελεί νέο ρεκόρ από την αρχή της χρονιάς και κυρίως σε μια τέτοια περίοδο, όπως δήλωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. [Grèce : nouvel afflux record de migrants cette semaine]

Ελληνικό δημοψήφισμα- δήλωση M. Monti

  • Euractiv: Monti: η αγνόηση του αποτελέσματος του ελληνικού δημοψηφίσματος ήταν παραβίαση της δημοκρατίας. (Monti: Ignoring the Greek referendum was a violation of democracy). Στην ετήσια εκδήλωση State of Europe των «Φίλων της Ευρώπης» ο πρώην Ιταλός π/θ Mario Monti είπε ότι παραβιάστηκε η δημοκρατία όταν δεν ελήφθη υπόψη το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Ο Monti συμμετείχε σε πάνελ με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου που ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την πολιτική της ΕΕ. Ο Monti παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη από την πλευρά της τρόικας, όμως αρνήθηκε ότι «για όλα φταίει η Ευρώπη». Και οι Έλληνες έχουν ευθύνη, είπε. 

Ελλάδα- αγροτικός τομέας

  • Le Monde: Ρεπορτάζ για τους Έλληνες αγρότες και τη γεωργία, «έναν τομέα σε κρίση», φιλοξενεί ο ιστότοπος της ε/φ με φωτογραφίες της Μ. Παπαδοπούλου. Το ρεπορτάζ σκιαγραφεί το πορτραίτο ενός τομέα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας, στερείται ανταγωνιστικότητας και διαθέτει μεγάλο αριθμό περιστασιακά απασχολούμενων σε αυτόν. Επισημαίνεται ότι η αγροτική παραγωγή παραμένει σχετικά μικρή και ότι οι Έλληνες αγρότες θεωρείται ότι απολαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις, χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και διάφορα άλλα ευνοϊκά μέτρα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960. Σε μαρτυρίες τους, αγρότες καταγράφουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την πρόθεσή τους να αντισταθούν στην εφαρμογή αλλαγών. [L’agriculture en Grèce : portrait d’un secteur en crise]

Ελλάδα- ιδιωτικοποιήσεις 

  • Les Echos– Reuters: Για τις 3-12 ορίζεται η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΛΠ. [Grèce : Le dépôt des offres pour le port du Pirée repoussé au 3/12]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: