Σε ευθεία σύγκρουση Πεκίνο-Αγκυρα για τους Ουιγούρους




Συνεχίστηκαν και χθες στην Τουρκία οι βίαιες διαδηλώσεις οι συμμετέχοντες στις οποίες καταγγέλλουν την πολιτική των κινεζικών αρχών έναντι της τουρκόφωνης μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, με φόντο την ολοένα αυξανόμενη διπλωματική ένταση μεταξύ Άγκυρας και Πεκίνου.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μίας οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των Ουιγούρων, τουλάχιστον 200 άνθρωποι προκάλεσαν καταστροφές στο προξενείο της Ταϊλάνδης στη διάρκεια διαδήλωσης για να καταδικάσουν την απόφαση της Μπανγκόκ να απελάσει στην Κίνα μία ομάδα εκατό ανθρώπων, μελών της μειονότητας των Ουιγούρων.

Οι διαδηλωτές έσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα του κτιρίου, έσκισαν τη σημαία της Ταϊλάνδης και έπειτα πέταξαν αντικείμενα από τα παράθυρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 9 διαδηλωτές, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο.

Το απόγευμα άλλη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μπροστά από την πρεσβεία της Ταϊλάνδης στην Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης μια ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε εναντίον μίας Ασιάτισσας τουρίστριας που περνούσε εκείνη τη στιγμή από το σημείο καθώς πίστευαν ότι ήταν Κινέζα, γνωστοποίησε το Doğan.

Oι αρχές της Ταϊλάνδης επιβεβαίωσαν σήμερα ότι απέλασαν περίπου 100 Κινέζους μουσουλμάνους Ουιγούρους που συνελήφθησαν στην Ταϊλανδή τον περασμένο Νοέμβριο καθώς έφεραν πλαστά διαβατήρια, ενώ επιχειρούσαν να διαφύγουν από την Κίνα.

«Έχουμε αναστατωθεί από την είδηση ότι 115 τουρκόφωνοι Ουιγούροι που κρατούνταν στην Ταϊλάνδη απελάθηκαν προς μία τρίτη χώρα» κατήγγειλε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Τα πρόσωπα αυτά που απελάθηκαν προστίθενται σε μία ομάδα 300 ανθρώπων περιλαμβανομένων 173 που φιλοξενούνται από τα τέλη Ιουνίου σε τουρκικό έδαφος, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Από τις αρχές του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού στα μέσα Ιουνίου, πολλές τουρκικές πόλεις έχουν μετατραπεί σε θέατρο διαδηλώσεων όπου καταγγέλλεται η πολιτική των κινεζικών αρχών προς τους Ουιγούρους.

Ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP, εθνικιστική δεξιά) Ντεβλέτ Μπαχτσελί τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων εναντίον του Πεκίνου και δικαιολόγησε τα επεισόδια βίας.

«Οι ιδεαλιστές νέοι μας είναι πολύ ευαίσθητοι στο θέμα της καταδυνάστευσης που επικρατεί στην Κίνα» επισήμανε.

«Επιπλέον, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός Κορεάτη και ενός Κινέζου; (…) όλοι τους έχουν σχιστά μάτια» προσέθεσε ο Μπαχτσελί προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το Πεκίνο συμβούλεψε τους υπηκόους τους να βρίσκονται σε επιφυλακή όταν ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Α.Σ., ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: