Καταρρέει το αφήγημα ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, λέει ο Νικόλας




Καταρρέει μέρα με τη μέρα σαν χάρτινος πύργος η πολιτική ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος απέρριψε το «αφήγημα» των δύο κομμάτων και είπε ότι η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων θέλει «μια σωστή και λειτουργική λύση».

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλούσε χθες το απόγευμα στη Δημοσιογραφική Εστία, σε Φόρουμ του ΔΗΚΟ για την λύση του Κυπριακού. Παρών στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, που θα συνεχιστεί και σήμερα, ήταν ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρεάς Μαυρογιάννης, που ενημέρωσε τα στελέχη και μέλη του κόμματος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είπε ότι «δυστυχώς, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ έχουν κατασκευάσει και διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο αφήγημα στο Κυπριακό» και «θεωρούν πως για τη μη λύση του Κυπριακού ευθύνονται οι Ε/κ και όχι η Τουρκία».

Κατά τη δική τους αντίληψη, πρόσθεσε, η Τουρκία θέλει να λύσει το Κυπριακό και εμείς την εμποδίζουμε.

«Η πολιτική ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, η πολιτική Χριστόφια-Αναστασιάδη στο Κυπριακό καταρρέει μέρα με την ημέρα σαν χάρτινος πύργος» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος. «Εμείς απορρίπτουμε το αφήγημα ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ στο Κυπριακό» συνέχισε, ενώ είπε ότι στις κατηγορίες, στις ύβρεις και στους χαρακτηρισμούς που δέχεται το κόμμα απαντά πως όλοι οι Ελληνοκύπριοι θέλουμε λύση, θέλουμε όμως μια σωστή και λειτουργική λύση.

Είπε ότι θα πούμε ναι σε μια λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής, ναι σε μια λύση χωρίς εγγυήσεις, με την οποία οι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα έχουν τον πρώτο λόγο στις κατεχόμενες περιουσίες τους.

Παράλληλα, εμφανίστηκε θετικός σε μια λύση που θα επιτρέπει σε Ε/κ και Τ/κ να συνυπάρχουν και να συγκυβερνούν σε ένα κράτος με σεβασμό στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων αλλά και με σεβασμό στα δημοκρατικά ατομικά και συλλογικά δικαιώματα όλου του λαού.

Ακολούθως, αντέστρεψε το ερώτημα προς όσους «κατηγορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ε/κ» και ρώτησε ποια ακριβώς λύση θέλουν εκείνοι και γιατί κρύβονται πίσω από εποικοδομητικές ασάφειες.

«Εκείνοι που δεν θέλουν λύση είναι εκείνοι που προωθούν ή και αποδέχονται ρυθμίσεις στο Κυπριακό τις οποίες απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας», είπε, ενώ ανέφερε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα τιμήσει τις ιστορικές παρακαταθήκες των ηγετών του και θα διεκδικήσει το καλύτερο για το λαό.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο Μουσταφα Ακιντζί, έκανε λόγο για μια «άνευ προηγουμένου προβολή, προαγωγή, διαφήμιση και αναβάθμιση του ηγέτη της τ/κ κοινότητας, όχι μόνο από τους γνωστούς παράγοντες του εξωτερικού, αλλά και από συγκεκριμένα ε/κ κόμματα στο εσωτερικό».
Αυτή, είπε, είναι η σχολή του ρομαντισμού στο Κυπριακό, η οποία με κάθε ευκαιρία διαπιστώνει την καλή θέληση της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Ακιντζί, συνέχισε, διεκδικεί μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αρνείται να συζητήσει τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν έποικοι και λέει ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν.

Πρόσθεσε ότι σε καμία από τις προκλητικές δηλώσεις δεν ακούσαμε την απάντηση της Κυβέρνησης, ενώ ακόμη και τώρα, κάποιοι στην ε/κ πλευρά επιμένουν να ενεργούν σαν συνήγοροι του κ. Ακιντζί και της Άγκυρας.

Είπε επίσης ότι εδώ και εφτά χρόνια «εφαρμόζουμε την πολιτική Χριστόφια-Αναστασιάδη στο Κυπριακό» με την ε/κ πλευρά να προχωρεί από τη μια μονόπλευρη υπαναχώρηση στην άλλη, ενώ διερωτήθηκε αν υπάρχει οποιοσδήποτε μέσα στην αίθουσα που μπορεί να θυμηθεί και να μας πει έστω μια ουσιαστική υπαναχώρηση/παραχώρηση της Τουρκίας;

Ως προς τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έχει αναδειχθεί σαν ο διαλλακτικός συνομιλητής που θέλει λύση του Κυπριακού, ενώ προειδοποίησε ότι δεν θα μπορούμε να πείσουμε κανένα πως η τ/κ πλευρά είναι αδιάλλακτη σε περίπτωση αδιεξόδου.

Παράλληλα, είπε πως το ψευδοκράτος και οι αξιωματούχοι του έχουν αναβαθμιστεί όσο ποτέ, ενώ όποιος ξένος αξιωματούχος επισκεφθεί την Κύπρο επισκέπτεται πλέον και τον κ. Ακιντζί, «ωσάν να έχουμε συμπρόεδρο».

Μίλησε εξάλλου για τις παράδοξες συνέπειες της πολιτικής του ρομαντισμού, καθώς όπως είπε, τα επικοινωνιακά τερτίπια και οι υπερβολές προκάλεσαν μεγάλο πρόβλημα στον κ. Ακιντζί στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα να έχει γίνει ακόμη πιο αδιάλλακτος.

Αναφορικά με την πρόσβαση των κομμάτων στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων, ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρίνει σκόπιμο να δίνει έγγραφα στην τ/κ πλευρά, στον ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ, αλλά να αρνείται να δώσει τα ίδια έγγραφα στο ΔΗΚΟ.

Διερωτήθηκε παράλληλα τι φοβούνται και γιατί κρύβονται πίσω από τη συσκότιση. Είπε ότι το ΔΗΚΟ επιδιώκει το διάλογο και απαιτεί ενημέρωση, τόσο του κόμματος όσο και του κόσμου, καθώς το Κυπριακό δεν θα λυθεί πίσω από κλειστές πόρτες και στο σκοτάδι.

Στο Φόρουμ του ΔΗΚΟ μίλησε και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος αναφέρθηκε από την πλευρά του σε ασάφειες του Κοινού Ανακοινωθέντος και είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια παύση στις συνομιλίες, ώστε να επανέλθει η επικέντρωση στις βασικές αρχές.

Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα του ΔΗΚΟ να συμβάλει με προτάσεις και εισηγήσεις. Μίλησε όμως για αρνητικά αποτελέσματα, λόγω της ασάφειας και των κενών του Κοινού Ανακοινωθέντος του 2014 που, όπως είπε, δίνουν στον κ. Ακιντζί την ευκαιρία να προβαίνει σε δικές του ερμηνείες σε ορισμένες βασικές πτυχές που η ε/κ πλευρά θεωρούσε ότι είχαν ξεκαθαρίσει.

«Δεν είναι αυταπόδεικτο ότι οι θέσεις του κ. Ακιντζί συγκρούονται με αυτά που συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Φεβρουάριο. Και εδώ χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε και χρειάζεται να το αποδεικνύουμε κάθε φορά», είπε.

Εισηγήθηκε οι συνομιλίες «να μπουν σε ένα `pause`, να σταματήσουν για μια στιγμή και να επικεντρωθούν ξανά στις βασικές αρχές».

Όπως ανέφερε, «με το να προσποιούμαστε ότι υπάρχει συμφωνία δεν εξυπηρετείται τίποτα».

Είπε εξάλλου ότι το κλίμα είναι μεν θετικό, όμως επί της ουσίας «κινούμαστε αρνητικά». Προειδοποίησε ότι δεν χρειάζονται υπερβολές, αλλά σοβαρότητα και ανέφερε ότι ο υπέρενθουσιασμός έχει αρνητικά επακόλουθα.

Πρόσθεσε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί «είναι μεν καλύτερος από τον κ. Έρογλου…άλλα δεν είναι και ο Μεσαίας», ενώ πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη έχουν μεταφερθεί πλέον ως θέσεις της πλευράς του στις συνομιλίες και «βλέπουμε μια οπισθοδρόμηση αντί πρόοδο».

Στην τοποθέτησή του είπε ακόμη ότι η Τουρκία παραμένει ο βασικός παράγοντας επίλυσης του Κυπριακού, ενώ εξέφρασε ενόχληση για την εξίσωση της Τουρκίας με την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, η Αθήνα δεν μπορεί να ταυτίζεται με την κατοχική δύναμη.

Ο κ. Κυπριανού ζήτησε ακόμη το Εθνικό Συμβούλιο να συνέρχεται πιο συχνά και να ενημερώνονται οι πολίτικες δυνάμεις απευθείας ώστε να γίνεται εποικοδομητική συζήτηση με εισηγήσεις και να αποφευχθεί η δημόσια διαπραγμάτευση.

Χρειαζόμαστε ψυχραιμία και διεκδικητικότητα με ρεαλισμό, είπε αλλά και ενημέρωση των πολιτών με αντικειμενικότητα, χωρίς δαιμονοποίηση και χωρίς αφορισμούς, κατέληξε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: