Αύριο οι κρίσιμες εκλογές στην Πορτογαλία – Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Δεξιός συνασπισμός




Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία στην Πορτογαλία, με τις κάλπες να ανοίγουν αύριο.
Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Πέδρο Κοέλιο, προηγείται των Σοσιαλιστών του Αντόνιο Κόστα.

Η κυβερνητική συμμαχία «Η Πορτογαλία Μπροστά» λαμβάνει ποσοστό 37,5%, έναντι 32,5% των Σοσιαλιστών του κόμματος PS, με βάση τον μέσο όρο των τριών τελευταίων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν και επιβεβαιώνουν την απρόσμενη ακόμη και για τα κόμματα της συμπολίτευσης ανάκαμψη της δεξιάς, η οποία, θεωρείτο δεδομένο, πως θα έχανε.

Από την άλλη, παρά τις ευνοϊκές για τη συμπολίτευση δημοσκοπήσεις, ο Κοέλιο κινδυνεύει να απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών που διέθετε η κυβέρνησή του στο Κοινοβούλιο από τον Ιούνιο του 2011.

«Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», είπε χθες ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, καλώντας τους υποστηρικτές του να του δώσουν μια ισχυρή πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση Κοέλιο άσκησε πολιτικές λιτότητας, που υπαγορεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά πέτυχε και την οικονομική ανάκαμψη της Πορτογαλίας μετά το 2013 και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας.
Η νίκη των σοσιαλιστών θα σηματοδοτούσε την «επιστροφή στις παλιές πολιτικές του λαϊκισμού που ώθησαν τη χώρα στη χρεοκοπία», δήλωνε ο Κοέλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Κόστα, από την πλευρά του, επαναλαμβάνει την υπόσχεσή του να «γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας», χωρίς να θέσει υπό αμφισβήτηση την «παραμονή μας στο ευρώ».

Ορισμένοι Πορτογάλοι λένε ότι θα επιλέξουν να ψηφίσουν εκ νέου την απερχόμενη κυβέρνηση, χωρίς να έχουν καμιά ψευδαίσθηση για το μέλλον. «Χρειάζεται να συνεχιστεί η λιτότητα, είναι αναγκαίο κακό, αλλά σήμερα η εμπιστοσύνη επανέρχεται», δηλώνει ο Φρεντερίκου Λέιτε, ένας 37χρονος έμπορος, που είδε τα έσοδά του να υποχωρούν κατά 20%.

Άλλοι καταγγέλλουν την κυβερνητική ρητορική, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εμπιστεύονται την αξιωματική αντιπολίτευση. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε βγει από την κρίση», είπε η Βάντα Περέιρα, άγαμη μητέρα η οποία δουλεύει 13 ώρες την ημέρα στον ξενοδοχειακό τομέα με μισθό 550 ευρώ τον μήνα. «Δεν θα πάω να ψηφίσω καν», πρόσθεσε η ίδια.

Η αποχή εκτιμάται πως υπάρχει κίνδυνος να πλησιάσει το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί το 2011—το 42%.

ΠΗΓΕΣ: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΛΙΣΑΒΟΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: