Τον άσβεστο πόθο της επιστροφής διατράνωσαν και φέτος οι Μορφίτες




Τον άσβεστο πόθο της επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες διατράνωσαν χθεςοι εκτοπισθέντες κάτοικοι της κατεχόμενης Μόρφου με την πραγματοποίηση της 35ης αντικατοχικής τους πορείας προς το οδόφραγμα του Αστρομερίτη στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Η πορεία, την οποία οργάνωσε ο Δήμος της κατεχόμενης κωμόπολης, ξεκίνησε από το Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη και κατέληξε στο Μνημείο Πεσόντων της Μόρφου στο οδόφραγμα Αστρομερίτη, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων και επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη.

Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο Προεδρεύων της Βουλής Σοφοκλής Φυττής, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων και επίτιμοι Δημότες Μόρφου Δημήτρης Σιούφας και Απόστολος Κακλαμάνης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, Αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές και βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου, οι οποίοι όλοι μαζί ένωσαν τη φωνή τους με τους Μορφίτες, ζητώντας τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επιστροφή στις εστίες τους.

Σε ομιλία του,την οποία διάβασε ο κ. Φυττής,  ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι “εκδηλώσεις σαν και τη σημερινή αποτελούν έκφραση της θέλησης και του αγόγγυστου αγώνα των Μορφιτών και ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού για συνέχιση αυτού του αγώνα και τις προσπάθειες για ελευθερία και δικαίωση”.

“41 χρονιά μετά την παράνομη εισβολή στο νησί η Τουρκία – που κατά τα άλλα κτυπά την πόρτα της Ευρώπης- εξακολουθεί να επιμένει στην αναχρονιστική στρατιωτική κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας όπως η Κύπρος. Εξακολουθεί να παραγνωρίζει με τον πλέον θρασύ τρόπο αρχές, ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ”, είπε.

“Ο κυπριακός ελληνισμός επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατόν, όχι όμως οποιαδήποτε λύση. Θέλουμε λύση που να τερματίζει την κατοχή, να απομακρύνει τους εποίκους και βεβαίως να καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις του 1960”.

Σε ομιλία του, ο κ. Δημήτρης Σιούφας είπε ότι “είναι αλήθεια ότι σ` αυτά τα 41 χρόνια που πέρασαν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο οι Έλληνες κάναμε πολλές και μεγάλες υποχωρήσεις σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια συμφωνία. Σ` αυτή την προσπάθεια δεχθήκαμε ακόμα και λύση που δεν θα είναι δίκαιη. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο ζητούμε λύση που θα γκρεμίζει το τελευταίο διαχωριστικό τείχος στην Ευρώπη. Λύση που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής, την αποχώρηση των εποίκων και την επιστροφή των εκτοπισμένων στις πατρογονικές τους εστίες. Λύση που να σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο και να είναι δημοκρατική”.

“Δεν μπορούμε να δεχθούμε λύση που να μην είναι λειτουργική γιατί αν δεν είναι λειτουργική δεν θα είναι βιώσιμη και αν δεν είναι βιώσιμη δεν θα είναι λύση”.

Στη δική του ομιλία, ο κ.  Απόστολος Κακλαμάνης μετέφερε προς τους Μορφίτες και τον ελληνικό κυπριακό λαό στο σύνολο του τον αδελφικό χαιρετισμό και τη συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων και του Προέδρου της κ. Νικόλαου Βούτση.

Τόνισε ότι το Κυπριακό “είναι ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ένα πρόβλημα εθνοκάθαρσης” ο στρατός κατοχής δεν έχει εκτοπίσει από τις εστίες τους μόνο Ελληνοκυπρίους αλλά έχει αναγκάσει και  Τουρκοκυπρίους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους “ και αυτό θα πρέπει να το αναδείξουμε”.

Είπε επίσης ότι “οι έποικοι θα πρέπει να φύγουν μαζί με τον στρατό κατοχής”

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος είπε ότι η αντικατοχική εκδήλωση των Μορφιτών  “έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κυπριακού λαού αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης και φροντίζει να διατηρεί στη μνήμη μας το έγκλημα του 1974”.

“Ήρθαμε σήμερα εδώ για να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου. Ήρθαμε για να διατρανώσουμε τη βούληση μας να μην αποδεχθούμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και να ζητήσουμε από τη διεθνή κοινότητα να εγκύψει στο άλυτο κυπριακό πρόβλημα, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί μια ανοικτή πληγή στο σώμα της Ευρώπης και της ΕΕ”, είπε.

Επαναβεβαίωσε την αταλάντευτη στήριξη της ελληνικής πολιτείας προς τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας “να εξεύρει μια δίκαιη, βιώσιμη σταθερή και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Η Ελλάδα εργάζεται άοκνα για μια διευθέτηση που να συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των κεκτημένων της ΕΕ.

“Θέλουμε μια Κύπρο ενιαία ελεύθερη απαλλαγμένη από τα ξένα στρατεύματα χωρίς εγγυήσεις και συμμετέχουσα πλήρως και ισότιμα στα όργανα της ΕΕ”, είπε.

Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας είπε στην ομιλία του ότι “έχουν περάσει 41 ολόκληρα χρόνια από το καλοκαίρι της συμφοράς και του θανάτου του 1974, όμως το μήνυμα που φεύγει από τούτο το χώρο κάθε χρόνο παραμένει το ίδιο, δεν άλλαξε και δεν αλλοιώθηκε με κανένα τρόπο: 41 χρόνια μετά διεκδικούμε απελευθέρωση και επιστροφή. 41 χρόνια μετά διεκδικούμε ελευθερία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια”.

Ο κ. Πίττας είπε ότι “σήμερα καλούμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να σταθούν με αξιοπρέπεια αλλά και αυστηρότητα απέναντι στην Τουρκία για τις προκλήσεις και τις απαράδεκτες συμπεριφορές της έναντι της Κύπρου και του λαού της.

“Η Τουρκία αν και αυτή τη φορά δεν μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις της τότε επιβάλλεται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα εγκλήματα που έπραξε και εξακολουθεί να διαπράττει εις βάρος της Κύπρου”, είπε.

Νωρίτερα τελέστηκε μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες στην Εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη, χωροστατούντος του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου.

(ΚΥΠΕ-CNA/ΓΜΙ/ΓΒΑ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: