Εντατικές με πολλές συναντήσεις: Εγκαινιάζεται η νέα φάση των συνομιλιών με δύο ραντεβού




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με δυο συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, αύριο Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα, εγκαινιάζονται οι εντατικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών θα κρίνει και το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό, καθώς θα επιχειρηθεί με την περαιτέρω εμπλοκή των Αναστασιάδη και Ακιντζί στη διαδικασία να συζητηθούν και τα λεγόμενα ακανθώδη θέματα. Δεδομένου ότι την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθούν και εκλογές στην Τουρκία, όλοι στρέφουν την προσοχή στο αποτέλεσμα και το ζητούμενο είναι κατά πόσο την επόμενη ημέρα θα μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση στη χώρα. Από το διεθνή παράγοντα θεωρείται πως «μια σταθερή κυβέρνηση στην Τουρκία θα βοηθήσει και στο Κυπριακό».

Τούτο, βέβαια, δεν ίσχυσε στο παρελθόν, παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί εκατέρωθεν ημερομηνίες για να καθοριστούν οι συναντήσεις Αναστασιάδη και Ακιντζί το Νοέμβριο. Η ημερολογιακή κατανομή των συναντήσεων θα γίνει στην αυριανή συνάντηση, στην οποία θα αποφασισθεί και ο αριθμός. Γίνεται λόγος για έξι συναντήσεις μέχρι και οκτώ. Το μήνυμα που έχει σταλεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πως δεν πρόκειται να γίνονται συναντήσεις χάριν των συναντήσεων, αλλά με βάση τα αποτελέσματα και στην ανάγκη που θα προκύπτουν από τις συζητήσεις να πραγματοποιούνται. Είναι, όμως, προφανές πως υπάρχει συναίνεση από τους εμπλεκόμενους για εντατικοποίηση των συζητήσεων και θα υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία για αριθμό συναντήσεων, που θα πραγματοποιηθούν εντός Νοεμβρίου.

Σημαντικό θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκαθαρίσει το περιουσιακό και να βρεθεί μια φόρμουλα, η οποία να μπορέσει να ξεπεράσει τις διαφορές που υπάρχουν σήμερα, κυρίως σε ότι αφορά τον ορισμό του χρήστη. Εάν η διαδικασία προχωρήσει με το περιουσιακό θεωρείται πως θα διευκολυνθούν οι συζητήσεις και σε μια σειρά θέματα, όπως είναι αυτό των εποίκων κα μεταγενέστερα εκείνο που αφορά το εδαφικό.

Σε επίπεδο διαπραγματευτών, έχουν γίνει συναντήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη, τόσο για το περιουσιακό όσο και για τα θέματα εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο.

«ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΔΥΟ ΙΔΡΥΤΙΚΩΝ ΛΑΩΝ»

ΣΕ μήνυμα του με αφορμή την 92η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, στα κατεχόμενα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις. Μήνυμα με πολιτικό περιεχόμενο έστειλε μέσω του παράνομου Μπαϊράκ,  έστειλε ο Τούρκος  λεγόμενος Πρέσβης στα κατεχόμενα. Ανέφερε ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» επιχειρούν να βρουν «μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό που να βασίζεται στην δικοινοτική, διζωνική τάξη και την πολιτική ισότητα των δύο ιδρυτικών λαών».

Η Τουρκία, ανέφερε,  είναι αποφασισμένη να μη επιτρέψει την επιστροφή των Τουρκοκυπρίων στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από το 1974 στο νησί. Είπε δε ότι η χώρα του υποστηρίζει κάθε είδους προσπάθεια προς την λύση του Κυπριακού, καθώς επίσης προστατεύει και υπεραμύνεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε κάθε πλατφόρμα. Η Τουρκική Δημοκρατία, ανέφερε,  είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την υποστήριξη, που παρέχει σήμερα και στο μέλλον προς τους Τουρκοκυπρίους.

ΒΕΛΓΙΟ-ΓΑΛΛΙΑ: Δεν θέλουν την Τουρκία στην Ε.Ε. – Επίσημες τοποθετήσεις στα ευρωτουρκικά

Υπέρ μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης με την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης της χώρας στην ΕΕ τάχθηκε ο Βέλγος πρωθυπουργός C. Michel σε δηλώσεις του προς το τηλεοπτικό κανάλι TV5 Monde.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της De Morgen με τίτλο «Ο Michel δεν βλέπει την Τουρκία στην ΕΕ στο άμεσο μέλλον» όπου σημειώνεται πως ο Βέλγος πρωθυπουργός θεωρεί πως η Τουρκία «απέχει ακόμα πολύ από το να εκπληρώνει τους όρους ένταξης στην ΕΕ». Επισημαίνεται ειδικότερα πως ο Βέλγος πρωθυπουργός, αν και παραδέχτηκε ότι κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει δεσμεύσεις για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η εν λόγω χώρα βρίσκεται ακόμα σε μεγάλη απόσταση από την εκπλήρωση των ενταξιακών όρων.

«Ωστόσο», πρόσθεσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, «μπορεί να εξεταστεί κατά πόσον είναι δυνατόν να βρεθεί κοινός τόπος σε ό,τι αφορά ζητήματα ασφάλειας στην Ευρώπη και την Τουρκία, όπως επίσης και στο θέμα των μεταναστευτικών ροών». Ο C. Michel υπογράμμισε ότι παρόμοιες συζητήσεις ήδη γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρέπεμψε στα αποτελέσματα της τελευταίας έκτακτης συνόδου για το προσφυγικό όπου συμφωνήθηκε να δρομολογηθεί μια διαδικασία με στόχο την έναρξη ενός «πολιτικού διαλόγου» με την Τουρκία.

Στο μεταξύ, στην πρωινή εκπομπή του καναλιού της γαλλικής Βουλής φιλοξενήθηκε ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Harlem Dusir, ο οποίος σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με την υποστήριξη από τη Γαλλία μιας μελλοντικής εισόδου της Τουρκίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε τα εξής:

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι η προσέγγιση της τουρκικής νομοθεσίας σε εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο στα οικονομικά θέματα αλλά και σε τομείς όπως αυτοί της δημόσιας διοίκησης, της πάταξης της διαφθοράς, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαστικού συστήματος. Το να ανοίξουν κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που θα επιτρέψουν να πλησιάσουν οι νομοθεσίες της Τουρκίας με αυτή της Ε.Ε., αποτελεί μέρος της συζήτησης όμως αυτό δεν προδικάζει την ένταξη (της Τουρκίας) η οποία δεν αποτελεί προοπτική σήμερα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: