Κύπρος: Στα βαθιά από χθες για τα κριτήρια των περιουσιών, αγκάθι η απόφαση Δημόπουλος του ΕΔΑΔ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Άρχισε η συζήτηση σε επίπεδο διαπραγματευτικών ομάδων, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, για τα κριτήρια που θα καθορίσουν τη λύση του περιουσιακού.

Ενώπιον των διαπραγματευτών υπάρχει η καταρχήν συμφωνία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό και ότι θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για ρύθμιση της άσκησης αυτού του δικαιώματος. Είναι πρόδηλο και από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι διαπραγματευτικές ομάδες ότι σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα των περιουσιών θα κρίνονται ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής για θέματα περιουσίας, η οποία θα συγκροτηθεί μετά τη λύση.

Η επιτροπή, που θα έχει αποστολή να επιλύει απαιτήσεις για το περιουσιακό, θα έχει ενώπιον της τα κριτήρια που θα καθοριστούν μέσα από τις συζητήσεις που άρχισαν από χθες. Είναι σαφές πως στην επιτροπή θα μπορούν να προσφεύγουν τόσο οι νόμιμοι ιδιοκτήτες όσο και σημερινοί χρήστες, δηλαδή οι σφετεριστές των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Η επιτροπή θα αποτελείται από ένα Ελληνοκύπριο, ένα Τουρκοκύπριο και ένα ξένο.

Ο κ. Άιντα ανέφερε προχθές ότι η επιτροπή θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δεν έγινε καμία αναφορά σε ξένο, ο οποίος θα έχει την καθοριστική ψήφο. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρόκειται για ξένο δικαστή, που θα επιστρατεύεται όταν θα υπάρχει αδιέξοδο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων( ΕΔΑΔ) θα επιλέγει δικαστή, ο οποίος δεν θα είναι Ε/Κ. Τ/Κ, Έλληνας, Τούρκος ή Βρετανός.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει, πάντως, ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες ενώ στην αντίπερα όχθη, η τουρκική πλευρά θεωρεί πως δικαιώματα έχουν και οι χρήστες. Είναι σαφές πως σε μεγάλο βαθμό αυτό θα ξεκαθαρίσει και από τα κριτήρια, ωστόσο, η τουρκική πλευρά παραπέμπει στην απόφαση Δημόπουλος του ΕΔΑΔ, σύμφωνα με την οποία αναβαθμίζεται ο ρόλος του χρήστη( όπως και στο σχέδιο Ανάν). Όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή, όταν ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί αναφέρεται σε αποφάσεις δικαστηρίων, ουσιαστικά «φωτογραφίζει» την υπόθεση Δημόπουλος. Πριν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, η τοποθέτηση του κ. Ναμί αντιμετωπίσθηκε ιδιαίτερα θετικά καθώς θεωρήθηκε πως η τουρκική πλευρά αποδέχεται τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, την εφαρμογή των οποίων η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει.

Είναι σαφές πως υπάρχει ακόμη δρόμος για να καθοριστούν τα κριτήρια, που θα καθορίσουν και το μέλλον του κεφαλαίου για τις περιουσίες, που θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα. Ο κ. Άιντα εξαγγέλλοντας την χθεσινή συνάντηση με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ανέφερε πως «μετά τη (προ)χθεσινή επιτυχημένη συνάντηση των ηγετών οι Μαυρογιάννης, Ναμί και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο περιουσιακό και στα κριτήρια του εδαφικού». * Οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν την 1η και τη 14 Σεπτεμβρίου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των διαπραγματευτών.

* Χθες ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης ενημέρωσε την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κόμματος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

* Ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό είχαν χθες ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο και ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΡΤΚ, ο Στανισλάβ Οσάντσιη επισκέφθηκε χθες τα κεντρικά γραφεία του τ/κ κόμματος στη Λευκωσία. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: