Ενδιαφέρον για τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ




Δεν υπάρχει κάποια διαφορά στην προσέγγιση σε σχέση με το ενδεχόμενο προκήρυξης ενός τρίτου γύρου αδειοδότησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις κομμάτων σε σχέση με το θέμα.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών με τον Πρόεδρο της Γιώργο Λιλλήκα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “δεν υπάρχει κάποια διαφορά”, προσθέτοντας ότι “είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει, ο χρονισμός είναι σημαντικός”.

Επανέλαβε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ένα γ΄ γύρο αδειοδότησης και το ενδιαφέρον, όπως είπε, “εκδηλώθηκε από τις εταιρείες, οι οποίες κατέχουν τα σεισμικά ή τα γεωλογικά στοιχεία της περιοχής μας, είτε δραστηριοποιούνται ήδη είτε συμμετείχαν σε κάποιο προηγούμενο γύρο αδειοδότησης”.

“Κοιτάζουμε ολιστικά ειδικά την επαναξιολόγηση του ενεργειακού δυναμικού της ΑΟΖ μας και θα δούμε το θέμα όπως του αρμόζει”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “δεν έχω δει να υπάρχει κάποια διαφορά στην προσέγγιση”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο αξιοποίησης του κοιτάσματος Αφροδίτης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι εξετάζεται “ποια θα είναι η σύνθεση του φυσικού αερίου που θα αποστέλλεται από το Ζορ στην Αίγυπτο και ποια η σύνθεση του δικού μας”, προσθέτοντας ότι “ξέρουμε ότι με βάση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής θα αποστέλλουμε επεξεργασμένο”, ενώ “δεν έχουμε ακόμη ξεκάθαρη εικόνα πώς θα αποστέλλεται από το Ζορ στην Αίγυπτο”.

“Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια τεχνικά σημεία για να δούμε αν αυτή η επιλογή είναι τεχνικά εφικτή”, πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι θέση της Συμμαχίας είναι πως “πρέπει να προχωρήσουμε σε αδειοδοτήσεις”, αλλά “δεν πρέπει να αδειοδοτήσουμε όλα τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ”.

Ανέφερε ότι “από τις νέες έρευνες θα προκύψουν κάποια θετικά αποτελέσματα” και ότι “είναι μεγάλο ενδεχόμενο η κυπριακή ΑΟΖ να φιλοξενεί και άλλα κοιτάσματα”, προσθέτοντας ότι “η σταδιακή αδειοδότηση θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία στην περίπτωση που εξεύρουμε νέα κοιτάσματα να τα διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους με τις εταιρείες στον γ΄ ή στο δ΄ γύρο αδειοδότησης”.

Ανέφερε επίσης ότι “δεν πρέπει να μας απογοητεύουν η μια ή δυο ατυχείς γεωτρήσεις” και πρόσθεσε ότι οι άλλες χώρες κάνουν δεκάδες γεωτρήσεις σε τεράστιες εκτάσεις στη θάλασσα”.

Αναφορικά με τη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν οι σχεδιασμοί αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το θέμα των τιμών των καυσίμων και το σχέδιο χορηγιών, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στη σοβαρότητα με την οποία η Συμμαχία προσεγγίζει αυτό το πολύ σοβαρό θέμα και πρόσθεσε ότι συζήτησαν το επόμενο βήμα σε σχέση με τα ερευνητικά προγράμματα και την εκμετάλλευση της ανακάλυψης στο Αφροδίτη.

Σε σχέση με το σχέδιο των χορηγιών προς τις επιχειρήσεις καινοτομίας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “από τη μια είμαστε στην ευχάριστη θέση ότι είχαμε τεράστια ανταπόκριση από την άλλη έχουμε την πρόκληση πως θα διεξέλθουμε όλων αυτών των αιτήσεων που έχουμε λάβει τόσο για την γυναικεία, τη νεανική (επιχειρηματικότητα) αλλά και την καινοτομία”.

Ανέφερε ότι “εισάκουσαν την εισήγηση της Συμμαχίας και θα ψάξουμε για υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσουμε να επισπεύσουμε των εκατοντάδων αιτήσεων που έχουμε λάβει”

Αναφορικά με το θέμα των τιμών των καυσίμων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ενημέρωσε για τα βήματα που έκανε το Υπουργείο και “παραμένουμε σε στενή συνεργασία για να ολοκληρώσουμε τα βήματα που αφορούν την Κυβέρνηση για να μπορέσει να βελτιώσει τις συνθήκες στην αγορά”.

Από την πλευρά του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν θα αναφερθεί στο τι συζήτησαν σε σχέση με την εκμετάλλευση και τους σχεδιασμούς αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι “η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Ενέργειας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση” παρά το ότι “μπορεί να θέλαμε να επισπευσθούν κάποια πράγματα”.

Ανέφερε ότι η Συμμαχία Πολιτών θα καταθέσει ολοκληρωμένο σχεδιασμό που είχε ετοιμάσει αναφορικά “με το πώς θα μετατραπεί η κυπριακή οικονομία από οικονομία πετρελαίου σε οικονομία φυσικού αερίου”.

“Όπου μπορούμε θα συμβάλουμε με τις δικές μας προτάσεις και εισηγήσεις γιατί η επιτυχία θα είναι επιτυχία για τον τόπο και για την κυπριακή οικονομία και για τους Κύπριους πολίτες”, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι συζήτησαν και το θέμα των τιμών των καυσίμων, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία “δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από τον τρόπο συμπεριφοράς της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο ζήτημα”, προσθέτοντας ότι “η ΕΠΑ θα πρέπει να γίνει πιο αποφασιστική, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις έρευνες της το ταχύτερο δυνατό και να καταθέσει τις προτάσεις της με τρόπο που να εξυπηρετούν και να βοηθούν και το Υπουργείο για να κάνει τις δικές του πολιτικές και να ανοίξει ο ανταγωνισμός με στόχο τη μείωση των τιμών στα καύσιμα”.

Είπε ότι έχει ανάγκη ο Κύπριος καταναλωτής, η κυπριακή οικονομία, οι κυπριακές βιομηχανίες και γενικά οι εταιρείες της μείωσης των τιμών στα καύσιμα για να καταστούν πιο ανταγωνιστικές και πρόσθεσε πως ανέφερε στον Υπουργό ότι “δεν θα πρέπει να διστάσει, αν οι εταιρείες δεν είναι συνεργάσιμες, να ασκήσει πιο αποφασιστικά και το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος για έκδοση διαταγμάτων, μειώνοντας τις τιμές των καυσίμων”.

Αναφορικά με τη συζήτηση τους για τις ΑΠΕ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “όλοι θα θέλαμε να δούμε να αναπτύσσεται αυτός ο τομέας πιο γοργά”, προσθέτοντας ότι “όσο μεγαλύτερη αξιοποίηση κάνουμε τον ΑΠΕ τόσο καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος θα έχουμε αλλά και ταυτόχρονα τόσο πιο ανταγωνιστική θα γίνεται και η κυπριακή οικονομία”.

Σε σχέση με το σχέδιο των χορηγιών προς τις επιχειρήσεις καινοτομίας, αλλά και νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “παρατηρείται μια καθυστέρηση που δυσκολεύει τις εταιρείες, ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας γιατί αυτές οι εταιρείες υπόκεινται σε ένα διεθνή ανταγωνισμό και οι ανταγωνιστές τους από άλλες χώρες που ενδεχόμενα δραστηριοποιούνται στο ίδιο ερευνητικό πεδίο μπορεί να ξεπεράσουν τις δικές μας εταιρείες”.

Αναφέροντας ότι “υπάρχουν προβλήματα υποστελέχωσης στο Υπουργείο Εμπορίου που είναι γνωστά”, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι εισηγήθηκε στον Υπουργό να προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε η αξιολόγηση των αιτήσεων να γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς για να υπάρχει και το όφελος και η αναγκαία στήριξη να είναι πραγματική προς τις εταιρείες που αιτούνται των κρατικών χορηγιών”.

“Οι Κύπριοι ερευνητές μπορούν να πετύχουν διεθνείς διακρίσεις και να κάνουν ανακαλύψεις που θα φέρουν στην Κύπρο δισεκατομμύρια ευρώ ως έσοδα”, κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΒΑ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: