Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο ομογενής επιστήμονας Εμμανουήλ Ευστάθιος Σάβας




Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ αναγορεύτηκε ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, καθηγητής Διοικητικής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Εμμανουήλ Ευστάθιος Σάβας, ο οποίος διατέλεσε υφυπουργός Οικισμού και Αστικής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Ρήγκαν.

Ο αποκαλούμενος από τους Times της Νέας Υόρκης “θεμελιωτής” και “πατέρας” της ιδιωτικοποίησης είναι γιος Ελλήνων μεταναστών από το Σκοπό Ανατολικής Θράκης. Γεννήθηκε το 1931, στη Νέα Υόρκη.

Εργάσθηκε αρχικά ως ανώτερο στέλεχος στην ΙΒΜ, όπου ασχολήθηκε με εφαρμογές των υπολογιστών στον έλεγχο παραγωγικών δραστηριοτήτων. Δημιούργησε το πρωτοποριακό για την εποχή Ερευνητικό Κέντρο για τα Αστικά Συστήματα (Urban Systems) και εισήγαγε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και προχωρημένων τεχνικών διοίκησης επιχειρήσεων-επιχειρησιακής έρευνας, στη διοίκηση των πόλεων. Η σταδιοδρομία του στον ακαδημαϊκό χώρο προσανατολίστηκε σε νέες κατευθύνσεις και πολύ γρήγορα, εξειδικεύτηκε σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίων Υποθέσεων, Κυβερνητικής Στρατηγικής και Ιδιωτικοποιήσεων, αντικείμενα τα οποία δίδαξε από το 1972, οπότε εξελέγη, απευθείας, τακτικός καθηγητής του Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Έχει διατελέσει αντιδήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης δυο φορές, επί δημαρχίας Λίντσεϊ.

Το επιστημονικό του έργο έχει σηματοδοτήσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία στο χώρο της Διοικητικής και των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο κ. Σάβας έχει δημοσιεύσει άνω των 140 εργασιών σε διεθνή περιοδικά και έχει συγγράψει και εκδώσει 15 βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε 18 γλώσσες.

Υποστηρίζει τη θέση ότι ο ιδιωτικός τομέας, υπό όρους, μπορεί να κάνει καλύτερα πολλά πράγματα, τα οποία σήμερα κάνει ανεπαρκώς, ή με πολύ μεγάλο κόστος, ο δημόσιος τομέας. Έχει διατυπώσει τον παγκόσμια γνωστό ως Savas Law (Νόμο του Σάβα), σύμφωνα με τον οποίο “ό,τι παράγει το δημόσιο στοιχίζει τα διπλά απ’ ό,τι θα στοίχιζε αν το παρήγαγε ο ιδιωτικός τομέας”.

Έχει καθιερωθεί από το Reason Foundation των Η.Π.Α. ετήσιο βραβείο, που φέρει το όνομά του, για τη συμβολή προσώπων ή ιδρυμάτων στην προώθηση των ΣΔΙΤ.

Ο καθηγητής Σάβας διετέλεσε σύμβουλος της Ελληνορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την ανακατασκευή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου ο οποίος καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Έχει δημιουργήσει δύο υποτροφίες: για την οικονομική ενίσχυση προπτυχιακών φοιτητών (κατά προτίμηση Ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής) κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και για τη συμμετοχή φοιτητών σε πολιτικές δραστηριότητες, προκειμένου να μάθουν πώς λειτουργεί αποτελεσματικά μια δημοκρατική κοινωνία.

Στην ομιλία του στην τελετή αναγόρευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, ο κ. Σάβας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για να στεφθεί από επιτυχία μια ΣΔΙΤ είναι η πολιτική βούληση, οι καθαροί στόχοι, ο δίκαιος χειρισμός των ανησυχιών των εργαζομένων, η διαφάνεια και η εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την προστασία από τα μονοπώλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, μέσα από την ανάθεση των δημοσίων συγκοινωνιών σε ιδιώτη μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είχαν εξοικονόμηση δαπανών από 22 έως 50%.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: