Έρχεται επιπλέον φόρος για 320.000 φορολογούμενους, κυρίως αγρότες




Συμπληρωματικό φόρο καλούνται να πληρώσουν 320.000 φορολογούμενοι, οι περισσότεροι αγρότες, βάσει των συμπληρωματικών εκκαθαριστικών που έρχονται.

Στον κατάλογο εντάσσονται όλοι όσοι εμφάνισαν κέρδη στη χρήση του 2014, αλλά και ορισμένοι που δεν είχαν κληθεί να πληρώσουν τον πρόσθετο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα με κινητήρα άνω των 2500 κυβικών, τις πισίνες και τα σκάφη αναψυχής.

Σύμφωνα με την Ημερησία, περισσότερα από 270.000 από τα καινούργια εκκαθαριστικά είναι διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας του Taxisnet και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, πληκτρολογώντας τους κωδικούς τους, να τα δουν.

Το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν οι αγρότες καθώς γι’ αυτούς άλλαξε αναδρομικά ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55%. Υπολογίζεται ότι το πρόσθετο οικονομικό βάρος για τους αγρότες θα ανέλθει περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα φορολογητέα κέρδη όλων των αγροτών δεν φτάνουν καν στα 200 εκατ. ευρώ, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι εν μια νυκτί οι αγρότες θα δουν τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν να «φουσκώνει» κατά τουλάχιστον 25-30%.

Επίσης, ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρα άνω των 2.500 κυβικών, σκαφών αναψυχής αλλά και ακινήτων με πισίνα, εφόσον δεν έχουν πληρώσει ήδη τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης μέσω του εκκαθαριστικού τους θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο.

Πάντως, παρά την τεράστια κινητοποίηση και την αποστολή περισσότερων από 320.000 συμπληρωματικών εκκαθαριστικών, το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να εισπράξει περισσότερα από 50-60 εκατ. ευρώ και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι θα ανταποκριθούν.

Τα μεγάλα ποσά θα έρθουν σε λίγες ημέρες και θα αφορούν στις ανώνυμες εταιρείες και στις ΕΠΕ. Λόγω της αναδρομικής αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης από το 80% στο 100%, οι εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: