Πενταμερή για εγγυήσεις και χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία – Αμερικανικό “δώρο” στον Ακιντζί…




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό θα συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η τουρκική πλευρά σπεύδοντας να προλάβει συζητήσεις και τοποθετήσεις επί του θέματος τούτου. Με αφορμή την τοποθέτηση της Λευκωσίας, που μετέφερε την επιθυμία της Βρετανίας, μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Κάμερον, να μην συμμετέχει σε ένα σύστημα εγγυήσεων στο μέλλον, καταγράφηκε μια αντίδραση από τουρκικής πλευράς, που περισσότερο θεωρείται προληπτική και αποτρεπτική.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη,  υποστήριξε πως προκαλεί ζημιά «στην υγιή πορεία των συνομιλιών» η έναρξη της συζήτησης για τις εγγυήσεις. Επαναλαμβάνοντας πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί τελευταίο, όπως άλλωστε συμφωνήθηκε, έθεσε και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα τεθεί.  «Πρώτα θα διαπιστώσουμε σε ποια λύση μπορούμε να καταλήξουμε στην Κύπρο. Σε συνάντηση στην οποία θα πραγματοποιήσουμε και θα συμμετάσχουν η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία, η Τ/κ και Ε/κ κοινότητα θα συζητήσουμε τις εγγυήσεις. Αυτή είναι η δική μας θέση», δήλωσε κ. Μπουρτζού. Από την εικόνα που παρουσίασε ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση που εκφράζει η Άγκυρα για μη αναγνώρισή της ( ή εκλιπούσα).

Το θέμα αυτό σε συνάρτηση με το ζήτημα της ασφάλειας έχει συζητηθεί κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψης του αρχηγού ΓΕΣ της Τουρκίας στρατηγού Χουλουσί Ακάρ ενώ στα κατεχόμενα βρισκόταν χθες και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, αρμόδιος για την Κύπρο, Γιλντιρίμ Τουγρούλ Τουρκές. Ο Τουρκές, γιός του ιδρυτή των Γκρίζων Λύκων, δήλωσε περήφανος για την κυπριακή καταγωγή του, καθώς όπως έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ο  πατέρας του έλκει την καταγωγή του από το νησί. Ο Τουρκές, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι μετά το διορισμό του στα κατεχόμενα, όπως συνηθίζεται, είχε διαδοχικές συναντήσεις. Πρώτα συναντήθηκε με την ηγεσία του κατοχικού στρατού και στη συνέχεια είδε τον Ακιντζί τον “πρωθυπουργό”, Ομέρ Καλιοντζού, την “πρόεδρο” της “βουλής”, Σιμπέλ Σιμπέρ και τους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ντερβίς Έρογλου.

Από τα κατεχόμενα μεταδίδεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μεταβαίνει στη Ν. Υόρκη στις 28 Σεπτεμβρίου. θα έχει συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Τζο Κέρι. Τον Ακιντζί θα συνοδεύουν βασικά στελέχη της διαπραγματευτικής ομάδας, μεταξύ αυτών και ο Οζντίλ Ναμί. «Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδόσω»

ΟΙ ΗΠΑ θα πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία, ώστε να βρεθεί  λύση στο Κυπριακό, είναι το μήνυμα που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στις συναντήσεις που θα έχει μαζί τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αυτό είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στο Σικάγο, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, σε εκδήλωση της οποία διοργάνωσε η τοπική Κυπριακή Αδελφότητα, τιμώντας την 60ή επέτειο από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959. «Μπορεί να είμαι καλής θελήσεως και να θέλω να λύσω το Κυπριακό, μπορεί ο Μουσταφά Ακιντζί, να μοιράζεται το ίδιο με μένα όραμα της επανένωσης της πατρίδας μας, όμως στην Τουρκία εναπόκειται. Εάν δεν υπάρξει εκείνη η αποφασιστικότητα από πλευράς Τουρκίας, εάν δεν φύγουν οι 40.000 του κατοχικού στρατού και οι έποικοι και δεν γίνουν οι αναγκαίες εδαφικές αναπροσαρμογές στην Τουρκία εναπόκειται». Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε χειροκροτούμενος την υπόσχεση «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδόσω»…

ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ: Απορρίπτουν γκετοποίηση – Οι κοινοτάρχες διαχωρίζουν τη θέση τους από τον Χατζηρούσο 

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ κοινοτάρχες μαρωνιτικων χωριών διαχωρίζουν τη θέση τους από τον εκπρόσωπο τους στη Βουλή, Αντώνη Χατζηρούσο απορρίπτοντας οποιανδήποτε μορφή συμπλεγματοποίησης των χωριών με σκοπό τη δημιουργία μιας αυτόνομης περιοχής.

Σχολιάζοντας δηλώσεις Χατζηρούσου στην «Κίπρις», χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζουν, ο  Ηλίας Κατσιολούδης κοινοτάρχης Κορμακίτη, Αντώνης Καραχάννας Ασώματου, Παρτελλής Χ’’ Φεσάς Αγίας Μαρίνας και Χριστάκης Χ΄Αντώνης Καρπάσιας, σημειώνουν πως η δημιουργία ειδικής περιοχής θα έχει ως αποτέλεσμα της γκετοποίηση της κοινότητας. Σημείωσαν πως δεν συμμετείχαν στην ετοιμασία ή την επίδοση οποιουδήποτε υπομνήματος του Εκπροσώπου τους τονίζοντας πως οι όποιες επαφές ή μνημόνια που αφορούν το μέλλον της κοινότητας θα πρέπει να γίνονται σε απόλυτη συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και να τυγχάνουν της έγκρισης από τους νομίμως εκλεγμένους θεσμούς της μαρωνιτικής κοινότητας.

Στην κοινή δήλωσή τους αναφέρουν πως «όλα τα χωριά μας θα πρέπει να παραμείνουν διοικητικά αλλά και γεωγραφικά κάτω από τον έλεγχο της ε/κ κοινότητας στην οποία επιλέξαμε να ανήκουμε με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας…Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και πάντοτε ως αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού συνιστώντος κρατιδίου σε μια Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει σίγουρα να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Εκπροσώπου μας στη Βουλή αποκτώντας λόγο και ψήφο σε θέματα που αφορούν την κοινότητά μας».

Στην κοινή ανακοίνωση επαναλαμβάνουν την ανάγκη ικανοποίησης του αιτήματος τους για άμεση επιστροφή των Μαρωνιτών στην Αγία Μαρίνα, Ασώματο και των 17 σπιτιών στην Καρπάσια στα πλαίσια των ΜΟΕ. Καταλήγουν σημειώνοντας τη στήριξη τους στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί για την επίτευξη συμφωνίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: