Κυπριακό, ενέργεια, προσφυγικό στην ατζέντα του Αυστριακού προέδρου στην Κύπρο




Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 3 και 4 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, υπογραμμίζοντας τις άριστες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Αυστρίας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα τεθούν θέματα ενέργειας, το Κυπριακό, η προσφυγική κρίση και περιφερειακά ζητήματα.

“Η Κύπρος και η Αυστρία έχουν εδώ και πολλά χρόνια πολύ καλές σχέσεις. Η επίσκεψη του Προέδρου Φίσερ στην Κύπρο θα υπογραμμίσει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών” δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο, Karl Mueller.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Φίσερ επισκέπτεται την Κύπρο. Είχε πραγματοποιήσει ήδη επίσκεψη υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής της Αυστρίας αλλά και ως Πρόεδρος της χώρας του το 2007.

Ο Πρόεδρος της Αυστρίας θα παρακαθίσει σε επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β`. Επίσης, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δημάρχους της Λευκωσίας και της Λάρνακας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και Ανδρέα Λουρουτζιάτη αντίστοιχα καθώς και με αξιωματούχους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στην παρουσία του Προέδρου Φίσερ θα πραγματοποιηθεί και διμερές οικονομικό φόρουμ με το ΚΕΒΕ.

Στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο Πρόεδρος Φίσερ περιλαμβάνονται διμερή θέματα, το Κυπριακό, η προσφυγική κρίση, περιφερειακά ζητήματα αλλά και ενεργειακά.

Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον της Αυστρίας στον τομέα της ενέργειας, ο Πρέσβης είπε στο ΚΥΠΕ ότι η χώρα του, όπως εξάλλου πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, είπε, η Βιέννη θεωρεί ότι μια λύση, η οποία θα περιλαμβάνει και τους πόρους της Ανατολικής Μεσογείου θα ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Εκτός από το φυσικό αέριο, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οπως είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Αυστρίας, πολλές εταιρείες στη χώρα του, με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία σε αυτό τον τομέα, επιθυμούν να συμβάλουν στα σχέδια της Κύπρου για αναδιοργάνωση της αγοράς ενέργειας.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρέσβης είπε ότι η Αυστρία ενδιαφέρεται πολύ για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών. Πρόσθεσε ότι η Βιέννη συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, οι Πρόεδροι των Εμπορικών Επιμελητηρίων των δύο κοινοτήτων, Φειδίας Πηλείδης και Φικρί Τορος προσκλήθηκαν τον Σεπτέμβριο από κοινού στην Βιέννη όπου είχαν σειρά επαφών. Επιπρόσθετα, ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν στη Βιέννη τον Αύγουστο και ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί τον Σεπτέμβριο, όπου είχαν επαφές με νομικούς εμπειρογνώμονες στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αυστριακός Πρέσβης επισήμανε ότι η χώρα του μπορεί να αντιληφθεί πολύ καλά τα προβλήματα μιας χώρας που βρίσκεται σε μια ασταθή περιοχή, όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος και μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η Αυστρία πριν την ανεξαρτησία της το 1955.

Η Κύπρος, είπε, η οποία βρίσκεται στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να αδράξει την ευκαιρία προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημά της, δεδομένου του ότι εδώ και πολύ καιρό και τα πέντε μόνιμα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρίζουν την επανένωση της Κύπρου.

“Η Κύπρος θα ωφεληθεί σημαντικά από μια λύση και θα μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό εμπορικό και πολιτικό κέντρο στην περιοχή αυτή”, τόνισε ο Πρέσβης. Στη διάρκεια της επίσκεψης του Αυστριακού Προέδρου, θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ το οποίο θα καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομίας.

Στόχος του φόρουμ θα είναι η ενημέρωση προκειμένου να μπορέσουν οι αυστριακές εταιρείες να επενδύσουν στην Κύπρο ή να συνάψουν κοινοπραξίες με Κύπριους επιχειρηματίες. Στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Φίσερ θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού και των τεχνών.

Ο κ. Μιούλερ είπε ότι το Μνημόνιο αποτελεί συνέχεια του Μνημονίου το οποίο λήγει αυτό το έτος. Το Μνημόνιο, είπε, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, απευθείας επαφές μεταξύ καλλιτεχνών, ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα της εκπαίδευσης, συνεργασία μουσείων και γκαλερί, ανταλλαγή εκθέσεων, καθώς και συνεργασία στον κινηματογράφο.

Αναφερόμενος στο τελευταίο θέμα του κινηματογράφου, ο Πρέσβης είπε ότι αυτός ο τομέας ενδιαφέρει πολύ την Κύπρο και ότι υπάρχει η πιθανότητα, στη βάση του Μνημονίου, να υπάρξει μελλοντικά μια διμερής συμφωνία για συμπαραγωγή ταινιών.

Ο Πρόεδρος της Αυστρίας θα συνοδεύεται από την Υπουργό αρμόδια για θέματα Παιδείας και Γυναικών Γκαμπριέλλε Χάινισ-Χόσεκ και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ. Επίσης, θα τον συνοδεύουν η Σόνια Στέσσλ από την Καγκελαρία καθώς και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Αθηνά Αρσαλίδου, ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: