Λαφαζάνης-Μεϊμαράκης συμφώνησαν ότι τους χωρίζει άβυσσος, αλλά η συνάντησή τους, είπαν, ήταν χρήσιμη




Μετά την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί, ως πρόεδρος του πρώτου κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο της νεοσύστατης Λαϊκής Συμμαχίας, που έλαβε χθες την 3η και τελευταία διερευνητική εντολή προσπάθεια ανίχνευσης πιθανότητας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συναντήθηκε την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, διαπίστωσαν ότι τους χωρίζει άβυσσος, όπως είπαν, αλλά συμφώνησαν ότι θα ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να συγκληθεί η Σύνοδος των Αρχηγών όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των εντολών.

Στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας απευθύνθηκε εκ νέου ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας εκφράζοντας πάλι την ενόχλησή του για την προσφυγή σε «εκλογές-εξπρές», όπως είπε, και επαναλαμβάνοντας ότι «θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο» να ορίσει τις εκλογές νωρίτερα από την 27η Σεπτεμβρίου.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Λαφαζάνης είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν γίνεται να πάρει μια απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου, διότι είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων και πρέπει να δώσει την ευχέρεια στον ελληνικό λαό να εκφραστεί όντας όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένος».

«Είναι γνωστό ότι με τον κ. Λαφαζάνη έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Μας χωρίζει άβυσσος, θα έλεγα, για τις διαφορές μας. Παρόλα αυτά, όμως, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε, ότι δεν πρέπει να διαλεγόμαστε, ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης και σύγκλισης. Και γι’ αυτό ακριβώς, θεωρώ αδιανόητο και απαράδεκτο, ένας αρχηγός κόμματος, που σήμερα είναι και Πρωθυπουργός, να μη θέλει να έρθει σε συζητήσεις και συνεννοήσεις με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων, όχι μόνο για να δούμε αν μπορεί να βρεθεί μια κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αλλά και για να συζητήσουμε, ώστε να δούμε πως μπορεί να διαμορφωθεί το σκηνικό ακόμα και μετά τις εκλογές», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Και ανέφερε στη συνέχεια πως άκουσε και αυτός «κάποια διαρροή επίσημη», ότι δεν θα συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, και εξέφρασε και αυτός την αντίθεσή του σε τέτοιο ενδεχόμενο.

Κατά τη γνώμη της ΝΔ, είπε ο Πρόεδρός της, απαιτείται από το Σύνταγμα να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών και αν κάποιοι δε θέλουν να έρθουν, μπορεί η θέση τους να μείνει κενή. Επίσης, συνέχισε, απαιτείται να υπάρξει και δεύτερη σύσκεψη ή μπορεί να γίνει εκείνη την ημέρα με δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης για να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή όχι στο θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Και εάν τελικά, κατέληξε, δεν βρεθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, το Σύνταγμα ορίζει τότε ότι ο Πρόεδρος ενός εκ των τριών ανώτατων δικαστηρίων αναλαμβάνει την Πρωθυπουργία και συζητούν οι αρχηγοί τα ονόματα των υπουργών που θα συμφωνούσαμε όλοι μαζί, ώστε να προχωρήσουμε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: