Όχι στις κατασχέσεις κατοικιών, το Πρόγραμμα εφαρμόζεται είπε ο Αλέξης στον Φρανσουά




«Ο Τσίπρας απορρίπτει τις κατασχέσεις κατοικιών» (Tsipras lehnt Beschlagnahmung von Wohnungen ab) αναφέρουν σε ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα η εφημερίδα Handelsblatt και τα πρακτορεία DPA, AFP και Reuters: 

Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει μία αρένα κατασχέσεων κατοικιών, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο François Hollande. Παρόλα αυτά υπογράμμισε πως η χώρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα. Ο κ. Ολάντ έδωσε ελπίδες για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η ευελιξία είναι κάτι που συχνά ξεχνιέται στην Ευρώπη», είπε. «Αν όμως η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα διεξαχθεί συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους». Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «το πακέτο μεταρρυθμίσεων δεν είναι υπό συζήτηση, εφαρμόζεται». Ζήτησε όμως να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και οι ευρωπαίοι εταίροι.

«Είμαι βέβαιος ότι το θέμα Grexit δεν φύγει ακόμη από το τραπέζι για μερικούς» είπε. Ο γάλλος Πρόεδρος το έθεσε διαφορετικά: «Αν και οι δύο πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, το Grexit δεν θα αποτελεί πια ζήτημα», διαβεβαίωσε.

Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μία διακήρυξη για μία «στρατηγική συνεργασία για το μέλλον». Μία κοινή επιτροπή θα διασφαλίσει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως «ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής δημόσιας διοίκησης». Ο Τσίπρας χαρακτήρισε την επίσκεψη Hollande «πολύ σημαντική», σε μία εποχή που η Ευρώπη επιστρέφει στις αξίες της. Η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή πρέπει να προστατευθούν, είπε. Ο Hollande υπενθύμισε ότι τόσο η κυβέρνηση του Παρισιού όσο και η κυβέρνηση της Αθήνας έκαναν τα πάντα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρώπης και η Ευρώπη να σταθεί αλληλέγγυα στην Ελλάδα.

Στη Welt, ο Andre Tauber γράφει: «Ειδικά η Γαλλία θέλει τώρα να δώσει παράταση στο ελληνικό χρέος» (Ausgerechnet Frankreich will jetzt Griechenland Geld stunden). Η Γαλλία, η οποία είναι η ίδια διαβόητη για το χρέος της, υπόσχεται στην Ελλάδα βοήθεια. Αυτό θα μπορούσε να ξυπνήσει αξιώσεις και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης”, τονίζει.

Στη Le Monde, ο Nicolas Chapuis σημειώνει: Καταχειροκροτήθηκε από την ελληνική αριστερά ο Hollande , επισημαίνει στην ανταπόκριση του, που αναφέρεται στις τιμές που αποδόθηκαν στον Γάλλο πρόεδρο και τα κύρια σημεία της ομιλίας του στο Κοινοβούλιο.

Αυτή η θετική υποδοχή, λέει πολλά για την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα των τελευταίων μηνών και για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ριζοσπαστικής αριστεράς που αναγκάστηκε να θεωρήσει τον Hollande ως τον καλύτερο Ευρωπαίο φίλο της Ελλάδας, σχολιάζει ο συντάκτης. Επισημαίνεται ακόμα ότι δεν επιβεβαιώθηκε κατά πόσο ο Γάλλος πρόεδρος είναι δημοφιλής στους Έλληνες, αφού εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών δεν έκανε κάποια δημόσια εμφάνιση.

Σε κάθε ευκαιρία, ο πρόεδρος επανέλαβε το όραμά του για την Ε.Ε. και την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ελλάδα, ενώ χαιρέτησε το κουράγιο του Πρωθυπουργού και των βουλευτών του. Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας, για να επισημάνει την ανάγκη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του, τόνισε το ρόλο της στη μεταναστευτική κρίση. [François Hollande chaleureusement applaudi par la gauche (en Grèce)].

Η Les Echos γράφει: Σύμφωνα με τον Joachim Fels της Pimco, η Ελλάδα πιθανότατα θα καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και η αξιολόγηση του Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα. Έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει παράταση της αποπληρψμής ή μείωση επιτοκίου, αλλά όχι διαγραφή χρέους. [«Les économies développées manquent d’outils en cas de nouvelle récession »]

Για την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα, αναφέρονται επίσης το πρακτορείο Reuters και το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC:

«Η Ελλάδα προτρέπει σε ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ενώ οι συζητήσεις με τους δανειστές προσκρούουν στους πλειστηριασμούς» (Greece urges quicker reforms as lender talks hit mortgage snag). Ο Francois Hollande σημείωσε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ότι μετά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου «απομένουν άλλα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, όχι μόνο σε ό,τι αφορά το ύψος του χρέους αλλά και τα επιτόκια. Αν δεν υπάρξει διαπραγμάτευση σε αυτό το σημαντικό ζήτημα, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ξαναβρεί το δρόμο προς την ανάπτυξη».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: