Το πρόσχημα της «αξιοπιστίας» αποτρέπει τη συμφωνία, λέει η κυβέρνηση




Με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις στη συνεδρίαση του Eurogroup των Βρυξελλών που διακόπηκε για να συνεχιστεί σήμερα το πρωί, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία.

Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι “οι θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup, ενώ οι όποιες παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν” και πως “συμφωνήθηκε, μάλιστα, και σχετικό χρονοδιάγραμμα”.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι “και ενώ υπήρχε κατ’ αρχήν συμφωνία, μια ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα ‘αξιοπιστίας’ χωρίς, όμως, να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει”.

“Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία”, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Βαρουφάκης: «Αξίζει να διαβάσει κανείς» την αποκάλυψη-σοκ της FAZ για Grexit

«Αξίζει να διαβάσει κανείς» το άρθρο της FAZ για όσα φημολογείται ότι έχει ετοιμάσει ως πρόταση το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σχετικά με ένα 5ετές Grexit της Ελλάδας, σημειώνει ο κ.Βαρουφάκης.

Ο λόγος είναι ότι το συνδέει με όσα είχε πει ο ίδιος στην Guardian σχετικά με την πρόθεση του κ.Σόιμπλε να χρησιμοποιήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως εργαλείο «συνετισμού» της Γαλλίας για να εφαρμόσει την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που ζητούν οι Γερμανοί.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Mega, ο οποίος υποβάθμισε την αξία του δημοσιεύματος, καθώς πιθανολόγησε ότι πρόκειται για θέμα εσωτερικής κατανάλωσης στη Γερμανία.

«Κατά τη γνώμη μου το eurogroup δεν είναι ο χώρος που θα τεθεί τέτοιο θέμα … τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί σε κανένα επίπεδο σοβαρά σε κανένα θεσμό», σημείωσε, αν και παραδέχθηκε ότι η πλευρά Σόιμπλε «προφανώς κατά καιρούς έχει ταυτιστεί με την ιδέα».

Παραδέχθηκε πάντως ότι «εάν ήθελε κάποιος να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα» στη διαπραγμάτευση, «πιθανόν να ζητούσε επιπρόσθετα μέτρα … για να εμποδίσει την ομαλή ψήφιση στο Eurogroup».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Ν.Λ.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: