Σταμάτης Κραουνάκης: Ερωτας και πάθος για τη μουσική και το τραγούδι…




Τριάντα πέντε τραγούδια σαν μια ερωτική θεία λειτουργία είναι η δίωρη νέα παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη. Αυτού του σημαντικού μουσικού που σημάδεψε τη γενιά μας, την έκανε πιο του Χατζιδάκι από όταν έφυγε εκείνος, αυτό το μεγάλο παιδί, που ονειρεύεται παλεύει, φωνάζει και δημιουργεί αφού περιπλανήθηκε στα πολιτικά δρώμενα 4-5 χρόνια , είπε να επιστρέψει στο φυσικό του σπίτι. Τη μουσική του….

Σε μια λιτή σκηνή που φωτίζεται από χάρτινες σακούλες σα φανάρια με στάσεις ζωής, δυο πιάνο, ένα μπουζούκι και μια βιόλα, πέντε παιδιά από το θίασο του τη Σπείρα- Σπείρα, εξαίσιες φωνές, μας πάμε μια μεγάλη βόλτα όσο μεγάλη είναι και τούτη η διαδρομή. Από τα σκουριασμένα χείλη , το Κυκλοφορώ και Οπλοφορώ, το ανθρώπων έργα, το αυτή η νύχτα μένει και τα τελευταία του, ο δρόμος δεν είναι ένα…. Τσιγάρο! Είναι 30 χρόνια αυτά που μεγαλώσαμε, ερωτευτήκαμε, κλάψαμε, τραγουδήσαμε σε καλοκαίρια και χειμώνες….

Ο Σταμάτης λέει ότι , Κάνει ένα δίωρο τραγούδι φτιαγμένο από τα τραγούδια μου. Δεν κάνει σειρά τραγουδιών. Είναι μια αφήγηση σε έξι εικόνες: Έρωτας, πάθος, κοινωνική ζωή, σπίτι, προσευχή, ερωτική προσευχή, έξοδος. Εκεί, στις συνδέσεις, στις ραφές, δανείστηκε και πράγματα από το σινεμά, τη λογοτεχνία και το θέατρο, τρεις συγγενικές τέχνες. Όσοι βρεθήκαμε στην παράσταση, ανάμεσα σε τραγούδια κάπου μυριστήκαμε ατάκες του Βέντερς, μας πίκρανε η αφήγηση του Σεφέρη για τον πρόσφυγα της Χίου στη Μικρασιατική καταστροφή, γελάσαμε με το ‘Εν Κανά γάμο’ του Ντάριο Φο.

Τα τόσο γνωστά τραγούδια του Σταμάτη φαίνεται να έχουν πολλές ζωές και νέα πρόσωπα. Το κάνει ο ίδιος ερμηνεύοντας τα κάθε φορά διαφορετικά ακόμα και αν πεισματικά ο θεατής θέλει να ακούσει το ‘ Μαμά γερνάω ‘ σαν την πρώτη φορά….

Ο κόσμος και οι φίλοι στην πρώτη του Σταμάτη ήταν πολύς παρά τα μέτρα κυκλοφορίας για τον Γάλλο πρόεδρο που είχαν κλείσει την Αθήνα. Ήταν εκεί και πολιτικοί του φίλοι και ίσως  η θερμή αγκαλιά και το φιλί που έσκασε στη Ραχήλ Μακρή εν μέσω παράστασης να ήταν αυθόρμητο, αλλά όχι τυχαίο….

Η παράσταση ¨φίλα με όλοι ένα» δίνεται στο Ίδρυμα Κακογιάννη. Συντελεστές:  Άρης Βλάχος μουσική διεύθυνση, Βάιος Πράπας λαικά έγχοδρα και Γιωργος ταμιωτακης βιολοτσέλο.

ΝΤ. Γκ. ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: