Ρωσία-Κίνα οι βασικές απειλές ασφαλείας για τις ΗΠΑ, λέει ο νέος αρχηγός του Μικτού Επιτελείου




Η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και η συμπεριφορά της Μόσχας «προκαλεί έντονη ανησυχία», δήλωσε ενώπιον των γερουσιαστών ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ κατά τη διαδικασία έγκρισης από την Γερουσία του διορισμού του στη θέση του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

«Η εκτίμηση μου σήμερα είναι ότι η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντάνφορντ, ο διορισμός του οποίου αναμένεται να εγκριθεί άμεσα από τη Γερουσία, αναφερόμενος ιδίως στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των απειλών για τις ΗΠΑ, κατά τον Ντάνφορντ, για τον οποίο ψηλά στον κατάλογο αυτό βρίσκονται επίσης η Κίνα, η μεγέθυνση του στρατού της οποίας ανησυχεί το Πεντάγωνο, η Βόρεια Κορέα, αλλά και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ντάνφορντ είπε επίσης ότι “από στρατιωτική άποψη, θα ήταν λογικό” οι ΗΠΑ να δώσουν στην Ουκρανία θανατηφόρα όπλα.

Η άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών αμερικανικού αργού θα αύξανε την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, υποστηρίζει η Τσεχία

Η άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών αργού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα αύξανε την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, καθώς θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές χώρες να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές, δήλωσε ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ο πρεσβευτής της Τσεχίας στις ΗΠΑ.

“Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σταθερών δημοκρατιών μεταξύ των εξαγωγικών χωρών τόσο πιο ισχυρή θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια της Τσεχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, υποστήριξε ο Πετρ Γκαντάλοβιτς, ο Τσέχος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, μιλώντας στην υποεπιτροπή Ενέργειας της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμερα.

Η Πράγα έχει καταβάλει προσπάθειες να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και το αέριο της Ρωσίας, της χώρας που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας για πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Ένας πετρελαιαγωγός που ολοκληρώθηκε πρόσφατα συνδέει την Τσεχία με το λιμάνι της Τεργέστης (βόρεια Ιταλία), μέσω Γερμανίας.

Η επιτροπή της Βουλής συζητά ένα νομοσχέδιο το οποίο εισηγείται ο βουλευτής Τζο Μπάρτον (Ρεπουμπλικανικό κόμμα, Τέξας) και προβλέπει την άρση της απαγόρευσης που είχε εγκριθεί το 1975 από το Κογκρέσο, μετά το αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο, που είχε εγείρει φόβους για έλλειψη καυσίμων. Πολλά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων διστάζουν να ταχθούν υπέρ του νομοσχεδίου, διότι θα τους αποδιδόταν η ευθύνη σε περίπτωση ανόδου της τιμής των καυσίμων στην αγορά των ΗΠΑ.

Πολλοί βουλευτές συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια ενέργεια στις τιμές των καυσίμων, παρά τις μελέτες του πανεπιστημίου Κολούμπια, διαφόρων ινστιτούτων μελετών περιλαμβανομένου του Brookings Institution, αλλά και κυβερνητικών υπηρεσιών που υπολογίζουν ότι οι τιμές της βενζίνης θα μειωθούν ελαφρώς λόγω της αύξησης της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά.

Ο ανεξάρτητος θεσμός των ΗΠΑ που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο των δαπανών του κράτους (Government Accountability Office, GAO) συνόψισε τις εκθέσεις σε ένα έγγραφό του που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα και αναφέρει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μειώνονταν κατά 1,5 σεντ στα 13 σεντς το γαλόνι εάν αίρονταν οι εμπορικοί περιορισμοί.

Ο βουλευτής Μπόμπι Ρας (Δημοκρατικό κόμμα, Ιλινόι) δήλωσε στην ίδια ακρόαση ότι η απαγόρευση αυτή “στην πραγματικότητα μάλλον είναι παρωχημένη”, αλλά δεν έφθασε στο σημείο να πει ότι υποστηρίζει το νομοσχέδιο Μπάρτον. Μία από τις διαθέσιμες επιλογές θα μπορούσε να είναι να αρχίσουν να γίνονται στοχευμένες εξαγωγές σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου, ώστε να μεγιστοποιούνται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ουάσινγκτον, ανέφερε. Ο Ρας εργάζεται σε ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να εξάγουν στην Κούβα ενεργειακούς πόρους.

Η γερουσιάστρια Λίσα Μουρκόφσκι (Ρεπουμπλικανικό κόμμα, Αλάσκα), επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας της Γερουσίας, είναι η εισηγήτρια ενός χωριστού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στο σώμα αυτό του αμερικανικού κοινοβουλίου μαζί με άλλους 14 συνεισηγητές.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ (Γ.Σ.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: