Οι Βρετανοί, όπως πάντα, εναντίον της Ελλάδας




Την κάθετη αντίθεση της βρετανικής κυβέρνησης στη χρήση του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSM, στον οποίο συμμετέχουν και τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση-γέφυρα της Ελλάδας τις αμέσως προσεχείς ημέρες εξέφρασε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν κατά το σημερινό Ecofin.

Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης όπως οι κκ. Σόιμπλε και Ντε Γκίντος δήλωσαν δημοσίως ότι ο Βρετανός ομόλογός τους ήταν ξεκάθαρος στην άρνησή του για χρήση κονδυλίων του EFSM για την Ελλάδα.

Πληροφορίες του βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του Ecofin ο κ. Όσμπορν εμφανίστηκε «εξοργισμένος» με την ιδέα, τονίζοντας ότι απορρίπτεται εξαρχής.

Την ίδια ώρα, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ εκτίμησε ότι η επιτυχής εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών θα απαιτήσει «ηράκλειες προσπάθειες» από όλες τις πλευρές.

«Υπάρχει μεγάλο ρίσκο ως προς την εκτέλεση», είπε ο καναδικής καταγωγής κεντρικός τραπεζίτης αναφερόμενος στη συμφωνία, προσθέτοντας ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι πως υπό την παρούσα μορφή του το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη περί ιδιωτικοποίησης περιουσιακών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας εκτίμησε ότι χρειάζεται ώστε «να βελτιωθεί η σταθερότητα του χρέους».

Κατά τον κ. Κάρνεϊ, «η διαδικασία με την οποία επιτεύχθηκε αυτή η συμφωνία υπογραμμίζει τις θεσμικές αδυναμίες που ακόμα υφίστανται» στην ευρωζώνη.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: