“Χαρισματικός” ο Τσίπρας, “μοναδική προοπτική” για τη χώρα, λέει ο Νίκος Κοτζιάς




«Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι μικροί ή μεγάλοι συνασπισμοί, αλλά τι είδους πολιτική θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο τέως υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Κοτζιάς.

«Χρειάζεται μια πολιτική που θα αξιοποιήσει τα ρήγματα που διαμορφώθηκαν παρά τη σκληρότητα της συμφωνίας που υπέγραψε ο Αλέξης ο Τσίπρας , μια πολιτική η οποία θα αξιοποιεί όλες τις άλλες δυνατότητες που είναι έξω από το μνημόνιο, μια πολιτική που θα αξιοποιεί τα ρήγματα που διαμορφώθηκαν στην πολιτική ανάμεσα στους Αμερικάνους, Γάλλους και Ιταλούς από τη μια και τμήματα του Βερολίνου από την άλλη; Αυτή πρέπει να είναι η συζήτηση. Δυστυχώς δε συζητάμε γι αυτά», σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει «χαρισματικό» τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί και την μοναδική προοπτική για τη χώρα». Ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει ακόμη ότι «η Αριστερά δεν σηματοδοτεί την παραίτηση από τη χώρα, αλλά πρέπει να στέλνει ένα δημοκρατικό πατριωτικό μήνυμα». Εκτιμά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι θα βγει πρώτο κόμμα. Ήδη παρά την μικρότερή του συσπείρωση προηγείται.

»Είναι το μόνο από τα μεγάλα κόμματα που έχει προοπτικές παραπέρα συσπείρωσης γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει πιάσει ταβάνι. Εκείνο που μετράει και εκείνο που εξαρτάται από τις επόμενες 10 μέρες είναι εάν θα προσεγγίσει και θα ξεπεράσει την αυτοδυναμία ή όχι. Νομίζω όλοι δουλεύουνε στο να την κόψουνε την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω την αυτοδύναμη κυβερνητική ικανότητα δυνατότητα ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ γιατί επιθυμούν να προωθήσουν διαφορετικά σχέδια δηλαδή κυβερνήσεις τύπου 1989».

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών αποκλείει κατηγορηματικά τη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στην Ελλάδα σημειώνοντας πάντως με έμφαση «σίγουρα όχι με δικιά μου παρουσία». «Αυτοί που προσπαθούν να βάλουν το ερώτημα “και τι θα κάνετε αν δεν πάρετε αυτοδυναμία και τι θα κάνετε αν οι ΑΝΕΛ δεν είναι στη βουλή”, βάζουν δυο υποθέσεις τις οποίες επιθυμούν και δεν είναι πραγματικότητα, προκειμένου να μας βάλουν σε μια συζήτηση που είναι λανθασμένη.

»Η συζήτηση θα έπρεπε να ήταν ποιες είναι οι δυνατότητες της χώρας προκειμένου να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά αλλά και ηθικά, πολιτισμικά. Ποιες είναι οι στρατηγικές που θα αναβαθμίσουν το ρόλο της Ελλάδος στο διεθνές διπλωματικό στερέωμα και στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Αυτά είναι τα προβλήματα».

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει: «Τον Φλεβάρη του 2015 στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξυβρίστηκα όταν είπα ότι το θέμα της Ουκρανίας είναι πράγματι πάρα πολύ σημαντικό και κεντρικό πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ότι υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο θέμα που προκύπτει από τους πολέμους της Μέσης Ανατολής και της Λιβύης, που είναι το μεγάλο θέμα των μεταναστευτικών ρευμάτων που μας έρχονται και ότι αυτό το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής αλλά κυρίως θα μετατραπεί σε πρόβλημα εσωτερικής πολιτικής έναντι μιας βαθιά παγκόσμιας σημασίας ανθρωπιστικής κρίσης.

»…Όλοι καμώνονται ως να μην θυμούνται ποιος έθεσε στην Ευρώπη πρώτος το ζήτημα των νέων ρευμάτων μετανάστευσης και καμώνονται ως να μην ευθύνονται για τις ύβρεις που απένειμαν σε βάρος μου. Δεν είναι δυνατόν όποιος άνθρωπος εντοπίζει έγκαιρα και ανοίγει νέους δρόμους για προβλήματα που έρχονται να υβρίζεται και κανείς εκ των υστέρων να μην παραδέχεται ότι πράγματι είχε δίκιο τότε και κανείς να μην κάνει αυτοκριτική ότι δεν μπορεί ο πολιτικός αντίπαλος να αντιμετωπίζει με ύβρεις.

»Ξέρετε ότι εγώ πολιτική δεν κάνω στην βάση του παρελθόντος το παρελθόν μας διδάσκει δεν πρέπει να μας φυλακίζει, από το παρελθόν μαθαίνουμε αλλά αυτή τη μάθηση πρέπει την αξιοποιούμε για να κατανοούμε το επερχόμενο. Εγώ νομίζω ότι η πολιτική έχει και οφείλει να ανοίγει νέους δρόμους, να αντιλαμβάνεται τα νέα προβλήματα και να προετοιμάζεται για λύσεις».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: