Ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία είναι δυνατός μόνο με την στήριξη του συνόλου της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

«Ο πόλεμος στη Συρία θα τερματιστεί μόνο εάν η διεθνής κοινότητα, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και της Ρωσίας, αναλάβει την ευθύνη», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ.

«Αισθανόμαστε όχι μόνο πολιτική, αλλά και ηθική υποχρέωση, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια εμφύλιου πολέμου, να συνεργαστούμε για να σταματήσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία».

Από την πλευρά του ο Τζον Κέρι, αναφερόμενος στην στάση της Ρωσίας, δήλωσε ότι «στήριξη προς το καθεστώς Άσαντ από την Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, δημιουργεί τον κίνδυνο επιδείνωσης της σύγκρουσης και απλώς εμποδίζει την μελλοντική συνεργασία προς μια επιτυχή πολιτική μετάβαση».

«Θα ήταν ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα μπορούσε να ενώσει και να κυβερνήσει την Συρία μετά τον πόλεμο», τόνισε.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι η λύση στη σύρραξη δεν μπορεί να είναι παρά πολιτική», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Φ. Καραβίτη)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: