Στα σκαριά νέες τριμερείς: Το Δεκέμβριο με Αίγυπτο στην Αθήνα, αργότερα με Ισραήλ στη Λευκωσία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το Κυπριακό ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία. Παράλληλα, όμως, οι δυο κυβερνήσεις, Ελλάδος και Κύπρου, εργάζονται, όπως συναφώς προκύπτει από τις συζητήσεις, για την ενίσχυση των συνεργασιών με χώρες της περιοχής, με τη γνωστή μορφή των τριμερών.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στις 24 Νοεμβρίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ. Κατά τις συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα θα καθοριστεί, σε συνεννόηση με τη Λευκωσία, ημερομηνία για τριμερή συνάντηση κορυφής, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, το Δεκέμβριο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου στην Αθήνα. Όπως προκύπτει και από δημόσιες τοποθετήσεις του Νίκου Κοτζιά, το επόμενο βήμα είναι η διαμόρφωση μιας νέας τριμερούς, αυτή τη φορά με το τρίτο μέρος να είναι η Ιορδανία. Ανοικτά κανάλια διατηρούνται με Λίβανο και Παλαιστίνη.

Η σημασία των γεωπολιτικών σχεδιασμών των δυο κυβερνήσεων έγκειται και στο γεγονός ότι διατηρούν ανοικτά κανάλια με όλες τις χώρες της περιοχής, οι οποίες επιδιώκουν συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο, ανέφερε ενημερωμένη πηγή.Η ίδια πηγή παρέπεμψε και στην επικείμενη κάθοδο του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Κέρι στην περιοχή τον επόμενη μήνα, όπου αναμένεται να αναδειχθεί η γεωπολιτική σημασία Ελλάδος και Κύπρου.

Χθες, ο Νίκος Κοτζιάς εγκαινίασε τις επαφές του με συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών. Είχε 45λεπτη κατ΄’ιδίαν συνάντηση με τον Ιωάννη Κασουλίδη με τον οποίο συζήτησαν κατά κύριο λόγο Κυπριακό αλλά και ευρωτουρκικά. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών, όπου διευρύνθηκε και η ατζέντα, πέραν. Συζητήθηκαν τα περιφερειακά( συνεργασίες στην περιοχή), τα ευρωτουρκικά, το θέμα της ενέργειας, η προσφυγική κρίση. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, σε ότι αφορά τα ευρωτουρκικά η συζήτηση επικεντρώθηκε στο κεφάλαιο 17, για το οποίο έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις της Γαλλίας και αναμένεται, όπως εκτιμάται να ξεπαγώσει.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε μετρημένη και προσγειωμένη αισιοδοξία για το Κυπριακό. Ο κ. Κοτζιάς είπε πως το κύριο θέμα συζήτησης ήταν το Κυπριακό «ως ένα θέμα κατοχής, παραβίασης διεθνών κανόνων και δικαίου, ως ένα θέμα ενοποίησης της Μεγαλονήσου και της δημιουργικής και θεσμικής κατοχυρωμένης συμβίωσης σε μια ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική Δημοκρατία της Κύπρου όπου οι Τ/Κ θα έχουν όλα τα αγαθά και το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων, και οι Ε/Κ όπως και οι τρεις οι μειονότητες στην Κύπρο, θα νιώθουν ασφαλείς σε μια σταθερή Κυπριακή Δημοκρατία. Και για να γίνει αυτό ασφαλώς, πρέπει να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα και είναι γνωστές οι απόψεις μου περί εγγυήσεων”.

Στην πορεία των συζητήσεων για το Κυπριακό, ανέφερε, συζητάμε και με το διεθνή παράγοντα, συζητήσαμε επανειλημμένα και με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, με την ευρωπαϊκή πλευρά, με την αμερικανική πλευρά και με όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρέπει να πω ότι το γενικότερο κλίμα είναι θετικό για τα θεμελιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει και τη σκοπιά που τα βλέπει η ΚΔ”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, αναφερόμενος στο θέμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, είπε ότι ίσως το 2016, να αντιμετωπίσει η Κύπρος το θέμα και για να γίνουν κινήσεις από μας σε ζωτικών εθνικών συμφερόντων θέματα, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την Τουρκία. Ενημέρωσε τον κ. Κοτζιά για τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα, ενόψει και της ανακάλυψης του κοιτάσματος Θορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και παράλληλα αξιολογήσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, καθώς και την ανάγκη περαιτέρω προώθησης και τα επόμενα βήματα για συνέχιση της τριμερούς συνεργασίας μας με το Ισραήλ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: