Η εξαίρεση για τους αγρότες “διασώζει” την κυβέρνηση Τσίπρα




Αύριο Τετάρτη θα συζητηθεί από τις 9 το πρωί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο με τα μέτρα εφαρμογής της συμφωνίας, με τους δανειστές και αργότερα το απόγευμα θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια του Σώματος η κρίσιμη επ’ αυτού ψηφοφορία, αφού προηγηθεί και σχετική συζήτηση μεταξύ των αρχηγών, των εισηγητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων.

Την περασμένη Τετάρτη υπερψηφίστηκε με 226 «ναι» από το σύνολο των 300 βουλευτών, το πρώτο μέρος των προαπαιτούμενων μέτρων που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Το δεύτερο μέρος των μέτρων, που η υπερψήφισή τους αποτελεί προϋπόθεση των εταίρων προκειμένου να αρχίσει κατόπιν, και μάλιστα άμεσα, η διαπραγμάτευση για το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας για την νέα, τρίτη κατά σειρά, δανειακή σύμβαση της Ελλάδος, από την οποία θα λάβει οικονομική βοήθεια περίπου 86 δισεκατομμύρια ευρώ, προβλέπει:

Εκτεταμένες μεταβολές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με αυξήσεις των χρηματικών ποινών που επιβάλλονται από το αρμόδιο δικαστήριο κατ` εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων που αφορούν τα δημόσια έσοδα, με επανακαθορισμό του τρόπου που το δημόσιο θα διεκδικεί νομικά την είσπραξη οφειλόμενων εσόδων από τον μη καταβληθέντα ΦΠΑ, με μεγάλες ανατροπές στους πλειστηριασμούς ακινήτων, με ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που προστατεύει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, και άλλα.

Με σημερινή ανακοίνωσή της, η ελληνική κυβέρνηση αφού υπενθυμίζει ότι:

Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης της 12.7.2015 και η οποία κυρώθηκε στη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι:
Α) Oι αλλαγές στον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό, η διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης για την Σταθερότητα ,τον Συντονισμό και την Διακυβέρνηση στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής  Ένωσης. Mε εξαίρεση το συνταξιοδοτικό, η ψήφιση του οποίου, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς μετατέθηκε για αργότερα, τα μέτρα αυτά ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 15 Ιουλίου.
Β) Η υιοθέτηση  του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και  η μεταφορά της οδηγίας για την στήριξη και την εξυγίανση των Τραπεζών. Τα μέτρα αυτά θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή αύριο, στις 22 Ιουλίου.

Και συμπληρώνει πως:
Αμέσως μετά την ψήφιση των παραπάνω προαπαιτουμένων, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, με καταληκτική ημερομηνία την 20η Αυγούστου.
Δηλώνει μέσω της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου ότι: Η κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει σαφές πως κανένα από τα παραπάνω προαπαιτούμενα δεν αφορά την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες. Και:
«Συνεπώς η παραφιλολογία των τελευταίων ημερών για υποτιθέμενη ψήφιση τέτοιων μέτρων στις αρχές Αυγούστου, είναι εντελώς ανυπόστατη», επισημαίνει.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι το μέτρο που αφορά την φορολόγηση των αγροτών, αφαιρέθηκε από εκείνα που θα ψηφιστούν αύριο, και μια σειρά από στελέχη της διαβεβαίωναν ότι η σχετική διάταξη θα επανέλθει στη Βουλή στις αρχές του επόμενου μήνα.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από έγκυρες κοινοτικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν, όχι μόνο στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε εκείνην της ΝΔ, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, οι Βρυξέλλες, μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο να μην ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο μέτρων αύριο στη Βουλή, αποδέχτηκαν σιωπηρά «αυτήν την προσωρινή εξαίρεση» για τους αγρότες.

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: