Κούρδοι, χριστιανοί και Άραβες κατά ΙΚ, με αμερικανική υποστήριξη – Πλήγμα σε Ρωσία, Τουρκία




Μετά το φιάσκο με την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της «μετριοπαθούς» συριακής αντιπολίτευσης, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενισχύσουν τους Κούρδους, τους Ασσύριους χριστιανούς και επιλεγμένες αραβικές ομάδες στην Συρία.

Αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία για μια νέα συμμαχία που συγκροτήθηκε, από τους ανωτέρω, στην Συρία.

Έτσι, συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, με την ονομασία «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας», συγκρότησαν οι Κούρδοι της Συρίας με συριακές μετριοπαθείς ομάδες και με τους χριστιανούς Ασσύριους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους μετέχοντες.

«Η δύσκολη φάση που διέρχεται η χώρα μας, η Συρία, και οι ταχείες εξελίξεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο απαιτούν τη συγκρότηση μίας ενωμένης εθνικής στρατιωτικής δύναμης για όλους τους Σύρους, με την ένωση Κούρδων, Αράβων και Ασσυρίων και άλλων οργανώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που στάλθηκε στο Reuters από εκπρόσωπο των της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας.

Εκτός από τις YPG, οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας περιλαμβάνουν αραβικές οργανώσεις όπως ο Στρατός των Ανταρτών (Jaysh al-Thuwwar) και τους Ασσύριους χριστιανούς.

Η δημιουργία της συμμαχίας αυτής αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, πρώτον γιατί αποτελεί ένα σοβαρό αντίμετρο στους τζιχαντιστές, αλλά και στα ρωσικά σχέδια , καθώς, η συμμαχία αυτή επ’ ουδενί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από τη Μόσχα ως «τρομοκρατική» και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να δεχτεί επίθεση.

Αν και η συμμαχία αυτή δεν στρέφεται κατά του καθεστώτος Άσαντ, εντούτοις, εξορισμού αποτελεί αντίβαρο στην ισχύ του καθεστώτος και καθώς υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, θα είναι και το στήριγμα της αμερικανικής πολιτικής στην Συρία, ίσως και για την επόμενη ημέρα, στη μετά Άσαντ εποχή.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν πλέον τους Κούρδους της Συρίας, την ώρα που η Τουρκία τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες, έχει επίσης την σημασία του, η οποία δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να υποτιμάται. Στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί ανατρέπουν πλήρως την τουρκική πολιτική στην Συρία, η οποία, είχε ακριβώς ως στόχο τη μη ενίσχυση των εκεί Κούρδων, ή και την καταστροφή τους – βλ. Κομπάνι.

Η κίνηση για τη συγκρότηση κοινού μετώπου κατά του Ισλαμικού Κράτους έρχεται μετά την απόφαση των ΗΠΑ να τερματίσουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Σύρων ανταρτών και να ενισχύσουν τους Κούρδους και άλλες, αξιόπιστες, πολιτοφυλακές και οργανώσεις στην Συρία.

ΠΗΓΗ: Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βυρηττός, Λίβανος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: