Ιράν: Δεν εργαζόμαστε για να παραμείνει ο Άσαντ πρόεδρος για πάντα




Το γεγονός ότι τόσο η Ρωσία, όσο και το Ιράν βλέπουν τον πρόεδρο στης Συρίας Άσαντ ως “προσωρινό”, ή μάλλον μεταβατικό ηγέτη, είναι δεδομένο, εδώ και καιρό.

Ωστόσο δεν είναι σύνηθες, η γνώμη αυτή, να εκφράζεται δημόσια. Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, όμως, από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, την πρώτη υψηλόβαθμου Ιρανού διπλωμάτη εδώ και πολλά χρόνια, δήλωσε ότι η Τεχεράνη «δεν εργάζεται για να διατηρηθεί ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ στην εξουσία για πάντα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, «έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου του στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και για την εθνική ενότητα» της Συρίας.

«Σε οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία, ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο Άσαντ θα είναι σημαντικός», συνέχισε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν, που χθες συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ και τον υφυπουργό του Τομπάιας Έλγουντ.

«Ο συριακός λαός θα λάβει την οριστική απόφαση και όποια κι αν είναι αυτή η απόφαση, εμείς θα την υποστηρίξουμε», κατέληξε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: