Παράταση στην απόφαση ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία




Η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της παράτασης για έναν χρόνο της εντολής που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μερικές εβδομάδες αφότου η Άγκυρα ανέλαβε πιο ενεργό ρόλο στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ο οποίος εξαπολύει επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία επιτρέπει από τον Ιούλιο στα μαχητικά του συνασπισμού να χρησιμοποιούν βάσεις στο έδαφός του, ενώ η τουρκική πολεμική αεροπορία συμμετείχε σε κοινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε περιοχές της βόρειας Συρίας, καθώς η τουρκική κυβέρνηση ήρε τις επιφυλάξεις της και συμφώνησε να αναλάβει ενεργό ρόλο στην πρώτη γραμμή.

Αν και διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα έχει, επανειλημμένα, καταστήσει σαφές ότι δεν θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στο συριακό έδαφος εάν δεν προκληθεί και δεν έχει διαπιστωθεί ξεκάθαρη και άμεση απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Η Άγκυρα πάντως καταρτίζει από κοινού με την Ουάσινγκτον σχεδιασμούς για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από εδαφική ζώνη στην περιοχή των συνόρων Συρίας-Τουρκίας. Αυτό, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί με την παροχή αεροπορικής κάλυψης σε Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Παράλληλα τον Ιούλιο η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Η Άγκυρα ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση να αρχίσει νέες επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεών τους εναντίον στελεχών των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η παράταση από την τουρκική εθνοσυνέλευση της εντολής που επιτρέπει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις στη Συρία και στο Ιράκ ήταν κάτι αναμενόμενο παρά την σθεναρή αντίσταση που πρόβαλε το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Μπ.Γ.),Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: