Συμφωνούν ΗΠΑ και Κίνα για την από κοινού αντιμετώπιση της διαδικτυακής πειρατείας




Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν από κοινού την διαδικτυακή πειρατεία, η οποία αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις.

«Διατύπωσα για μία ακόμη φορά τις πολύ σοβαρές μας ανησυχίες για το θέμα της αύξησης των απειλών στο θέμα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο εναντίον αμερικανικών επιχειρήσεων και Αμερικανών πολιτών», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, στον Λευκό Οίκο με τον Κινέζο πρόεδρο Σι.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο Ομπάμα και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επιδίδεται σε διαδικτυακή κατασκοπεία με εμπορικούς στόχους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Σι υπογράμμισε ότι «η Κίνα αντιτίθεται και πολεμά με σθένος την κλοπή εμπορικών απόρρητων πληροφοριών και άλλων ειδών παραβιάσεων της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

»Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι οι χώρες μας βρήκαν ένα πεδίο κατανόησης για να προχωρήσουν μπροστά. Συμφωνήσαμε προκειμένου ούτε η αμερικανική κυβέρνηση ούτε η κινεζική κυβέρνηση να μην διεξάγουν ούτε να υποστηρίζουν εν γνώσει τους τη διαδικτυακή κλοπή πνευματικών ιδιοκτησιών, ιδίως εμπορικών μυστικών», τόνιεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν οι δηλώσεις θα ακολουθηθούν από πράξεις» επισήμανε ο Ομπάμα. «Θα παρακολουθούμε στενά προκειμένου να εκτιμήσουμε εάν έχει επιτευχθεί πρόοδος σε αυτόν τον τομέα».

Εάν η Κίνα δεν το κάνει, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις και άλλα μέτρα «για να καταδιώξουν τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου είτε εκ των υστέρων είτε μελλοντικά», απευθύνοντας προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν για να αποφευχθούν τέτοιου είδους εγκλήματα στο μέλλον.

ΕΞΑΛΛΟΥ: O πρόεδρος της Κίνας διαβεβαίωσε στο πλευρό του Αμερικανού ομολόγου του ότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υγιή τρόπο, ενώ είναι έκδηλη στην παγκόσμια κοινότητα η ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.

«Είμαι σίγουρος για το μέλλον: η Κίνα σίγουρα—προς όφελος ολόκληρου του κόσμου, προς όφελος του καθένα εξ ημών—θα καταγράψει υγιή ανάπτυξη που θα εδραιώσει την εμπιστοσύνη» δήλωσε ο πρόεδρος Σι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα κατήγγειλε την καταπάτηση των ελευθεριών στην Κίνα

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατήγγειλε σήμερα χωρίς υπεκφυγές την «προβληματική» κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στον οποίο άσκησε πιέσεις να συνεργαστεί με τον Δαλάι Λάμα.

«Εξέφρασα με ειλικρινή τρόπο τη βαθιά μας πεποίθηση ότι το να εμποδίζονται οι δημοσιογράφοι, οι δικηγόροι, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και η κοινωνία των πολιτών να εργάζονται ελεύθερα (…) είναι προβληματικό» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέροντας συγκεκριμένα το παράδειγμα του Δαλάι Λάμα, του εξόριστου ηγέτη του Θιβέτ.

«Ακόμα κι αν αναγνωρίζουμε το Θιβέτ ως τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τις κινεζικές αρχές να προστατεύουν την πολιτισμική και θρησκευτική κληρονομιά του λαού του Θιβέτ και να συνεργάζονται με τον Δαλάι Λάμα ή τους εκπροσώπους του» σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν κοινό στόχο της ανθρωπότητας» τόνισε ο ίδιος.

«Την ίδια στιγμή πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι χώρες αντιμετωπίζουν (διαφορετικές) πραγματικότητες και ακολουθούν διαφορετικές ιστορικές διαδικασίες, ακόμα και αν πρέπει να σεβόμαστε τους πολίτες όλων των χωρών στο δικαίωμά τους να επιλέγουν τη δική τους πορεία ανάπτυξης με ανεξάρτητο τρόπο» πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός ηγέτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Κίνα μοιάζει έτοιμη, σε πνεύμα ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού, να συνεχίσει έναν διάλογο με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις ΗΠΑ προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση, να μειωθούν οι διαφορές, να γνωρίσει ο ένας τον άλλο και (οι δύο χώρες) να προχωρήσουν μαζί».

ΠΗΓΕΣ: REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: